Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Interviu cu preşedinta Moldovei, Maia Sandu (CNN)

Facebook
maia sandu Christiane Amanpour

Interviu cu preşedinta Moldovei, Maia Sandu (CNN)/ realizat de Reporter: Christiane Amanpour

Reporter: Maia Sandu, a cărei naţiune se învecinează cu Ucraina şi este parţial ocupată de soldaţii ruşi şi astăzi începând din 1992, a câştigat un premiu european de Luptător pentru Libertate mai devreme, anul acesta. Am vorbit duminică, în capitală, în condiţiile în care Moldova a sărbătorit a 32-a zi a independenţei faţă de URSS. Doamnă preşedinte, bine aţi venit la acest program.

Maia Sandu: Vă mulţumesc foarte mult.

Reporter: Vorbim în condiţiile în care sărbătoriţi Ziua Independenţei, cu mai mult de trei decenii mai târziu. Credeţi că sunteţi puternici şi în siguranţă în independenţa voastră, la un an şi jumătate după declanşarea războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei?

Maia Sandu: Credem că suntem mai rezistenţi, devenim mai puternici. Am făcut destule în ultimii doi ani, am devenit mai independenţi din punct de vedere energetic. Numai pentru a vă da un exemplu: în urmă cu un an cumpăram 100% din necesarul nostru de gaze din Rusia, astăzi, cu excepţia regiunii transnistrene, nu mai consumăm niciun pic de gaz rusesc. Sigur că trebuie să facem şi mai mult, dar am reuşit să ne apărăm democraţia şi vom continua să luptăm pentru democraţia noastră.

Reporter: Simţiţi - pentru că în ultimele săptămâni regiunea Mării Negre a fost o ţintă pentru Rusia, şi chiar şi un port de la Dunăre, mai ales portul ucrainean de la Dunăre care este pe partea românească, a fost ţintit de o lovitură de avertisment - că există vreun risc militar - ştiu că Moldova nu este în NATO - ca Rusia să supraliciteze şi să atragă NATO în conflict?

Maia Sandu: Astăzi ne simţim mai în siguranţă decât în urmă cu un an şi, din nou, ne simţim mai în siguranţă datorită rezistenţei soldaţilor ucraineni, a poporului ucrainean, graţie curajului conducerii ucrainene. Ştim că Rusia continuă să reprezinte o ameninţare, astăzi ne confruntăm cu tentativele hibride ale Rusiei. Anul trecut, Rusia a încercat să influenţeze lucrurile în Moldova folosind arma energiei, apoi, la începutul anului acestuia, Rusia a încercat să răstoarne guvernul...

Reporter: Guvernul dvs.

Maia Sandu: Exact....guvernul nostru, folosind proteste violente. Ei bine, a încercat să folosească protestatari violenţi, însă după ce instituţiile noastre au reuşit să gestioneze riscul, acum vedem că Rusia încearcă altceva; de exemplu să folosească bani murdari pentru a cumpăra alegători şi, desigur, vedem tot mai multe tentative ruseşti de a submina procesele noastre democratice, inclusiv anul acesta, când avem alegeri locale, anul viitor, când vom avea alegeri prezidenţiale. Deci ne simţim mai în siguranţă datorită rezistenţei ucrainene, însă încă trebuie să facem mult pentru a ne apăra.

Reporter: Sunt cu adevărat interesată, pentru că repetaţi "datorită rezistenţei ucrainene". Este clar că Moldova trebuie să fie în siguranţă ca entitate de sine stătătoare. De ce va fi nevoie pentru ca să fiţi mai în siguranţă faţă de o Rusie revanşardă?

Maia Sandu: Credem că Moldova va fi în siguranţă şi că democraţia moldoveană va prevala atunci când Moldova va deveni membră a UE. Ne este foarte clar că Rusia va continua să fie o ameninţare, o mare sursă de instabilitate mulţi ani de acum înainte şi de aceea aderarea la UE este singura modalitate pentru noi de a salva democraţia în Moldova.

Reporter: Şi stăm astăzi aici cu drapelul UE alături de drapelul Moldovei în spatele dvs pentru a marca faptul că aţi început procesul de aderare.

