Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INTERVIU - Începe marele RĂZBOI pentru pace în interiorul PNL. Când vom avea Congres

congres PNL

Alegerile locale din 2016 vor clarifica lucrurile în interiorul PNL, iar liderii partidului au de luat niște decizii cruciale. Prim-vicepreședintele PNL, Teodor Atanasiu, a explicat, într-un interviu acordat pentru STIRIPESURSE.RO, că în cazul în care rezultatele de la locale nu vor fi cele scontate, asta datorându-se războiului intern dintre vechiul PNL și vechiul PDL, atunci vom avea Congresul de unificare al PNL în această vară. Dacă rezultatele vor fi bune, atunci se va accelera procesul de unificare al filialelor, dar asta nu înseamnă că nu vor fi și unii care pierd. În orice variantă, după alegerile locale din 2016, începe războiul pentru pace în interiorul PNL.

Citește și: INTERVIU: Culisele retragerii lui Marian Munteanu. Strategul PNL face un calcul neașteptat

R. Mai există celebra Cooperativă din PNL?

Atanasiu: Cooperativa nu a existat în PNL decât în momentul în care era vorba despre Congres. Dumneavoastră le-ați numit Cooperative, de fapt era vorba despre niște înțelegeri perfect pe față între anumiți lideri și nu pe la spate, pentru a alcătui o conducere funcțională. PNL a avut câteva experiențe, total nefericite, ultima în 2001, când l-a ales pe Valeriu Stoica președinte și un Birou format din adversari ai lui Valeriu Stoica. Atunci a fost un Congres la liber, fără Cooperative, și a funcționat un an de zile aceea conducere, după care s-a ruinat totul. Întotdeauna conducerea unui partid trebuie să fie legată, trebuie să fie rodul unei înțelegeri între liderii partidului, pentru că altfel nu durează mult. De aceea, nu se numesc Cooperative, sunt înțelegeri perfect la lumina zilei, nu negociate în altă parte, prin intermediul cărora se poate crea o majoritate funcțională într-un partid.

R. Adică avem două Congrese. Unul informal și unul oficial?

Atanasiu: Lumea discută. De exemplu, vine cel de la Mureș și întreabă: domnule, noi de ce votăm pe nu știu cine? Păi votăm că ăla, împreună cu ăla și cu celălalt vor asta. Ceilalți vor altceva, dar noi credem că este mai bine așa și oamenii decid. Acum să nu credeți că intră cineva cu ei în cabină și le verifică votul, că nu pot să fac asta, dar asta nu înseamnă că ei nu se informează înainte și votează, așa, după cum s-au trezit dimineața.

R. Ați vorbit despre Congres. Când vom avea Congresul marelui PNL?

Atanasiu: Cel mai târziu la anul, că așa spune statutul.

R. Și cel mai devreme?

Atanasiu: Cel mai devreme după alegerile locale, asta în funcție și de ceea ce își propune PNL. Dacă se constată, în urma acestor că în multe dintre județe și dintre localități fuziunea nu este pe deplin făcută și taberele nu sunt puse la aceeași masă ci, dimpotrivă, fiecare joacă partitura lui, atunci probabil că va fi nevoie de o urgentare a acesteui proces. Dacă, dimpotrivă, se constată că ei se înțeleg foarte bine, atunci putem sta liniștiți până la anul, să nu mai facem un Congres înainte de parlamentare. Nu va mai avea rost să îi chemăm din vacanță pe oameni.

Citește și: INTERVIU: Eminența cenușie a PNL anunță că se demarează Planul A

R. Acest Congres va aduce o conducere unică a PNL?

Atanasiu: Obligatoriu, primul Congres care va avea loc va aduce o conducere unică.

R. PNL vechi va revendica automat această funcție sau va fi o competiție la liber?

Atanasiu: Aici nu mai este vorba despre PNL vechi sau PDL vechi. Vă dați seama că avem membri care provin din fostul PNL, din fostul PDL și membri care s-au înscris în actualul PNL. Deci nu mai poți să îi împarți în trei categorii și să le spui care unde are voie să candideze. Nu, va fi o competiție între toți membri de partid.

R. O analiză făcută de STIRIPESURSE.RO arată că fuziunea nu merge tocmai bine în țară, în sensul în care sunt destul de puține județe în care avem conducere unică. Vechiul PDL pare chiar mai câștigat, decât vechiul PNL.

Atanasiu:  Nu am făcut un calcul. Am luat decizia conducerilor unice acolo unde oamenii din zonă ne dădeau semnalul că funcționează deja ca un modul unic și a fost fără scântei și fără dureri de cap. Într-un singur județ a fost o contestație, restul au primit-o ca un fapt firesc. Nu cred că vor fi probleme, dar aici au fost două discuții. Este foarte clar că o conducere unică poate să aibă o putere organizatorică sporită față de o conducere bicefală. În același timp, înainte de locale era periculos să faci conduceri unice acolo unde erau tensiuni și vă spun și de ce: îi demotivai pe cei mai slabi, care puteau să creadă că nu îi mai apără nimeni, fiind vorba despre poziția lor pe liste și ca să nu îi demotivezi ai lăsat conduceri bicefale. După locale, nu cred că vom mai putea continua cu conduceri bicefale și pentru alegerile parlamentare pentru că avem nevoie de o putere organizatorică sporită. Alegerile parlamentare sunt total diferite de alegerile locale, acolo nu-ți mai trag toți consilierii, rezervele de consilieri care candidează și au de pierdut. Acolo sunt doar câțiva candidați pentru postul de parlamentari într-un județ și toate organizațiile trebuie să tragă foarte bine, cu toate motoarele la turație maximă. Cred că vom fi nevoiți ca pe perioada verii, până în toamnă să continuăm și chiar să accelerăm procesul de unificare până la parlamentare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.