DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

INTERCEPTĂRI Dimensiunea jafului orchestrat de nepoata ex-șefului SRI- Subalterni speriați de cantitățile fictive- `Nici în 30 de ani n-am ce face cu ele`

interceptari

Două dintre subalternele Ioanei Timofte, nepoata fostului șef-SRI Radu Timofte, arestată la domiciliu pentru fapte de crimă organizată, la cererea DIICOT, vorbesc pe larg despre fictivitatea achizițiilor pentru care erau scurși dirijat bani publici din instituție ce apoi ajungeau în conturile șefei lor.

Una dintre angajate, Silvia Zgîmbău, și ea inculpată în dosarul de crimă organizată, pare de-a dreptul șocată de cantitățile uriașe de produse fictive pe care trebuie să le justifice din punct de vedere contabil.

Discuția se referă la pretinsa achiziție de „alonje„ și „bibliorafturi„ iar femeia explică că este vorba de cantități atât de mari încât acestea nu pot fi justificate nici cât pentru 30 de ani de folosință. Cu atât mai mult că ele erau fictive.

„Adică, este ireal. Ăăă.cantitatea”....

„STANCU OLTEA: Alo!

ZGÎMBĂU SILVIA: Iartă-mă că te sâcâi!

STANCU OLTEA: Să...N-am auzit prima data. Mi s-a părut că sună dar...am venit de afară în casă.

ZGÎMBĂU SILVIA: Eu sunt. A venit la mine doamna Nedelcu Maria să semnez că am luat în primire niște materiale.

STANCU OLTEA: De care?

ZGÎMBĂU SILVIA: Păi am luat, cică am luat...

STANCU OLTEA: De care n-ai luat...

ZGÎMBĂU SILVIA: Cică 300 de bibliorafturi. Ce dracu fac cu 300 de bibliorafturi? Le iau. Sunt mai multe sau au venit toate la mine?

STANCU OLTEA: Nu! Sunt mii.

ZGÎMBĂU SILVIA: OK! Bă, dar alonje.Alonje, 200 de seturi? 200 de seturi?

STANCU OLTEA: Ce e aia alonje? De...prelungiri?

ZGÎMBĂU SILVIA: Da. Bă, asta înseamnă 5000 de bucăți. Adică...Să-mi bag...Nu...Nu...

STANCU OLTEA: Aha!

ZGÎMBĂU SILVIA: 5000 de bucăți! Ce dracu facu cu...Adică, este ireal. Ăăă.cantitatea.

STANCU OLTEA: Atâta i-am zis. Dacă mă înțelegi tu pe mine”, discutau cele două angajate ale Ioanei Timofte.

„Hai să o facem cu cap, dacă e. Da?” - „300 de bibliorafturi e enorm”...

„ZGÎMBĂU SILVIA: Deci, nu am cum 5000 de bucăți. Nu.

STANCU OLTEA: De alonje?

ZGÎMBĂU SILVIA: Da, alonje. Ce.

STANCU OLTEA: Păi zici și tu că ai la...dosarele de personal. Dar 5000?

ZGÎMBĂU SILVIA: 5000 de alonje? Tu, tu te auzi ce vorbești? 5000! O alonjă, o alonjă are pentru 500 de coli. Da? Deci.

STANCU OLTEA: Unde le-a împărțit?

ZGÎMBĂU SILVIA: Nu știu!

STANCU OLTEA: Deci...De ce le împarte doar la noi? Să dea în toată țara.

ZGÎMBĂU SILVIA: Am două milioane cinci sute de coli. Două milioane cinci sute! Hai mă! Ce dracu? Hai să o facem cu cap, dacă e. Da?

STANCU OLTEA: Sunt disperați. Am văzut. Da! N-am văzut ăla ca lumea că...

ZGÎMBĂU SILVIA: Hai, bibliorafturi! Dar 300 de bibliorafturi? 300? Păi, am 600 de angajați. Ce dracu să fac cu 500 de bibliorafturi? Hai 150!

STANCU OLTEA: Cred că au refuzat ăia din țară.