Maia Sandu: Am primit statutul de candidat, suntem foarte interesaţi de începerea negocierilor privind implementarea condiţiilor formulate de Comisia Europeană. Înţelegem că va fi un proces lung, ne confruntăm cu provocări interne - de exemplu construirea unor instituţii eficiente anticorupţie reprezintă un obiectiv serios pentru noi - dar suntem foarte hotărâţi, beneficiem de sprijin politic deplin pentru asta şi indiferent cât de mare va fi rezistenţa din cadrul sistemului - pentru că aceasta încă există, există judecători şi procurori care nu doresc ca reformele noastre să aibă succes - vom reuşi, pentru că asta doreşte poporul moldovean şi asta aşteaptă de la noi.

Reporter: Pot să vă întreb ce credeţi despre întreaga afacere Prigojin: mai întâi aparenta lovitură de stat, la care apoi a renunţat şi, două luni mai târziu se presupune că ar fi murit şi se presupune, deşi Kremlinul neagă, că au avut un rol în asta. Cum descrieţi această situaţie, ca preşedinte, ce părere au serviciile dvs de informaţii?

Maia Sandu: Este doar o reconfirmare a riscurilor care vin din Rusia, o ţară unde nu există justiţie, care rezolvă problemele în modul în care le rezolvă şi, din nefericire, aceste lucruri nu se limitează la graniţele Rusiei. Din nefericire, acesta este modul în care acţionează Rusia faţă de vecinii săi.

Reporter: Credeţi, aşa cum au sugerat unele voci, că Vladimir Putin a decis că lupta sa este una a civilizaţiilor împotriva Occidentului, împotriva fiecăreia dintre fostele republici sovietice care dau dovadă de mai multă democraţie, de mai multă politică occidentală?

Maia Sandu: Preşedintele rus doreşte ca toate ţările noastre să fie sărace, fără democraţii, vrea ca Moldova şi celelalte ţări din regiune să se afle într-o zonă gri, pentru a folosi ţările noastre în lupta sa cu Occidentul democratic. Noi vrem ca ţările noastre să fie parte a lumii libere.

Reporter: Se pare că dvs şi Moscova sunteţi angajate într-o dispută diplomatică: aţi expulzat unii diplomaţi ruşi, ei expulzează unii moldoveni din Rusia şi afirmă că vă aflaţi pe o cărare foarte periculoasă, dnă preşedinte Sandu şi că sunteţi hotărâtă să creaţi o distanţare între dvs şi Kremlin. Care este răspunsul dvs, ce credeţi că se întâmplă?

Maia Sandu: Rusia ar trebuie să respecte independenţa Moldovei, Rusia ar trebui să respecte interesele cetăţenilor noştri...

Reporter: Dar de ce aţi expulzat diplomaţii ruşi?

Maia Sandu: Când oamenii din Rusia încearcă să răstoarne guvernul nostru ales democratic, acesta este un semn foarte clar că nu există respect pentru această ţară. Cetăţenii moldoveni decid cine trebuie să conducă ţara. Avem alegeri libere şi noi vom decide cum este guvernată ţara, care este direcţia geopolitică pe care doreşte să o adopte ţara. Când Rusia intervine, când Rusia ne şantajează, când Rusia nu respectă neutralitatea prevăzută în Constituţia noastră, pentru că Rusia îşi menţine soldaţii pe teritoriul nostru împotriva voinţei poporului moldovean, vom răspunde în consecinţă, pentru că responsabilitatea mea, responsabilitatea parlamentului şi a guvernului este să reprezinte interesele cetăţenilor moldoveni.

Reporter: Aţi vorbit despre Transnistria. Poate restul lumii nu este conştient de faptul că o porţiune din ţara dvs este ocupată de trupele ruse. Acest lucru trebuie să fie o ameninţare semnificativă pentru dvs. Credeţi că vă ameninţă pe dvs?

Maia Sandu: Au folosit Transnistria împotriva Republicii Moldova şi acum cea mai importantă sarcină pentru noi în ceea ce ce priveşte conflictul din Transnistria este să menţinem situaţia stabilă şi am reuşit să menţinem stabilă situaţia din Transnistria. Cetăţenii de acolo au acelaşi obiectiv: vor pace, vor să aibă şansa de a trăi fericiţi acasă. Beneficiază deja de regimul de comerţ liber cu UE, sunt parte a acordului de asociere, deci oamenii percep beneficiile apartenenţei la UE.

