Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INTERVIU - Mihai Tararache, un liberal pentru Primăria Constanţa: Cinci probleme şi soluţiile lor

Mihai Tararache

Interviu cu deputatul Mihai Tararache, unul dintre liberalii care vizează Primăria Municipiului Constanţa. Ales în 2012 din partea PPDD, în colegiul uninominal 1 Constanţa, Tararache a trecut ulterior la PNL.

- De cat timp sunteti membru PNL si de ce v-ati inscris in acest partid? Cum ati fost primit de liberali?

În luna februarie a acestui an am luat decizia de ma înscrie în noul PNL, în fapt mi-am reînnoit adeziunea la Partidul Democrat, al cărui membru am fost încă din anul 2001, unde am activat la organizația de tineret. Este singurul partid în care am facut politică. A fost un gest firesc pentru mine să ma intorc acasă, acum acasă însemnând pentru mine marele partid de dreapta al României, dar și indreptarea greșelilor din anii trecuți.

- De ce ati ales sa va inscrieti in PNL si nu ati optat pentru alt partid, asemenea multora dintre fostii colegi?

Cum am spus, am ales cu sufletul, în dauna pragmatismului politic, foarte des întâlnit la noi. Candidatura mea la Camera Deputaților, din partea platformei Uniunea Ecologistă din Romania, pe listele Partidului Poporului, a fost o colaborare strict electorală, pe care am ales sa o închei foarte repede și în plan parlamentar Nu neg ca au existat presiuni, pe parcursul celor doi ani în care am activat independent în Camera Deputaților, pentru a mă afilia sau înscrie în alte partide politice, dar am refuzat orice oferta, pentru că nu am crezut și nu am simtit alfel, deși, la o analiză pragmatică, unele dintre ele ar fi suscitat interesul pentru mulți alții, așa cum realitatea ne-a arătat. Eu am preferat o carieră politica pe termen lung, pentru a avea satisfacția unor realizări durabile, cu care să mă mândresc în fața copiilor și nepoților mei, peste ani.

- V-ati inscris si in cursa interna a PNL pentru candidatura la primaria Constanta. In aceasta competitie s-au mai inscris co-presedintele PNL Constanta Robert Boroianu si Iustin Roman, consilier municipal, sustinut de celalalt co-presedinte PNL, Gigi Chiru. Ce va recomanda pe dumneavoastra pentru aceasta candidatura si ce sanse de castig credeti ca aveti (atat pentru obtinerea nominalizarii, cat si pentru castigarea primariei)?

Încă de la vârsta de 20 de ani, de când am deschis prima afacere, am lucrat cu oameni. Mulți. În toti acești ani am învățat că atunci când menții dialogul, când încerci să-l înțelegi pe celălalt și să îl faci să înțeleagă cum gândești tu, în cele mai multe dintre situații lucrurile merg bine și problemele apărute se rezolva. Sigur, am facut și multe greșeli. Dar am învățat din ele. Este posibil că din cele câteva zeci, chiar sute, de angajați și colaboratori, să fi nedreptățit pe câțiva dintre ei, dar mai știu că pentru cei mai mulți dintre ei am făcut bine, pentru că de fiecare dată am pus suflet în tot ceea ce am făcut. Fiecare eșec l-am transformat în experiență. Am avut și cele 3 eșecuri în afaceri, așa cum scrie la manualul antreprenorului de succes. Toate aceste experiențe m-au întărit.

În cei doi ani de activitate într-o companie multinaționala am dobândit foarte multă experiență, o abordare profesionistă a situațiilor, m-am perfecționat în comunicare, în analiza temeinică a problemelor. Am învățat cum să treci peste situații de criză, dar și cum să transformi aceste situații în avantajul companiei.

Din punct de vedere politic, înca din anul 2001, ca tânăr membru de partid, am acumulat experiență. Am prins și vremuri bune și vremuri grele ale organizației constănțene, am învățat foarte multe de la liderii partidului, unii cu responsabilități în județ sau la nivel central, am învățat de la aceștia cum să faci și mai ales, cum să nu faci unele lucruri în politică.