ZGÎMBĂU SILVIA: Hai 150!”, mai discutau cele două.

„Chiar e de râsu - plânsu” -

STANCU OLTEA: Dar nu se face așa.

ZGÎMBĂU SILVIA: Cum să-mi dai 200 de seturi? 200 de seturi! Tu îți dai seama?

STANCU OLTEA: De alonje?

ZGÎMBĂU SILVIA: Da! 200 de seturi de.200 de seturi ori câte 25 de bucăți, care au capacitatea de 500 de coli fiecare. Mă! 5000 de bucăți! Tu-ți dai seama? Păi, da toată activitatea mea de 30 de ani și n-am ce să fac cu ele.

STANCU OLTEA: Nu le-am văzut.

ZGÎMBĂU SILVIA: Ori le las luni și vorbim luni pă ele, că nu cred că arde ceva.

STANCU OLTEA: Nici eu nu cred că arde.

ZGÎMBĂU SILVIA: Da...

STANCU OLTEA: Întreb-o pe Rox unde a mai dat. Sau...a venit Dănuța azi? Cred că a venit Dănuța azi.

ZGÎMBĂU SILVIA: Bă! Deci, 5000...5000 de bucăți de alonje? Oricât aș vrea eu...deci, chiar e de râsu - plânsu.

STANCU OLTEA: Da..

ZGÎMBĂU SILVIA: Da! Hai că mi-am schimbat toate bibliorafturile. Inclusiv, am schimbat și toată arhiva de jos.

STANCU OLTEA: (Râde)

ZGÎMBĂU SILVIA: Bă! 300 de bibliorafturi e enorm.

STANCU OLTEA: Too much!

ZGÎMBĂU SILVIA: Alonjele e de râsu a plânsu. Adică...Nu! Alonjele.Ja fiecare pagină. Tu -ți dai seama? La fiecare pagină înseamnă două milioane cinci sute de pagini. Ce dreacului! Deci, două milioane cinci sute de coli să am ca să pun toate alonjele astea.

STANCU OLTEA: Vai de capul meu! O să vreau și eu să mă uit pe stocuri. Doamna Nicoleta se ocupă de stocuri și nu atenționează nimic. Doar ce nu e dat în folosință la...(neinteligibil).

ZGÎMBĂU SILVIA: Adică...Bă! Hai să facem...eu na-m nicio problemă. Deci, facem ce trebuie făcut. Dar, s-o faci cum trebuie făcut.

STANCU OLTEA: Și eu mereu zic. Că dacă lucru e făcut cu cap...

ZGÎMBĂU SILVIA: Da nu așa.

STANCU OLTEA: Stă în picioare.

ZGÎMBĂU SILVIA: Da nu așa. Bine! O să le las că trebuie să-mi termin și eu analiza de management

STANCU OLTEA: Ăăă...Trebuia terminată? că eu nici nu m-am apucat de ea.

ZGÎMBĂU SILVIA: Da! Trebuia terminate de miercuri și astăzi...Și ieri am stat la ea, astăzi am stat. o mă-mi mai iau ceva să-mi mai fac niște treburi. Uite, n-am băgat nici partea de salarii. Dar, na! și o las luni pe asta să vorbim mai pe îndelete că mă strânge. Nu, nu! Undeva greșesc calculul eu.

STANCU OLTEA: Am înțeles!

ZGÎMBĂU SILVIA: Da! Așa că o să vorbim luni!

STANCU OLTEA: Da, doamnă!

ZGÎMBĂU SILVIA: Da!

STANCU OLTEA: Da! Să trăiești!

ZGÎMBĂU SILVIA: Bine! Hai, pup!

STANCU OLTEA: Stai liniștită că.

ZGÎMBĂU SILVIA: (Neinteligibil. Vocile se suprapun)...că trebuie s-o fac ca lumea, să nu fac vreo greșeală. Să nu fac ce nu trebuie.

STANCU OLTEA: Normal.

ZGÎMBĂU SILVIA: N-am nicio chestie. E normal că trebuie făcut. Eu vreau s-o fac cum trebui. La mine să nu se întoarcă hârtia, să-mi dea peste bot, că mă strânge”, au mai discutat cele două angajate CNCIR.