Reporter: Deci încercaţi să concuraţi pentru inimile şi minţile lor.

Maia Sandu: Nu există niciun conflict între oamenii de pe malul drept şi cel stâng al Nistrului, iar aceasta este probabil diferenţa dintre zonele de conflict din diferite părţi ale lumii. Aici există un regim care este susţinut de Rusia, sunt trupele ruse care staţionează ilegal în regiunea transnistreană şi, desigur, acesta este modul în care ruşii încearcă să influenţeze mersul lucrurilor în Republica Moldova.

Reporter: Propriul dvs premier a declarat că actuala campanie rusească devine tot mai puţin eficientă odată cu trecerea timpului. Sunteţi de acord?

Maia Sandu: Da, sunt de acord şi, aşa cum am spus, pe măsură ce oamenii se apropie de UE - şi unii dintre ei deja lucrează în ţări membre ale UE, jumătate din experţii din Transnistria pleacă în state membre ale UE - aşa că oamenii percep beneficiile.

Reporter: Credeţi că Occidentul face destul, credeţi că a făcut suficient pentru Ucraina şi că face suficient pentru voi?

Maia Sandu: Suntem recunoscători tuturor ţărilor şi tuturor organizaţiilor internaţionale care sprijină Ucraina, credem că Ucraina are nevoie de mai mult sprijin. Ucraina luptă pentru o cauză dreaptă, Ucraina luptă pentru independenţa sa, dar şi pentru democraţie şi fiecare ar trebui să înţeleagă că dacă Ucraina nu este ajutată, Rusia nu se va opri în Ucraina sau Moldova, deci este vorba şi despre securitatea mai întâi a continentului şi apoi despre sistemul internaţional bazat pe reguli. Moldova este recunoscătoare pentru tot sprijinul, suntem recunoscători că am putut traversa o perioadă de provocări dificile. Am avut criza energiei, am avut probleme economice semnificative din cauza războiului şi am reuşit să depăşim aceste situaţii dificile graţie sprijinului internațional, dar şi datorită unităţii moldovenilor din ţară.

Reporter: Am auzit mult din partea NATO, din partea SUA, din partea tuturor...dvs aţi spus că Rusia nu poate câştiga, pentru că altfel va fi sfidată pe deplin ordinea internaţional bazată pe reguli. Vă temeţi vreun pic că rezistenţa ucraineană se diminuează în procesul de a învinge Rusia?

Maia Sandu: Cred că Ucraina face tot ce este posibil. Cred că Ucraina are nevoie de mai mult sprijin, deşi apreciez sprijinul pe care îl primeşte de la toate ţările şi sper că şi mai mult sprijin va veni în curând aşa încât Ucraina să îşi poată recăpăta teritoriile şi să putem asista la un sfârşit al acestui război nebun.

Reporter: Pot să vă pun o întrebare care ar putea sau nu fi potrivită? Sunteţi femeie, într-o parte a lumii foarte macho; acest lucru reprezintă o povară pentru dvs, simţiţi că oamenii vă tratează...adică aici, ruşii vă iau în serios? Simţiţi, nu ştiu...cum afectează acest lucru preşedinţia dvs?

Maia Sandu: Ei bine, mai întâi, în partea nostră de lume există multe femei puternice în posturi înalte şi acest lucru este încurajator pentru că arată că cetăţenii, oamenii sunt pregătiţi pentru schimbare. În al doilea rând, cei care nu m-au luat în serios la început acum o fac, pentru că am dat dovadă de curaj, nu am permis Rusiei să ne şantajeze. Da, a fost dificil să ne debarasăm de dependenţa de energie şi de gaze din Rusia. Am luat decizii dificile şi vom continua pe acest drum. Vrem să fim independenţi şi vrem ca cetăţenii noştri să fie respectaţi, vrem ca cetăţenii noştri să aibă şansa de a trăi într-o lume liberă şi în pace.

Reporter: Dnă preşedinte Maia Sandu, vă mulţumesc foarte mult.

Maia Sandu: Mulţumesc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.