În mod definitoriu, mandatul de deputat și-a pus amprenta asupra personalității mele, în cei aproape 3 ani de mandat dobândind experiența politică de care are nevoie primarul Constanței. Pot spune ca acești ani în Parlamentul Romaniei mi-au șlefuit calitățile și expertiză, pe care le aveam și le acumulasem și din mediul privat. Am învățat că în politică nu poți și nu trebuie să apelezi tot timpul la calculul rece, matematic, din afaceri. Atunci când reprezinți o comunitate de oameni, din care și tu faci parte, responsabilitatea și încrederea pe care aceștia ți-o transferă este enormă. Trebuie să faci tot ce stă în puterea ta pentru ca orașul tău, comunitatea din care faci parte, să o duca mai bine, pentru că implicit, și tu o vei duce mai bine. Iar comunitatea iți va fi recunoscătoare. Când oamenii cu care te întâlnești pe strada iți zâmbesc, te salută, iți adresează aprecieri, atunci ai satisfacția că faci lucrurile bine. Sentimentul ăsta nu poate fi egalat de nimic.

Dacă vorbim de șanse, pot spune ca șansele mele sunt egale cu șansele Consțantei. Dacă un tânăr născut, crescut, care vrea sa-si intemeieze o familie in Constanta și iși dorește un altfel de viitor pentru orașul copiilor săi, fără grupuri de interese în spate, ajunge primarul Constanței, înseamnă ca se poate. Se poate ca orașul nostru să redevină ce-a fost. Un oras verde, vizitat de sute mii de turiști străini pe an, un oraș port la Marea Neagră prosper, în care oamenii să zambească pe stradă și din care să nu-și mai dorească să plece. Dacă un tânăr obișnuit poate ajunge primarul Constanței, atunci și orașul ăsta are șansa unei schimbări profunde. Pentru că va fi al nostru, al constănțenilor, mai presus de alte interese meschine! Locuind de 35 de ani în Constanța, știu foarte bine cum gândesc și ce-și doresc constănțenii de la orașul lor. Da! Pot spune că șansele mele sunt egale cu șansele Consțantei de a reveni in top!

Pot afirma cu toata increderea că, dacă în urma cercetarilor sociologice, constănțenii vor înclina balanța către candidatura mea, voi câștiga primăria Constanța!

- Care credeti ca sunt cele mai mari probleme cu care se confrunta orasul si ce solutii aveti?

În opinia mea, Constanța se confruntă cu 5 mari probleme, și nu o să fac un clasament aici, în ordinea importanței, pentru că toate sunt la fel de importante:

  1. 1. Lipsa investițiilor și a locurilor de muncă – În ultimii ani am constatat o scădere dramatică a locurilor de muncă, a nivelului investiților, dar și închiderea a mii de firme care asigurau locuri de muncă pentru constanțeni. Prin programul de dezvoltare a orașului, pe care l-am lansat în dezbatere în urmă cu două luni, ‚denumit ” Constanța muncește! Constanța trăiește! ”, am prezentat viziunea mea și a echipei mele asupra oportunităților pe care le avem, fiind un oraș port la Marea Neagră, cu potențial turistic imens și o istorie pe masura, Tomis fiind cea mai veche asezare urbană din Romania.  În opinia mea, în Constanța exista doi mari poli de dezvoltare economică și creare de noi locuri de muncă, care să le ofere constănțenilor siguranță și un trai decent: activitatea portuară și turismul. Acestea sunt resursele pe care le avem și pe care trebuie sa le dezvoltam, beneficiind în plus de autostrada care ne leagă de capitala țării și de aeroportul care ne poate lega de orice alt colț al lumii, aeroport care în vremurile bune ale turismului românesc primea foarte multe curse charter pline cu turiști străini.

  1. 2. Educația și cultura - Investiția echipei Mazăre-Făgădău în educatie la nivel local a fost minimă, dupa 2004 investițiile în cele mai multe din școlile din Constanța au lipsit cu desăvârșire, multe dintre drepturile elevilor și studenților fiind asigurate în timpul acestui an, fiind an preelectoral, asta deși legea le conferă acestora drepturi, deci nu reprezintă vreo favoare. Dar acești oameni nu au respect nici față de lege, cu atât mai puțin față de cetățenii Constanței. Ei nu și-au dorit un oraș de oameni educați, avizi de cultură, si nu-și doresc nici astăzi când vorbim, ci un oras de ’’fraieri’’ ( aceasta este accepțiunea lor ) cărora sa le servească firimituri de câte ori era voievodul binedispus. Ceilalți pot foarte bine să plece! Și din păcate mulți dintre ei au făcut-o.  Au fost la dispoziție fonduri europene pentru modernizarea și dotarea unităților de învățământ, dar la Constanța nu a fost nimeni interesat, pentru că banii europeni se șifoneaza mai greu… Vor fi și în ciclul financiar 2014-2020, acestea reprezentând o soluție pe care orașul nu o mai poate rata. Primăria are atribuții, împreună cu inspectoratul școlar, în înființarea de școli profesionale, care să-i pregatească pe tineri pentru o meserie. Aveam pe vremuri școli care pregăteau tinerii în domeniul turismului, oameni instruiți de care Constanța și turismul de pe litoral duce o lipsă acută astăzi. Dacă pornești de la premisa că un oraș fară educație este un oraș fără viitor, primăria Constanța are capacitatea și resursele de a face aceste lucruri pentru un altfel de viitor, pe care constănțenii îl merită. Și trebuie să o facă!