Arest la domiciliu pentru „nepoțică”...

Nepoata fostului șef SRI a fost arestată la domiciliu de Curtea de Apel București, pentru fapt de constituire a unui grup infracțional organizat (GIO - n.r.), delapidare și spălare de bani, totul legat de felul de drenare a fondurilor instituției publice la care aceasta lucra.

Concret, anchetatorii DIICOT stau de luni bune cu ochii pe gruparea coagulată la nivelul Companiei Naţionale pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune (CNCIR) din subordinea Ministerului Energiei, și au reușit să afle întreaga mașinațiune penală prin care bani publici de ordinul milioanelor de euro ajungeau în buzunarele și conturile private ale Ioanei Timofte.

Autorul materialului va prezenta detaliat în zilele următoare dedesubturile acestui mega-dosar de crimă organizată perfectat de anchetatorii DIICOT.

GIO în toată regula...

În dosar se arată că  pentru a se reține săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat, este necesar ca făptuitorii saususpecții să acționeze ca o structură organizată formată din 3 sau mai multe persoane între care să fi existat un consens de voință pentru o anumită perioadă de timp și care să fi acționat în mod coordonat în scopul comiterii uneia sau mai multor infracțiuni pentru a obține direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material.

Potrivit normelor penale aflate în prezent în vigoare „grupul infracțional organizat este acel grup structurat, format din trei sau mai multe persoane care există pentru o perioadă și acționează în mod coordonat în scopul comiterii uneia sau mai multor infracțiuni”, astfel încât nu constituie grup infracțional organizat grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracțiuni și care nu are continuitate sau o structură determinată ori roluri prestabilite pentru membri săi.

Probele din dosar îi indică pe Ioana Timofte, director general al C.N.C.I.R. S.A. (companie cu capital integral de stat aflată în subordinea Ministerului Energiei), Ștefan Bogdan Ciprian - director comercial al C.N.C.I.R. S.A. în perioada mai 2020 - decembrie 2022, director general adjunct administrativ începând cu luna ianuarie anul 2023, Ivan Vasilica - șef Serviciu Administrativ în perioada 07.05.2020 - 31.12.2022 și director comercial începând cu luna ianuarie anul 2023, Stancu Oltea-Maria - director economic în cadrul C.N.C.I.R. S.A., Vulpe Liviu - șef Serviciu Achiziții în cadrul C.N.C.I.R. S.A., Nedelcu Maria - magaziner în cadrul C.N.C.I.R. S.A, drept membrii direcți și capi ai GIO descoperit de anchetatori.

La grupului infracțional organizat astfel constituit, grup care acționează și în prezent, în scopul săvârșirii infracțiunilor de delapidare (însușirea unor sume de bani din patrimoniul C.N.C.I.R. S.A, pentru sine și pentru altul) și spălare de bani, au aderat ulterior Constantin Lucian (administrator de drept al PRAXMODE S.R.L, administrator de fapt al DANY STRIDENT BUSINESS S.R.L. și COORDONATE CONSTRUCT DELUX S.R.L.), Rujancu Niculae-Robertino (administrator statutar al GENERAL STATIONERY STORE S.R.L., administrator de fapt al PRAXMODE S.R.L, GTI EURO CLASS S.R.L, MATTEO TARRUCO LTD S.R.L, DON MATTEO INTERBELIC S.R.L, D.A.D. ROYAL GROUP S.R.L, DANY STRIDENT BUSINESS S.R.L, SKYEXPLORER S.R.L, RED GLOBAL INVESTS.R.L și NGVINTERACTIV UNION S.R.L.), Costache lonuț (șef Serviciu Administrativ în cadrul CNCIR SA începând cu luna ianuarie anul 2023), Dumitru Gheorghe (administrator de drept și de fapt al CONTACTOR ELECTRIC GENERAL S.R.L și administrator de fapt al METAL FABRICA CONSTRUCT S.R.L. și MET TUB MODULAR S.R.L.), Dumitru Marius-Roberto (administrator de drept și de fapt al METAL FABRICA CONSTRUCT S.R.L. și administrator de fapt al UNITATEA DE DESFACERE A INDUSTRIEI S.R.L, COMERT TOTAL GENERAL S.R.L, CONTACTOR ELECTRIC GENERAL S.R.L. și MET TUB MODULAR S.R.L) și Bițu Daniel-Samuel (fost administrator de drept și de fapt al UNITATEA DE DESFACERE A INDUSTRIEI S.R.L. și de fapt al METAL FABRICA CONSTRUCT S.R.L, COMERT TOTAL GENERAL S.R.L, CONTACTOR ELECTRIC GENERAL S.R.L. și MET TUB MODULAR S.R.L).

