Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INTERVIU: Gabriela Firea face o dezvăluire NEAȘTEPTATĂ: nu am mai spus asta NICIODATĂ

Gabriela Firea

Candidatul PSD la Capitală în alegerile locale din 2016, Gabriela Firea, a acordat un interviu pentru STIRIPESURSE.RO în care a decis să dezvăluie un episod din culisele PSD: cum a ajuns candidat la Primăria Capitalei. Firea ”a dat din casă” și a explicat, de asemenea, cum a reacționat soțul său, Florentin Pandele, primar de Voluntari, la auzul veștii că soția sa ar putea fi candidat la Capitală.

Citește și: SURPRIZĂ! ȘTIRIPESURSE.RO vă oferă prima DEZBATERE între Gabriela Firea și Cătălin Predoiu

R. Doamna Firea, cum ați ajuns candidatul PSD la Capitală?

Firea: Adevărul știți care este? După Congresul în care a fost ales președinte domnul Liviu Dragnea, eu am avut un discurs acolo. Îmi pregătisem de acasă, sincer n-am mai spus acest lucru, dar m-ați provocat, așa că eu aveam pregătit de acasă un discurs pentru Congres, m-am gândit că vin colegi din toată țara, că Sala Palatului va fi plină, presă era de asemenea foarte multă, m-am gândit  că e o bună ocazie să spun și eu câteva gânduri. În timpul în care noi eram la Congres și vorbea chiar pe scenă domnul Dragnea, pe diferite site-uri, nu al dumneavoastră, apăreau tot felul de informații din interiorul sălii, dar informații care chiar nu aveau legătură cu ceea ce se spunea la microfon și am avut, așa, o reacție de jurnalist. M-a revoltat faptul că una se întâmplă în interior și alta se transmite către cititorii acelor site-uri și m-am dus pe scenă, când mi-a venit rândul la discurs, dar n-am mai spus nimic din ceea ce spusesem acasă. Am spus cu totul altceva și anume: de fapt asta este problema noastră a celor de la PSD că nu știu cum intrăm noi în această situația pentru că una facem și alta se spune despre noi și le-am citit exact colegilor despre ce am vorbit noi acolo și ceea ce apărea pe site-uri, unde se arăta că noi spunem cu totul altceva și am zis că aici este problema noastră și i-am rugat pe cei din sală ca fiecare în parte să ne gândim la o soluție și la propria noastră activitate și de ce am ajuns uneori chiar să nu mai fim crezuți pe cuvânt. A fost un speech care a ridicat sala în picioare. A fost un discurs spontan, chiar puțin nervos și colegii au simțit asta. Ulterior, la masa care a avut loc în acea seară câțiva colegi de-ai mei din teritoriu i-au spus domnului președinte Dragnea că lor le-a plăcut foarte mult intervenția mea, că se vedea că e spontană, nepregătită, necizelată, nu e ceva rafinat într-un laborator și că ei s-au gândit la mine să fiu eu candidatul. A doua zi am avut ședința BPN și mi-a spus domnul președinte Dragnea: știi că aseară te-ai ales cu propunerea de candidat? După speech-ul tău puternic, câțiva colegi din teritoriu au venit la mine să-mi spună. Eu l-am întrebat: dar dumneavoastră ce părere aveți? Păi, e de muncit! Asta a fost prima discuție. Pe urmă, s-au realizat niște sondaje, spre Crăciun, cu mai multe personalități din PSD, sondaje nu neapărat cantitative, în sensul de notorietate pentru că era evident că suntem câțiva oameni din PSD cu o notorietate foarte mare, dar s-a mers și pe investigarea, aflarea posibilității de a crește într-o campanie a unui sau a altuia dintre candidați, precum și tipurile de atacuri care pot fi în legătură cu trecutul candidatului.

R. În familie cum s-a luat decizia?

Firea: Foarte greu! Foarte greu și în ultima clipă, în ultima secundă. Mama mea, părinții mei, apropiații mei, copiii cei mai mi-au spus să nu intru în așa ceva că n-ai văzut că primarii sunt vânați și că în ciuda faptului că sunt corectă nu pot știi ce fac oamenii din subordinea mea și au avut un sentiment de teamă, pe care mi l-au transmis și mie. Asta spuneau toți, că și soțul e primar și că vom fi un soi de țință.

R. Și soțul dumneavoastră ce v-a spus?

Firea: El a ascutat toate discuțiile și mi-a spus un singur lucru: gândește-te că s-ar putea să răspunzi pentru greșelile altora. Gândeștește-te foarte bine! Eu nu vreau să-ți spun nici da, nici nu, cel puțin nu la prima discuție, dar ia în calcul că ai putea să răspunzi pentru alții, iar Primăria Capitalei nu este una de sector sau de mic oraș.

R. Și acum este de acord?

Firea: Nu a mai avut încotro, ca să spun așa. Când m-a luat de soție, Florin știa cu cine se căsătorește. Eu, totuși, sunt persoană publică de peste 20 de ani. Viața mea, cu bune și cu rele a fost ca o carte deschisă. Eu nu am o biografie paralelă, nu am o biografie ascunsă, eu sunt așa de sus până jos cum mă știu românii. Eu nu am ceva care să fie aruncat acum în competiție, pentru că la mine a fost întotdeauna viața la vedere și asta nu mi-a adus întotdeauna numai lucruri bune, că mi-a adus și lucruri rele.