Din punct de vedere cultural, lipsa interesului este vizibilă față de monumentele istorice ale orașului, am tot vorbit de Cazino, dar și altele precum moscheea “Carol I”, Edificiul Român cu Mozaic sau mormântul lui Hypogeu, acestea suferind din cauza indolenței și a unor  investiții minime de reabilitare. De asemenea activitatea instituțiilor de cultură nu este susținută sau promovată de către autoritățile locale, ci dimpotrivă, au existat tentative de a desființa unele dintre ele. Am spus-o de nenumarate ori, în privința Cazino-ului, la un buget de peste 150 de milioane de euro anual, primăria putea să aloce 1 milion de euro anual pentru reabilitarea acestui edificiu simbol al Constanței. Felul în care arată astăzi Cazino-ul este eticheta administrației Mazăre-Făgădau. Crima care s-a petrecut cu acest edificiu mie unul imi arată că acești oameni urăsc orașul și pe cetațenii lui, pentru că altfel nu-mi explic cum poți sa-ți bați joc de simbolul Constanței! La o simpla căutare pe google a orașului Constanța, prima poza care apare este cu acest edificiu simbol, și totuși, acești oameni au avut îndrăzneala să-și bată joc de Cazino și de noi toți! Primăria poate prelua din aceste monumente istorice și instituții de cultură, așa cum a mai făcut-o, prin schimburi cu consiliul județean sau alte instituții, și le poate reabilita pe fonduri europene sau proprii, pentru ca apoi să le includă în circuitul turistic al orașului. După 2-3 ani  de promovare acestea se vor putea susține singure, stimulând și turismul local. Este vorba totuși de istoria orașului, Tomis reprezentând cea mai veche așezare urbana din România! Nu poți să afișezi la nesfârșit aceeași atitudine indolentă față de  istoria și identitatea noastra!

  1. 3. Siguranța cetățeanului - În municipiul Constanța de mai bine de 10 ani firmele achită o taxă de liniște al cărui rol este atragerea de fonduri suplimentare în bugetul administrației locale pentru a putea asigura o mai bună protecție a cetățenilor, dar și a turistilor. Eu am spus ca taxa de liniște este o taxa de tip mafiot si va voi argumenta. Situația reală este contrar celor propuse prin această taxă, municipiul Constanța având în ultimii  ani o rată a criminalității foarte ridicată. În plus, numărul agenților poliției locale, cei mai în măsură să fie prezenți în rândul cetățenilor, este unul foarte mic raportat la populația acestui municipiu. Deci primaria incasează taxa dar nu-si face treaba!! Cum vi se pare asta?! Să știți că în rapoarte ale organizațiilor internaționale de turism, pe primele locuri apar furtul, infracționalitatea în reclamațiile turiștilor care au fost pe litoralul românesc, explicând astfel de ce ocolesc această destinație în ultimii ani. Ne aducem aminte că în primii ani ai administrației Mazăre foarte mulți oameni de ordine erau prezenți pe străzile Constanței, dar și în stațiunea Mamaia, pe plajă, cu uniforme adecvate sezonului. A fost un lucru bun și vreau să revenim la acele măsuri, mai mult, să sporim numărul polițiștilor locali. Atâta costănțeanul, căt și turistul care ne vizitează, ar trebui să se simtă în siguranță într-un oraș de talia Constanței, într-un oraș european al anului 2015!