Grupul, se arată în dosarul aflat la instanță, a funcționat (și încă funcționează) pe o perioadă îndelungată de timp (de ordinul anilor - începând în cursul lunii mai 2020 până în prezent), iar fiecare membru al său are un rol bine stabilit.

Anchetatorii au putut stabili în dosar că GIO condus de capii CNCIR nu avea un caracter ocazional, ci era constituit pe baza unui „studiu” prealabil care să aibă în vedere anumite calități, însușiri și specializări ale membrilor acestuia.

Timofte și șefii CNCIR, palierul superior...

În scopul derulării activității infracționale, așa cum aceasta a fost concepută de către membrii din palierul superior al grupului infracțional organizat ( respectiv Timofte Ioana, Ștefan Bogdan Ciprian, Ivan Vasilica) aceștia au beneficiat de ajutorul unor alte persoane, care au derulat activități infracționale convergente celor derulate de membrii grupului, activități infracționale care, direct sau indirect au profitat acestora.

Mecanismul infracțional presupunea efectuarea de achiziții fictive de bunuri de la societăți controlate de membrii grupului infracțional/persoane care au aderat la grupul infracțional/persoane apropiate de membrii grupului infracțional constituienți sau aderenți, prin atribuire directă în platforma SEAP, fără ca bunurile/produsele să fie livrate efectiv, urmată însă de achitarea contravalorii acestor achiziții, retragerea sumelor de bani numerar de la ATM sau de la ghișeele unităților bancare și distribuirea acestora între membrii grupului infracțional organizat.

Lista firmelor „de casă„

Ancehtatorii au descoperit pe parcursul anchetei că au existat două grupuri de societăți comerciale ofertante, de la care CNCIR SA a efectuat achiziții fictive în perioada mai 2020 - mai 2023 respectiv un grup controlat de Rujancu Nicolae Robertino, Constantin Lucian, Neacșu lacov, din care fac parte persoanele juridice PRAXMODE S.R.L, COORDONATE CONSTRUCT DELUX S.R.L., GENERAL STATIONERY STORE SRL, RED GLOBAL INVEST SRL, SKY EXPLORE S.R.L., GTI EURO CLASS S.R.L., DANY STRIDENT BUSINESS S.R.L., DON MATTEO INTERBELIC S.R.L., ROBSTIL CARGO S.R.L., MATTEO TARUCO LTD S.R.L., NGV INTERACTIV UNION S.R.L., D.A.D. GROUP ROYAL INVEST S.R.L

Anchetatorii au descoperit și un al doilea grup, controlat de  Dumitru Gheorghe, Dumitru Marius Roberto, Bîțu Samuel , din care fac parte persoanele juridice SC METAL FABRICA CONSTRUCT SRL, SC UNITATEA DE DESFACERE A INDUSTRIEI SRL, SC CONTACTOR ELECTRIC GENERAL SRL, SC COMERT TOTAL GENERAL SRL, SAECO MET CONSTRUCT S.R.L., MET TUB MODULAR S.R.L., VIACON EXPRES TOOLS SRL.

Cum plecau banii publici...

