Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Interdicție în premieră pentru piața imobiliară - Acest lucru va fi strict interzis

www.agerpres.ro
bloc apartamente în construcție

Dezvoltatorii imobiliari nu vor mai putea vinde apartamente până când nu fac recepţia finală a lucrărilor, potrivit unei legi adoptate miercuri în Parlament, potrivit stirileprotv.ro.

Cu alte cuvinte, oamenii nu se vor mai putea muta dacă blocul primeşte curent printr-un branşament temporar, aşa cum s-a întâmplat frecvent. De altfel, mai multe imobile au luat foc din cauza improvizaţiilor pentru energie electrică. Doar în zona Capitalei sunt peste 2.000 de blocuri noi cu astfel de branşamente provizorii, extrem de periculoase.

Noua lege îi protejează pe cei care vor să cumpere un apartament nou.

Florin Roman, inițiatorul legii: ”Din punctul meu de vedere, niciun dezvoltator imobiliar nu se va mai risca de acum înainte să păcălească un cumpărător de bună credinţă. Nu mai poţi să faci un contract de vânzare-cumpărare dacă nu ai recepţia finală. Recepţia finală înseamnă să ai contracte pe absolut toate branşamentele, indiferent de operatorul care le furnizează.

Citește și: Donald Trump, reacție după amânarea Brexit: Președintele american regretă că UE e 'atât de dură' cu Marea Britanie

Gabriel Dumitrașcu, consultant pe probleme de Energie: ”Odată cu procesul verbal, se face de data aceasta şi constatarea existenţei branşamentelor adecvate, dimensionate corect şi definitive, precum şi acordurilor şi autorizaţiilor de folosire a acestor branşamente. Şi abia apoi locatarii se pot muta în noile imobile.

Legea prevede şi amenzi de până la 40 de mii de lei, iar dezvoltatorii care nu asigură branşamente definitive riscă să piardă şi banii proveniţi din avansul dat de clienţi, conform unui alt act normativ.

Vieți puse în pericol de improvizații

Modificările vin după ce vieţile mai multor locuitori din blocuri noi au fost puse în pericol din cauza branşamentelor improvizate pentru energie electrică. De exemplu, acum câteva luni un incendiu a avut loc la un bloc nou din Chiajna.

Toate apartamentele erau racordate la un singur contor, cel pentru şantier.

Antoanela Comșa, Asociația Investitorilor Imobiliari: ”Acesta implică un risc, în momentul în care se cere un branşament pentru organizare de şantier, puterea este mult mai mică, consumul este mult mai mic, decât ceea ce înseamnă un bloc de locuinţe cu oameni înăuntru, care au plite electrice, maşini de spălat şi alte electrocasnice care consumă curent. Şi aici pot interveni scurtcircuite.

O asociaţie neguvernamentală a analizat 150 de blocuri noi din Bucureşti şi Ilfov, şi 60 dintre ele erau racordate ilegal prin branşament de organizare de şantier. În total, sunt peste 2.000 de blocuri în această situaţie, potrivit datelor ANRE.

Noua lege nu spune însă şi ce se va întâmpla cu oamenii care locuiesc deja în aceste blocuri. Branşamentele definitive pot costa câteva zeci de mii de euro.

Leonela Leca, Asociația ESGA: ”Ei încearcă să ceară dezvoltatorului, însă din toate situaţiile pe care le-am analizat, există cel puţin o atitudine ostilă, dacă nu agresivă, în multe cazuri.

Ca să nu ajungeţi în această situaţie, specialiştii vă sfătuiesc să nu plătiţi un avans mare atunci când cumpăraţi un apartament nou şi să verificaţi dacă totul este în regulă înainte să vă mutaţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.