În același context, constănțenii sunt ’’fericiții’’ platnici ai celui mai mare cost pe gigacalorie din România, anual primăria majorând cuantumul acestei taxe datorită incapacității administrației locale de a gestiona situația defectuoasă de la  RADET, situație ce s-a agravat de la an la an fără ca nimănui să nu îi pese. Dacă în alte orașe, administrațiile locale au investit în timp în infrastructura de furnizare și distribuție a energiei termice, raportând pierderi de 10-15%, la Constanța au fost raportate și pierderi pe rețea de peste 20% și ne îndreptăm vertiginos spre mai rau, asta însemnând un cost suplimentar pentru facturile și asa insuportabile ale constănțenilor. Am mai spus-o, constănțenii sunt obligati să achite iarnă de iarnă, facturi de 1200-1500 de lei, de parcă ar achita ratele la un apartament! Este inadmisibil așa ceva! Stiți că de un an de zile, CET Palas nu mai funcționează în sistem de co-generare? Stiți ce inseamna asta? Că daca iese din co-generare, iese și de pe schema de bonus în stabilirea prețului la energia termică pe care o facturează la RADET Constanța, ceea ce va însemna o nouă majorare a prețului la gigacalorie! Credeți că știe domnul Făgădau asta? Sau dacă știe, credeți că îl doare altundeva decât în cot?! Problema gigacaloriei, o adevarată dramă pentru multe familii constănțene, trebuie rezolvată de la sursă, plecând de la CET Palas, domnul Făgădău poate avea un dialog cu cei de la Ministerul Energiei, este ditamai președintele de organizație municipală al principalului partid de guvernământ, pentru  a găsi soluții împreună cu aceștia, până la investiții în reabilitarea și modernizarea infrastructurii de distribuție și furnizare a RADET, o regie de interes public, subliniez INTERES PUBLIC, aflată în subordinea administrației locale, pentru ca aceste costuri să scadă, iar constănțeanul să se simtă în siguranță și să nu mai caute disperat soluții alternative la debransare. Dar domnul Făgădau cred că nu știe ce înseamnă noțiunea de interes public, cunoaște doar noțiunea de interes al clanului Mazăre, el comportându-se ca un angajat al firmelor ce căpușează bugetul orașului!!

 

  1. 4. Sănătate – Reabilitarea Spitalului Județean Constanța a fost una din marile promisiuni neonorate, eu unul le-am pierdut șirul, ale cuplului Mazare-Constantinescu. O să spuneți că spitalul este în subordinea consiliului județean, dar eu o să vă reamintesc că PSD este la guvernare din 2012, iar domnii în cauză au condus organizația locală a PSD atât amar de vreme… Autoritatea pe care ți-o conferă calitatea de primar al Constanței, încrederea și speranțele a sute de mii de constănțeni, nu te pot lăsa să stai cu mâinile în sân în ceea ce privește soarta spitalului și a sistemului sanitar constănțean. Trebuie doar să-ți pese, ceea ce nu este cazul la domnii respectivi. Nu le-a păsat de spital, așa cum nu le-a păsat de oraș. Am văzut în acești ani de guvernare PSD, un lobby puternic, chiar agresiv, în preluarea de acțiuni la administrația portului, dar nici un cuvânt despre spitalul județean, locul de care depinde sănatatea și până la urmă, viața constănțenilor. Constanța, deși reprezintă unul din primele orașe ale țării, nu se regăsește printre cele în care se va construi un spital regional, asta tot din cauza nepăsării și indolenței de care a dat dovadă echipa reprezentată astăzi de domnul Făgădău. Se poate miza de asemenea pe fonduri europene si fonduri guvernamentale straine pentru policlinici. Dar administrația constănțeană a dat dovadă în ultimii ani de o stare de inerție, stare aflată departe de nevoile și interesele constănțenilor… Da, primarul Constanței se poate implica, chiar și la nivel de lobby, în reabilitarea și modernizarea spitalului dar și a altor unități medicale din Constanța, care să le ofere constănțenilor siguranța și încrederea necesară în sistemul medical constănțean, pentru a nu mai apela la zicala: Cel mai bun medic este trenul spre București!!!

