Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INTERVIU cu Dumitru Pelican: Voi proceda la ECOLOGIZAREA sistemului clientelar din Primărie

pelican

STIRIPESURSE.RO vă prezintă un interviu cu senatorul Dumitru Pelican, candidatul Partidului Ecologist Român (PER) la alegerile din 5 iunie pentru Primăria Sectorului 2. El vorbește despre proiectele sale, dar și despre moștinerea 'epocii Onțanu' - de aceea soluția lui este radicală: 'Voi proceda la ECOLOGIZAREA sistemului clientelar din Primărie!'

Vezi și : Ultimul 'breaking news' de la Cotroceni (presa)

1.Când, cum și cine v-a influențat să candidați la Primărie?

Decizia de a candida la Primarie, am luat-o cu aproape un an in urma. Imi place foarte mult Administratia, am multi ani de experienta in acest domeniu, 12 ani ca Director Executiv al Agentiei de Ocupare a Fortei de Munca Bucuresti. Cabinetul Parlamentar il am in Sectorul 2, iar dupa 3 ani si jumatate pe care i-am petrecut in Parlamentul Romaniei, dupa numeroasele audiente pe care le-am tinut la cabinetul din strada Ritmului, am cunoscut majoritatea problemelor existente in Sectorul 2, precum si nemultumirile oamenilor legate de felul in care este administrata Primaria. Asa am decis sa ma implic in cursa pentru castigarea Primariei, sa fac mai mult pentru oameni, sa schimb Sectorul in bine, pentru ca din postura de Primar ai posibilitati mai mari de a lua decizii decat din cea de Senator. Sunt convins ca am luat o decizie corecta si ca pot sa aduc mult dorita schimbare in bine.

2.Ce veți face în prima zi ca primar?

Evident, in prima zi de munca in calitatea de Primar ales,  incerci sa-ti cunosti echipa pe care o ai, conform organigramei, sa porti discutii individuale cu fiecare sef de department, sa afli prioritatile de grad zero pe care le are Sectorul, sa stii care este stadiul proiectelor aflate in derulare,  pentru a putea pleca apoi la drum,  conform programului pe care il ai ca Primar ales. Voi cere si ultimul raport al Curtii de Conturi pentru a putea afla ce este mentionat si ce trebuie remediat in calitatea de Ordonator principal de credite. Este insa o zi grea si, categoric, nu iti este suficienta pentru documentare, vei continua si in ziua urmatoare sa faci acelasi lucru.

3.Ce calități vă recomandă pentru a conduce comunitatea sectorului în care candidați?

NU cred ca ceilalti contracandidati ai mei au o experienta atat de mare ca a mea in Administratia publica. Mai bine de 12 ani am fost  director al celei mai mari agentii de ocupare de forta de munca din tara (  AMOFMB- perioada 2000-2012) timp in care nu am primit nici macar o recomandare negativa in nici un raport al Curtii de Conturi ,avind descarcare de gestiune pe intreg mandatul acestor ani ! Am fost apoi ( din dec 2012 )pe rind, Chestor al Senatului si lider de grup in Senatul Romaniei,membru al Biroului Permanent. Nu am dosare penale,nici grupuri de interese in jurul meu ! Sunt un om curat,demn si hotarit sa transpun in practica intreaga mea experienta profesionala acumulata ! Sunt un bun gospodar,cunosc bine problemele cetatenilor din sector 2,vreau sa fac o administratie transparenta,eficienta si sa schimb in bine  fata sectorului.

4.Soluția dumneavoastră pentru locurile de parcare.

Locurile de parcare sunt, intr-adevar, o prioritate nu numai pentru Sectorul 2, ci pentru tot Bucurestiul. Toti primarii au promis mereu rezolvare, dar au esuat lamentabil. Din punctul meu de vedere nici o solutie care a fost enuntata nu este noua, s-au tot reiterat in decursul anilor, fel de fel de pareri,  insa nu au avut aplicabilitate. Se pot gasi rezolvari multiple: constructie de parcari in sistem “Smart Parking” (parcari automate), extinderea parcarilor de resedinta, creearea de sensuri unice pe strazile cu deficit de parcare, creearea de spatii prin ridicarea masinilor abandonate. Si nu in ultimul rand,  voi incerca sa identific  si alte locuri de parcare care au regim juridic clar (in proprietatea Primariei). Ne trebuie doar vointa si capacitatea de a le duce la bun sfarsit.

5.Ridicarea mașinilor mai este o soluție?

Niciodata ridicarea masinilor nu a fost o solutie buna, mai ales ca amenda, taxa de ridicare si stationare costau foarte mult,  depasind castigurile unui  cetatean  cu un venit mediu. Ridicarea masinilor nu va constitui o solutie in mandatul meu, decat cu exceptia masinilor abandonate pe carosabil.

6.Numiți cele mai urgente 3 probleme din sectorul unde candidați

Problemele stringente care vor fi rezolvate in Sectorul 2  sunt: urgentarea reabilitarii termice a blocurilor ramase in asteptare,  constructia de locuinte sociale pentru copii strazii si pentru tineri, azile pentru batrani si crese, insuficiente deocamdata. Evident, tot la capitolul stringent intra si locurile de parcare, precum si spatiile de joaca pentru copii. Nu mai vorbim de curatenia Sectorului si intretinerea drumurilor. Sunt si alte urgente, dar toate la vremea lor.