R. Și vestea cum i-ați dat-o?

Firea: I-am spus că partidul m-a propus, că sunt câțiva colegi care mă susțin și i-am explicat că îmi este rușine să refuz, îmi este rușine să spun că îmi este teamă. Iar dacă ei s-au gândit la mine, oameni cu mai multă experiență în politică și au spus că eu sunt candidatul potrivit, mie îmi este rușine să arăt ca un om slab, temător.

R. Iar soțul ce a spus: da sau nu?

Firea: Nu a avut de ales, a intrat în iureș.

R. Bun. De aici s-a mers mai departe și adversarii politici susțin că asistăm la o ”pandelizare”.

Firea: Și ăsta nu este un lucru rău. Eu mă bucur să spună așa ceva, pentru că toți locuitorii din Voluntari știu ce înseamnă așa numita ”pandelizare”. Înseamnă un oraș care a fost administrat din 2000 până acum de Florentin Pandele și echipa sa, un oraș în care se construia un spital, în aceea perioadă în care în România se închideau spitale. Nu s-a neglijat nici catedrala, așa că avem și spital, și catedrală. De asemenea, în Voluntari nu mai există nicio stradă fără utilități, fără apă, canal, toate școlile au fost extinse, nu se mai învață în trei schimburi, s-au făcut creșe, s-au făcut grădinițe. Sunt foarte multe realizări. ”Pandelizarea” eu o iau în sens pozitiv pentru că așa este. Nu am de ce să mă jenez, nu am de ce să mă ascund.

R. Vă este frică de DNA?

Firea: Nu e vorba că îmi este frică de DNA, dar conștientizez faptul că orice om politic, orice administrator, chiar orice om de afaceri poate să fie oricând chemat la această instituție. Până acum nu am fost chemată niciodată la DNA, dar conștientizez faptul că odată intrată în această competiție și dacă și ajung primar general poate să existe situația în care voi fi chemată să dau anumite explicații. Vă rog să mă credeți că nu a fost o decizie ușoară pentru că am doi copii mici și asta pentru că sunt un om care dacă se implică o face total și o fac de dimineață până noaptea și de multe ori fac tot posibilul ca în weekend să îmi recuperez timpul piedut cu familie, tocmai pentru că în timpul săptămânii muncesc foarte mult și este păcat, pentru că pierd timp prețios cu copii mici. De asta a fost decizia foarte grea, pentru că sunt mama a doi copii mici și Tudor, chiar dacă merge pe 21 de ani, are nevoie de o mamă prezentă, nu de o mamă la televizor. Fac tot felul de echilibristici pentru a împăca viața de familie cu viața profesională. Orice timp avem folosim împreună, pentru a încerca să compensăm momentele mai intense profesional, în care nu sunt prezentă. Vorbim peste zi la telefon și cu soțul, și cu copii, le urmăresc întreaga activitate. Încerc să fiu și o mamă bună și un om prezent, nu absent.

R. Vă afectează când sunteți întrebată despre problemele domnului Dragnea, domnului Ponta?

Firea: Nu mă jenează absolut deloc și să vă spun și de ce. Haideți să o luăm pe rând: domnul Dragnea este președintele partidului, ales de un Congres statutar organizat. Așa cum a spus și dumnealui, în 2017 vom avea nouă garnitură de conducerea a PSD. Condamnarea pe care o are nu este pentru fapte de corupție, este pentru că a îndemnat lumea să vină la vot la refendum. Al doilea este Victor Ponta. Păi, Victor Ponta a fost cel mai bun prim-ministru din ultimii ani, l-a ajuns pe Adrian Năstase. Faptele de care este acuzat nu sunt din perioada în care era prim-ministru, deci nu este o acuzație legată de activitatea ca premier. Cu siguranță că va explica aceste lucruri și va arăta că este nevinovat, deși în ultima perioadă se vorbește mai mult despre faptul că trebuie să-ți dovedești nevinovăția, decât să ți se dovedească vinovăția, dar asta este. Pe urmă, am auzit inclusiv discuții despre Ion Iliescu. Dar, mă scuzați, președintele Iliescu a fondat acest partid, a fost președintele țării, în timpul mandatelor sale au fost foarte multe realizări și acum s-a retras elegant de la vârful politicii, nu are funcții de conducere în partid, nu participă la campania electorală, nu a venit la niciun eveniment, este o persoană extraordinar de discretă. Nu înțeleg de ce trebuie să lipești poza mea de cea a domnului Iliescu, doar așa, ca să dai un exemplu negativ și să spui că eu sunt exponenta unui partid care îi are pe respectivii domni la conducere sau i-a avut, dar aceasta este parte a istoriei României, eu nu pot să o neg și nici nu mi se pare normal ca eu să dau explicații pentru tot ce s-a întâmplat în România în ultimii 50 de ani, așa cum pretind unii dintre candidați și susținătorii lor. În primul rând, să își vadă fiecare de problemele lui pentru că în materie de corupție aceasta a fost generoasă, subliniez cu o tușă puternică generoasă, pentru că, din păcate sunt oameni care au probleme în justiție de la toate partidele politice. A veni acum și a spune că un candidat este dintr-un partid corupt și un alt candidat este dintr-un partid de bebeluși, cred că este cea mai mare minciună și bucureștenii cu siguranță simt acest lucru. Nu avem în această competiție niciun candidat de la Maternitatea ”Panait Sârbu” (Giulești).

Interviul integral cu Gabriela Firea va fi difuzat vineri dimineață pe site-ul STIRIPESURSE.RO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.