 

  1. 5. Mediu - În Constanța ne confruntăm cu o situație ce pune în pericol spațiile verzi rămase, deoarece domnul Făgădău și echipa Mazăre au autorizat construcția de betoane pe unde au apucat: în fața blocurilor constănțenilor, în parcul Tăbăcărie ( mall-ul ), chiar și pe plajă!!! Dacă vă vine să credeți, suntem singura stațiune din Europa în care s-a construit pe plaja!! Este inadmisibil asa ceva! Si totuși oamenii ăștia au facut-o! Constănțenii s-au trezit, peste noapte, cu monștri de beton în fața blocurilor, în parcuri, pe orice bucățică de spațiu verde, de parcă în toți acești ani a fost un concurs de masacrare a spațiului verde din oras!!! Fără nicio logică, fără nici un plan urbanistic, Constanța și Mamaia au devenit gri, sufocate de betoanele autorizate de domnul Făgădău și echipa Mazăre. Și asta dintr-un oraș și dintr-o stațiune pline de verdeață și flori, așa cum le-am cunoscut din copilărie… Avem parcul cu lacul Tăbăcăriei, lăsat în paragina și uitat de vremuri, care ar putea fi cel mai mare și mai frumos parc al Constanței, dar pare un adevărat depozit de gunoaie și nepăsare… Soluția ar fi fost fondurile alocate de la Fondul de Mediu pentru parcuri, dar așa cum am mai spus-o, banii atrași nu pot fi șifonați ușor către firmele căpușă, așa că nu i-a interesat. Soluția rămâne în continuare, pentru 2016, în atragerea de finanțări pentru parcuri de la Fondul de Mediu, iar Constanța are nevoie ca de aer de reabilitarea și modernizarea parcurilor existente, dar și de noi parcuri.

Tot referitor la mediul înconjurător, orașul are de suferit la capitolul curațenie, deși primăria plătește zeci de milioane de euro anual pentru salubrizare. Nu știu când ați fost ultima oara în Constanța, dar eu unul, și toti cei cu care vorbesc, sunt de părere că orașul colcăie de gunoaie și mizerie pe străzi, asta sub ’’atenta’’observație a primarului Făgădău, care din punctul meu de vedere a scăpat lucrurile de sub control în această situație, fiind mai degrabă preocupat să plătească facturile firmei de salubritate, decât să-i pună să-și facă treaba!!  Și unde mai pui că suntem nevoiți să plătim cea mai mare taxa de habitat din țara!!! Soluția pe care o văd aici este împărțirea orașului pe două sau mai multe zone, zone scoase la licitație pentru mai multe firme, care să creeze astfel o competiție între acestea, competiție care să duca în final la un oraș curat, așa cum îl merită constănțenii, la câte eforturi financiare depun în acest sens.

 

 

- Care ar fi primul lucru pe care l-ati face ca primar?

Aș desființa ușa de la biroul primarului. De tot!! Astăzi ușa este închisă, ferecată cu multe lacăte, cu pânza de păianjen pe la colțuri, ca un zid de fier, ruginit in timp, între primar și constănțeni, care de mulți ani este inchisă și prin care nu mai răzbat problemele reale ale constănțeanului de rând, doar cele ale găștii care a sufocat orașul. Este o realitate pe care o exprim în acest fel, sumbru, dar din păcate altfel nu o pot descrie!  Nu poți să conduci un oraș fără să-i asculți pe oameni, să le cunoști și să le înțelegi problemele și să le rezolvi cu prioritate. Constanța se conduce printre oameni și problemele lor, nu pentru interesele meschine ale prietenilor tăi.

- Primarul Radu Mazare este cunoscut pentru carnavalele pe care le organiza si care atrageau multi turisti pe perioada verii. Va ganditi sa continuati aceasta „traditie”?

Să știti ca, în ciuda multor voci care contestă aceste evenimente, eu sunt de parere că ele trebuie să existe, așa cum există în orice oraș/ stațiune turistică din lume. Sigur că trebuie sa dispară ridicolul care l-a consacrat în opinia publică, sigur că momentele de un penibil feroce, contestate pe bună dreptate de constănțeni, nu-și au locul în astfel de evenimente dedicate turiștilor. Și ele trebuie să fie cât mai diverse și numeroase, axate de ce nu și pe istoria Constanței,  așa cum si alte orașe din Europa au făcut o tradiție din aceste evenimente. Am văzut, în incercarea disperata de a se disocia de Radu Mazăre, pe care nu o crede mai nimeni, că domnul Făgădău nu a susținut în  această vară, la fel de agresiv, aceste evenimente, de parcă asta era principala vină a lui Mazăre! Domnul Făgădău se face că nu vede în continuare adevăratele probleme ale Constanței, de la sifonarea bugetului local până la incompetența cu care sunt administrate serviciile publice, la haosul urbanistic și până la țigănia care a pus stăpânire pe stațiunea Mamaia în această vară. Dacă vă vine să credeți, în aceasta vară a reapărut la Mamaia, celebrul joc de societate ’’ Alba Neagra’’, atât de ’’dorit” și ”placut” de constănțeni și de turiști!!! Asta ne arată că primarul Făgădău este complet depășit de situație, de problemele reale ale Constanței!