Sumele de bani transferate din contul CNCIR SA ca urmare a achizițiilor fictive erau retrase la ATM sau la ghișeul unității bancare de administratorii de fapt/de drept/împuterniciții să efectueze operațiuni bancare  precum Constantin Lucian, Rujancu Niculae Robertino, Neacșu Iacov, Dumitru Marius Roberto, Bîțu Samuel,  la intervale scurte de timp, de regulă 1-2 zile de la transfer, pentru a fi ulterior împărțite între membrii grupului infracțional organizat.

Pentru a intra cât mai rapid în posesia sumelor de bani transferate din contul CNCIR SA acestea erau retrase direct din conturile persoanei juridice ofertante, dar se realizau și transferuri succesive în conturile personale ale administratorilor de fapt/de drept precum și conturile celorlalte persoane juridice implicate în activitatea infracțională, astfel încât suma retrasă zilnic sau la 2 zile de la încasare să acopere cuantumul sumei însușite din patrimoniul CNCIR.

Ulterior, pentru a scădea din gestiune stocul de bunuri astfel achiziționate, acestea erau eliberate în consum către departementelor și serviciilor din CNCIR - structura centrală sau către unitățile subordonate precum sucursale regionale și Puncte de lucru teritoriale.

Tupeu de „nepoțică„...

DIICOT a descins la finele lunii mai peste șefa Companiei Naţionale pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune din subordinea Ministerului Energiei, Ioana Timofte în cadrul unui amplu dosar de crima organizată, scopul grupului infracțional fiind acela de a delapida instituția publică.

Pe lângă sediile instituționale anchetatorii au luat cu asalt și imobilele private ale Ioanei Timofte. Aceasta este nepoata fostului șef al Serviciului Român de Informații, Radu Timofte, decedat în octombrie 2009.

Reacții virulente la adresa ofițerilor

Timofte i-a luat tare pe ofițerii și anchetatorii veniți să îi percheziționeze biroul profesional dar și domiciliul. Femeia s-a năpustit asupra lor cu acuzații cu iz politic.

"Ați venit să mă schimbați din funcție. E clar. Eu. Pe mine. Eu am dus CNCIR-ul ăsta pe culmi și acum sunt schimbată politic. Sunt numai aranjamente politice", ar fi strigat cu năduf către polițiștii care i-au pășit pragul.

Ea s-a ținut tare pe poziții în prima parte a acțiunii DIICOT. Și-a chemat o armată de avocați care au asistat-o pe toată durata perchezițiilor de la birou și domiciliul sau dar și apoi când a fost luată și dusă la sediul DIICOT Central pentru audieri.

Față-n față cu anchetatorul

Cu siguranță de sine femeia l-a persiflat în primele faze ale audierii pe procurorul care i-a luat declarațiile. Ea nu a recunoscut nimic. Nu a admis nimic. A insistat că ea nu cunoaște nimic din mecanismele de delapidare ce se produceau sub pixul și comanda sa la CNCIR.

La rândul său anchetatorul, benevolent și înțelegător cu situația medicală a copilului acesteia, suferind de o boală, i-a lăsat femeii posibilitatea de a alege conduita sa în cadrul anchetei, chestiune de care urma să depindă și măsura preventivă aleasă de către DIICOT.

Din acest moment întreaga apărare a femeii, care susținea inițial clar și răspicat că DIICOT nu are nimic împotriva ei, a început să se clatine incontrolabil.

Au existat discuții rapide între ea și avocați iar după acestea, într-o prima faza ea deja a început să întrebe despre posibile beneficii în cazul în care ar recunoaște.

Pentru "devastarea" totală a apărării acesteia, care încă se agăța de posibila lipsă a unor probe procurorul a decis să arate apărătorilor aleși ai femeii doar o mică fracțiune din probele existente față de Timofte.

După ultime discuții cu apărătorii săi femeia a intrat "resetată" la procuror și a spus că se oferă să recunoască tot.

Astfel a dat prime declarații de admitere și recunoaștere. Un alt supliment pentru a câștiga la rândul sau benevolența acuzării a fost acela ca femeia s-a oferit sa vândă imobilele de lux si alte bunuri pentru a acoperi "gaura" produsă prin faptele ei instituției pe care a condus-o.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.