Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INTERVIU cu Paul Stănescu, secretarul general al PSD: Avem prima șansa în alegeri atunci când vor fi ele! E rușinos ce face PNL, NU au nici un plan pentru țară!

stiripesurse.ro
Paul Stanescu Ciolacu

Secretarul general al PSD, senatorul Paul Stănescu, a acordat un scurt interviu STIRIPESURSE.RO în care punctează principalele teme la zi. El susține că PSD a reușit să își revină după șocul alegerilor pierdute anul trecut grație unei strategii de succes de consolidare internă și în același timp de contracarare a ofensivei inițiate de președintele Klaus Iohannis. El critică aroganța Guvernului PNL și lipsa totală de viziune care a făcut ca nici la această oră să nu existe un plan de revenire economică după criza sanitară și îi îndeamnă pe liberali și pe președintele Klaus Iohannis să apeleze la Programul făcut deja de PSD și care ar da o șansă României. În acest context, secretarul general al PSD susține că partidul său are prima șansă în alegeri atunci când se va decide organizarea lor:

Domnule Secretar General, în scurt timp se împlinește un an de la înfrângerea usturătoare suferită de PSD la alegerile pentru Parlamentul European. Cum este astăzi partidul comparativ cu acel moment?

Cred că s-a schimbat enorm. Am ieșit din acea luptă surdă privind Justiția, luptă care ne-a făcut mult rău. Nu am abandonat însă principii esențiale, precum condamnarea abuzurilor, apărarea drepturilor omului sau egalitatea în fața legii. Schimbarea a venit din faptul că PSD s-a concentrat mai mult pe prioritățile electoratului: nivelul de trai, sprijinirea angajaților, sănătatea, educația, agricultura, susținerea capitalului autohton. S-a schimbat mult și atitudinea leadership-ului PSD. Încercăm să avem mereu o critică constructivă, să venim cu alternative. De altfel, ați putut vedea...

Unii, chiar din partid, spun că v-ați mai înmuiat, că nu mai sunteți atât de incisivi în lupta cu adversarii politici.

Miza unui partid nu trebuie să fie distrugerea adversarului politic. E greșit! Așa gândesc cei de la PNL. Au mizat pe hrănirea urii anti-PSD. A ținut anul trecut, pentru că și noi făcusem greșeli. Dar acum nu mai ține. Asta îi enervează tare și caută alte motive care să hrănească ura. Așa s-a născut minciuna lui Iohannis cu vânzarea Ardealului. Dar lumea și-a dat seama că a fost o minciună gogonată și totul s-a întors împotriva lui. Nu trebuie să facem și noi aceeași greșeală! Miza unui partid trebuie să fie bunăstarea cetățenilor, nivelul lor de trai. Atacăm guvernul atunci când ia decizii proaste care îi afectează pe cetățeni. Dar venim și cu soluțiile noastre. Și oamenii vor trage singuri concluzia cine le poate oferi un viitor mai bun.

Văd oamenii acest lucru la PSD? Că le-ar putea oferi un viitor mai bun?

Ultimele sondaje ne arată că da. Ne desprindem de un trecut greu al partidului nostru. Imaginea lui Iohannis și implicit a PNL s-a construit pe atacurile anti-PSD. Dar oamenii au început să-și dea seama. Acum lumea vede că „Împăratul e gol!”.. Oamenii văd că acea rețetă a urii vândută de PNL nu le aduce o viață mai bună. Văd haosul din guvernarea PNL. Realizează că au trăit mai bine atunci când PSD se afla la conducerea țării. Analizați ultimele două decenii! Cifrele nu mint! Ele arată clar că, de fiecare dată când PSD a guvernat, a fost creștere economică, iar nivelul de trai s-a îmbunătățit. Când au venit ceilalți, a fost mereu mai rău, șomaj, criză economică, tăieri de venituri de la populație.

Cât din această revenire a PSD credeți că se datorează costului pe care Guvernul PNL îl plătește, inevitabil, în această pandemie?

PNL plătește un cost, dar pentru că guvernează prost, nu pentru că acest cost este inevitabil. În alte țări, cei de la conducere au devenit eroi pentru că au gestionat bine criza. Pandemia nu poate scuza prostia. Economia noastră nu se prăbușește din cauza pandemiei, ci pentru că guvernul nu a luat măsuri de sprijin, așa cum au făcut toate celelalte state din Europa. Cehia și Ungaria au alocat 18% din PIB. Polonia 15%, Bulgaria aproape 12%. Au alocat 3,5%, iar până acum, din acești bani, doar 0,13% din PIB a ajuns efectiv la oamenii și firmele afectate de restricțiile impuse. Deci Iohannis și Orban nu au nicio scuză! PSD a venit cu un plan de măsuri de 8% din PIB – măsuri care pot reporni imediat economia! Nici până acum, ministrul Cîțu nu a venit cu acel plan pe care îl tot anunță. Este rușinos! Dacă nu e în stare, să-l copieze pe a-l nostru! Dar să-l copieze bine, nu prost, cum au copiat IMM Invest, iar după două luni de stare de urgență doar 12 firme primiseră credite garantate de guvern.

Poate deveni Marcel Ciolacu o locomotivă pentru PSD?

Președintele Marcel Ciolacu are o calitate importantă: nu te poți enerva pe el, nu generează aversiune. De aici și eșecul lui Iohannis de a mai asmuți ura socială împotriva PSD. Ați văzut ce lamentabil a eșuat în povestea cu Ardealul!

Marcel a reușit să țină partidul unit și a dezamorsat toate bombele electorale ale PNL. A dezamorsat alegerile în două tururi pentru primari, a dezamorsat alegerea indirectă a președinților de consilii județene, a dezamorsat alegerile anticipate. A reușit să atragă atenția forurilor europene asupra derapajelor PNL de la democrație. A avut tactul necesar pentru a dejuca toate aceste tentative. Nu a făcut-o foarte vocal, foarte războinic, cum ar fi vrut poate unii dintre colegi, dar rezultatele ne arată că a fost extrem de eficient. A atins toate țintele. Deci abordarea sa a fost câștigătoare.

Cum vedeți viitoarele alegeri? Ce șansă dați PSD?

Nu prea ne stă gândul la alegeri în aceste momente. Întâi să trecem peste această nenorocire cu pandemia și după aceea putem vorbi și de alegeri. În fond, scorul în alegeri este rezultatul acțiunilor unui partid. E mai important ce facem acum, să răspundem la așteptările cetățenilor, să sancționăm greșelile și prostiile guvernului, să venim cu soluții viabile pentru economie, pentru salvarea locurilor de muncă și a nivelului de trai și veți vedea că PSD va avea prima șansă la alegeri, atunci când vor fi ele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.