Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Interveniți de urgență pentru a salva fermierii români și producția autohtonă de alimente!

FACIAS
FACIAS

Agricultura este unul dintre domeniile in care consecintele abuzurilor statului au consecinte deosebit de grave si afeceaza intreaga populatie. Agricultura României nu este una săracă, ci prost gestionată, insuficient ajutată de stat. O arată datele dezastruoase ale balanței comerciale în cazul produselor alimentare. Țara noastră a exportat anul trecut produse în valoare de 2,1 miliarde de euro, însă a importat de 6,8 miliarde de euro. Vorbim despre un deficit uriaș, de 4,7 miliarde de euro, de unde desprindem concluzia că exportăm produse cu preț mic pe kilogram și importăm produse cu preț foarte mare pe kilogram. Cu alte cuvinte, exportăm materie primă și importăm produse procesate.

Potrivit estimărilor făcut de specialiștii în domeniu, consumul de produse alimentare al românilor este asigurat în proporție mai mare de două treimi din importuri.

Deși avem o producție agricolă bună la nivel european, la porumb boabe şi floarea soarelui România situându-se de multe ori pe primul loc în UE atât la suprafaţa cultivată cât şi la producţia realizată, de trei decenii fermierii români, dar mai ales micii producători se lovesc de aceeași problemă, anume de lipsa fabricilor de procesare a materiilor prime. Asta face ca peste 30% dintre micii producători să trăiască la limita sărăciei.

Agricultorii se plang si de faptul ca din cele 14 milioane de hectare de teren agricol, sub un milion de hectare are sisteme de irigații.

 

FACIAS a solicitat Ministerului Agriculturii să intervină urgent pentru a salva fermierii români și producția autohtonă de alimente si sa ne spuna:

Cum îi ajută pe fermierii români să se adapteze la pozițiile dominante din piață;

Ce sisteme de calitate sunt implementate la producători;

Care sunt planurile de dezvoltare pe 10-15 ani, și pe cicluri electorale, de doar 4 ani;

Când va introduce legislație coerentă pentru sprijinirea producătorilor români;

Ce programe are pentru producătorii români care vor să se asocieze.

Ministerul Agriculturii are obligația să actioneze pentru a-i sprijini pe producătorii români, altfel încât în anii care urmează deficitul comercial în privința produselor alimentare să scadă, iar românii să poată consuma mai multe produse autohtone de calitate, la prețuri competitive.

Statul trebuie să își poată îndeplini eficient unul dintre rolurile sale fundamentale, acela de a-și proteja cetățenii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.