Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INTERVIU - Alexandru Cumpănașu, președinte CNMR: 'Ideea cu securismul este la modă'/ 'Guvernul Cioloş - un guvern autist' (VIDEO)

luju.ro
Alexandru Cumpanasu

Sâmbătă, 21 octombrie 2017, la Hotel Caro din București, a avut loc Adunarea Generală a Coaliției Naționale pentru Modernizarea României (CNMR), unde s-au reunit peste 800 de delegați din toată țara, reprezentanți ai organizațiilor membre CNMR. Preşedintele CNMR, Alexandru Cumpănaşu, a vorbit, la finalul evenimentului, într-un scurt interviu pentru STIRIPESURSE.RO, despre planurile Coaliţiei, despre acuzaţiile de "securism" şi despre experienţa în negocierile cu autorităţile.

Vezi şi: Coaliția Națională pentru Modernizarea României și-a ales conducerea. Obiectivele CNMR pentru 2018-2020

Reporter: - Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României există deja de doi-trei ani. În ce fel e diferită această organizaţie? Ce aţi făcut până acum?

Alexandru Cumpănaşu: - Nu ne-am bătut foarte mult să ne facem cunoscuți pentru că am vrut să avem mai întâi rezultatele și după aceea să ieșim public. Am reușit să aducem la un loc foarte multe organizații. Vorbim despre Consiliul Național al Rectorilor, Academia Oamenilor de Știință, sindicatele din Educație, confederații sindicale precum Meridian, asociații care reprezintă zona de securitate, personalități ca domnul Costin Georgescu, generalul Degeratu, domnul academician Eugen Simion și multe altele. Suntem în acest moment o structură formată din cele mai mari organizații care reprezintă oameni, nu sunt niște simple ONG-uri. Sunt în jur de 5 milioane de membri la toate aceste organizații. Coaliția am fondat-o pentru că mi s-a părut că această alegație că românii sunt dezbinați este nedreaptă. Am vrut să văd dacă așa stau lucrurile. Am început greu, dar în trei ani de zile am ajuns la 200 de organizații membre, dintre care 62 de organizații naționale mari. Aceste organizații și-au pus amprenta. Am realizat împreună legea fondurilor structurale, am realizat legea achizițiilor publice, ne-am implicat în operaționalizarea unor structuri pe care statul le abandonase, cum a fost situația fabricii de uraniu, situația Complexului Energetic Oltenia, unde se fură foarte mult și se refuză oportunități fără a se explica de ce. Sunt foarte multe exemple. Am negociat cu Ministerul Economiei când domnul Tudose era ministru pentru decolmatarea siturilor miniere. Dacă nu ne implicam, apa potabilă din zeci de localități dispărea.

Reporter: - La Hotel Caro a avut loc Adunarea Generală a CNMR. Ce s-a întâmplat aici mai exact?

Alexandru Cumpănaşu: - Adunarea Generală a avut trei scopuri mari. Primul scop a fost acela de a ne actualiza obiectivele. Suntem extrem de pragmatici, nu ne plac poveștile. Avem un plan în 50 de puncte, pe care l-am aprobat acum un an de zile. Astăzi ne-am propus actualizarea acestui plan. Toate organizațiile din Coaliție și-au prezentat prioritățile pentru următorii doi ani. Am avut o rezoluție prin care le-am aprobat și ele vor fi adăugate la planul deja existent. Acest plan va deveni viziunea CNMR și instrumentul prin care vom purta negocierile cu fiecare instituție publică, fiecare decident, chiar partide politice, pentru a putea să mișcăm România.

Vezi şi: Cumpănașu: 'CNMR susține investițiile pentru crearea de oportunități ca românii să continue să trăiască în Harghita și Covasna'

Reporter: - Găsiţi deschidere la instituţiile statului?

Alexandru Cumpănaşu: - În ultimii trei ani am găsit destul de multă deschidere pentru că am și făcut foarte multe lucruri și suntem o structură reprezentativă și largă. Am avut negocieri cu premierul Cîmpeanu când a fost premier interimar, moment în care am negociat bugetul Educației și acele creșteri. Am avut și negocieri cu premierul Grindeanu. Domnul Cioloș a fost singurul cu care nu am putut să avem niciun fel de relaționare sau comunicare. Un guvern autist, care a refuzat orice fel de dialog cu o societate civilă neînrolată pe zone de influență pe care le cunoașteți. Dar și așa, în acele luni am reușit lucruri importante. Au fost șapte miniștri audiați în Parlament la solicitarea Coaliției. La final, au fost și miniștri care și-au dat demisia. Nu am stat pasivi la refuzul de dialog, ne-am adresat Parlamentului, care nu poate să ignore 5 milioane de voturi. Deci receptivitatea statului există. La fel și la Cotroceni, am avut o întâlnire cu domnul Mihalache când era șeful Administrației Prezidențiale. Noi nu așteptăm ceva, noi venim cu soluții.

Vezi şi: Cumpănașu: Creșterea bugetului educației și absorbția fondurilor structurale - principalele priorități CNMR în perioada 2018 - 2020

Reporter: - În discursul de deschidere le-aţi spus delegaţilor că vor fi acuzaţi de securism. De unde această temere?

Alexandru Cumpănaşu: - Le-am spus că vor fi acuzați de multe lucruri. Din păcate, comunismul și-a pus amprenta asupra României, iar perioada postcomunistă și-a pus-o și mai mult. S-a împământenit teoria conspirației, ideea că nimeni nu face ceva de dragul de a face sau pur și simplu nu are un interes asuns. Și dacă se strâng trei oameni la un colț de stradă al patrulea vine și spune că cei trei complotează la ceva. Și în cazul nostru au fost o groază de speculații, din naivitate, din rea-credință, dar în timp au dispărut pentru că nu s-au întâmplat lucrurile acelea. Cine își dorește, ca partid politic, să ai ca partener de negociere o structură atât de puternică? Nimeni nu vrea. Vrei să ai structuri slabe, divizate. Cu acuzația că ne facem partid politic au lăsat-o mai moale, pentru că juridic nu se poate. În schimb, vin alte legende. Unora le place să vină cu tot felul de teorii. Ideea cu securismul este la modă. Cum poți să decredibilizezi o persoană sau o organizație? Dacă îi spui că e rea. Rău azi înseamnă că ești ba securist, ba altfel, ba ești în slujba unui politician. Eu i-am avertizat pe delegați că se vor confrunta cu tot felul de stereotipuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.