Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Interconectorul de gaze Bulgaria-Grecia va fi realizat de concernul J&P AVAX

karadeniz-press.ro
gazoduct

Firma J&P AVAX din Grecia a fost desemnată contractorul pentru conceperea şi construcţia interconectorului de gaze IGB, care va face legătura între Bulgaria şi Grecia, a anunţat marţi compania ICGB, care se ocupă de supervizarea acestui proiect, transmite Reuters, potrivit agerpres.ro.

Autorităţile de la Sofia vor ca lucrările de construcţie pentru această conductă cu o lungime de 182 kilometri să înceapă la finele acestei luni, pentru ca interconectorul să devină operaţional în a doua jumătate a anului 2020, ceea ce va permite Bulgariei să importe gaze naturale din Azerbaidjan şi să îşi reducă dependenţa de livrările din Rusia.

Citește și: Ieșire de ultimă oră a lui Rareș Bogdan: ‘Chiar puneți dinamită peste tot?’

J&P AVAX a oferit un preţ de 144,85 milioane euro pentru a construi această conductă, devansând o altă ofertă în valoare de 229,3 milioane euro formulată de un consorţiu compus din două companii de construcţii din Bulgaria şi firma italiană BonattiS.p.A.

ICGB, societatea care se ocupă de supervizarea acestui proiect, este deţinută în proporţie de 50% de compania energetică bulgară BEH, iar restul acţiunilor sunt deţinute de compania greacă DEPA şi grupul italian Edison. ICGB a atribuit deja firmei elene Corinth Pipeworks, parte a Cenergy Holdings, un contract în valoare de 58,2 milioane euro pentru a furniza ţevile care vor fi utilizate la construcţia viitorului interconector de gaze dintre Bulgaria şi Grecia.

Citește și: Monica Macovei la tunuri! Dragnea și Tăriceanu nimiciți de fostul ministru al Justiției

În luna aprilie, Comisia Europeană a anunţat că intenţionează să investească 33 milioane de euro în interconectorul de gaze dintre Bulgaria şi Grecia. Acest proiect face parte dintr-un pachet de 25 de proiecte mari de infrastructură care urmează să fie implementate în zece state membre: Bulgaria, Cehia, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Polonia, Portugalia şi România.

La începutul acestui an, ministrul bulgar al Energiei, Temenuzhka Petkova, declara că după finalizarea Coridorului sudic de gaze şi a Interconectorului Grecia-Bulgaria (IGB), Bulgaria va putea să primească un miliard de metri cubi de gaze naturale din Azerbaidjan.

Citește și: Traian Băsescu încearcă să-i dea lovitura de grație lui Liviu Dragnea! Mutare dură

În prezent, peste 95% din necesarul de gaze naturale al Bulgariei este asigurat de livrările grupului rus Gazprom. Gazele naturale ruseşti ajung în Bulgaria după ce trec prin Ucraina şi România.

La finele anului 2016, a fost pusă în funcţiune prima conductă a interconectorului de gaze Giurgiu-Ruse, dintre România şi Bulgaria. Conducta Giurgiu-Ruse va avea o lungime totală de circa 25 kilometri, dintre care 15,4 kilometri pe teritoriul Bulgariei, 5,2 kilometri pe cel al României, iar 4,14 kilometri reprezintă traversarea subterană a fluviului Dunărea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.