Vezi și: Rovana Plumb, următorul lider pe lista DNA? Anunțul făcut din interior

7.Care e modelul dumneavoastră de primar și de ce? (nu doar din România)

Nu am avut un model de primar, pentru ca pana acum nu prea am avut modele. Vreau sa fiu eu insumi, sa fiu cel mai bun si sa aplic in practica orice idee benefica pentru sector, care poate veni de oriunde, fie cetatean, fie primar din alta zona.

8.Vă este frică de DNA?

Nu am nici un motiv sa-mi fie frica de DNA sau de o alta institutie de genul acesta din Romania. Sunt un om onest, nu am furat, nu am fost in nici un grup de interese(reiese clar acest lucru din activitatea mea de pana acum) , nu am dosare penale. Urasc hotia si minciuna.Sunt unul dintre putinii politicieni din Romania care se pot mandri cu aceasta latura de om neimplicat in nici o activitatea infractionala. Contracandidatii mei pot spune acelasi  lucru?

9.Care a fost cea mai grea problemă cu care v-ati confruntat în campanie?

Lipsa banilor (nu am primit nici o sponsorizare, am cheltuit pe pliante bani din venituri proprii), campania incorecta pe care o duce contracandidatul meu, Toader Mihai, fratele doamnei Rodica Nassar, sefa Psd Sector 2, fiind cunoscute actiunile lor ilegale, precum: campanie in scoli si pungi pline de cadouri cu sigla Primariei,  festivale mascate pentru mancatorii de mici, spectacole organizate de Primarie, evident, din banii contribuabililor. Exista si plangeri penale in acest sens pentru contracandidatul meu , Toader Mihai. Sunt convins insa ca cetatenii Sectorului 2 nu se vor lasa inselati de aceste cadouri otravite oferite de Psd, tactica veche folosita de acest partid.A venit vremea schimbarii si acest lucru se va vedea la vot.

10.Aveți o sumă de bani. Ce alegeti să faceți mai repede: astuparea gropilor din asfalt, locuri de joaca pentru copii sau ajutor social pentru familiile nevoiașe?

Toate sunt la fel de importante, dar intotdeauna omul  va avea prioritate. Grea intrebare. Raspunsul meu este unul singur: as vrea sa le fac pe toate.

11.Se mai simte influența lui Neculai Onțanu în Sectorul 2?

O, da! Influenta domnului Ontanu se simte mai ales in lupta de rezistenta subterana a structurilor create: interese de grup, mafie, firme clientelare, oameni angajati pe criterii subiective, etc. Va urma, va asigur, ECOLOGIZAREA intregului sistem clientelar si mafiot creat in cei peste 14 ani cat a fost domnul Ontanu  primar. Paradoxal insa, desi a facut si lucruri bune in sector, in final, el a fost sufocat de mafie.

12.De ce Partidul Ecologist Român?

Simplu: imi place platforma program a Partidului Ecologist, ma regasesc din multe puncte de vedere, este un partid mic, care nu s-a aflat la guvernare si care nu a fost partas la furturile din intreaga societate. Si pentru ca, nu stiati? Se poarta verdele!

13.Cum răspundeți la acuzațiile de traseism?

Nu poate fi vorba de traseism politic in cazul meu. In iunie 2010 m-am inscris in Partidul Conservator si am castigat mandatul de Senator pe listele acestui partid, membru al USL. Partidul Conservator a fuzionat cu partidul domnului Tariceanu-PLR si a luat nastere ALDE, unde am fost vicepresedinte si sef de filiala de sector. ALDE nu a insemnat un nou partid. Deci nu am schimbat partidul. Prima schimbare a fost acum doua luni, cand in urma neintelegerilor cu cei din conducerea ALDE, respectiv, domnul Tariceanu, am plecat la Partidul Ecologist. Este pentru prima oara cand schimb partidul. Daca o singura schimbare inseamna traseism, atunci, orice comentariu e de prisos.

14.Cum veți rezolva problema traficului în zona Obor-Ștefan cel Mare?

Sunt putine solutii in zona Obor. Cred ca amplasarea de semafoare inteligente precum si degajarea primei benzi a carosabilului pot fi solutii viabile. Am auzit de constructia unei pasarele, nu o vad o solutie, e doar o fantezie a unor contracandidati.

15De ce ar vota oamenii un independent cu un consiliu politic?

Nu cred, inca, in solutia independentului. Cazul Oprescu, a fost doar o manipulare, adica, el, Oprescu a fost sustinut puternic de Psd si nu era vorba de independentul Oprescu. A fost doar o manipulare reusita a Psd-ului. In ce ma priveste, am echipa completa de consilieri pe listele PER, deci nu sunt candidat independent. Sunt candidatul Partidului Ecologist Roman. Poate , peste alti cativa ani , vom avea maturitatea necesara sa alegem si un  independent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.