- Cu ce idei / proiecte veti veni dumneavoastra pentru a imbunatati si dezvolta turismul in Constanta?

Turismul reprezintă unul din cei doi piloni economici pe care se poate baza orașul nostru. Eu sunt un susținător fervent al turismului românesc, în special al turismului constănțean, primul meu loc de muncă, la 16 ani, fiind în turism… Ce vremuri…

Dacă în calitate de deputat de Constanța m-am bătut pentru adoptarea legii voucherelor de vacanță ( am spus încă de la început că dacă va fi aplicată cum trebuie, această lege va aduce un plus de peste 200,000 de turiști anual în Constanta, în primii ani ), pentru reducerea TVA la 9% la serviciile turistice ( am cerut insistent acest lucru pentru a putea fi competitivi cu celelalte țări din regiune: Bulgaria, Turcia, Grecia), am cerut și mă voi bate în continuare pentru aplicarea impozitului specific în turism             ( pentru a crea un climat de normalitate și respect între stat și operatorii din turism, climat care sa conducă la creșterea investițiilor și a locurilor de muncă, în calitate de primar al Constanței vreau sa readuc Constanța în topul preferințelor turistice din regiune.

Cu toții ne aducem aminte de vremurile bune ale turismului de pe litoral, cand era neîncăpător pentru turiștii străini. Sezonul estival propriu-zis a ajuns, în ultimii ani, la o luna și jumătate pe an, insuficient pentru crearea locurilor de muncă pentru zeci de mii de constănțeni, locuri de muncă pentru cel puțin 6 luni pe an sau permanente. Iar turiștii străini au rămas doar o amintire plăcuta. Vă spun și eu și vă vor spune toți profesioniștii din turism, nu poți numi turism fezabil atunci când nu ai turiști străini, care înseamnă aport extern de capital într-o țară, nu să ne învârtim banii noi între noi românii, asta nu poate însemna o dezvoltare durabilă a turismului local. Cât credeți că o să vina românii la Mamaia, la nesfârșit? La un moment dat va exista un recul și al turiștilor români. Pentru asta este nevoie de o strategie pe termen lung, cel mai important aspect fiind readucerea turiștilor străini în Constanța și Mamaia.

  • Extinderea sezonului estival - prin crearea oportunităților de petrecere a timpului liber, dar și printr-o promovare eficientă a importanței istorice a orașului și a obiectivelor locale, dar și prin pachete de vacanță la prețuri accesibile, trebuie să oferim sprijin turismului constănțean, astfel încât turiștii să fie atrași de oferta turistică locală mai mult de 1-1,5 luni pe an, aceștia sporind economia locală și asigurând un număr mai mare de locuri de muncă pentru cetățenii municipiului și în afara sezonului estival.

  • Proiecte finantate prin fonduri nerambursabile – este important ca primaria să acceseze fonduri nerambursabile pentru a sprijini turismul, iar prin parteneriat public - privat se poate asigura o dezvoltare pe mai multe zone. O sa va dau un exemplu, la Rasnov, o localitate cu mult sub potentialul Constantei, pe fonduri europene, a fost deschis un Dino Parc, unul din cele mai mari parcuri cu dinozauri din sud-estul Europei, care atrage zilnic mii de turisti, ca o alternativa a petrecerii timpului liber. Deci se poate si in Romania!! Se pot gasi alternative si pentru zilele cu mai putin soare sau in cele in care turistii vor si altceva decat plaja.

  • Continuarea proiectului soseaua de coastă - prin intermediul acestui proiect vom putea pune la dispoziția constănțenilor și a turiștilor o cale de acces din centrul vechi al orașului până în Mamaia oferind posibilitatea agenților economici de a desfășura activități economice de-a lungul acesteia, totodată amplasând pe toată distanța acestei artere, acolo unde este posibil, părculete și spații de agrement. De asemenea, prin amenajarea plajelor existente, se va extinde zona turistică și către zonele limitrofe ale orașului. Este un proiect promis de foarte multe ori in campaniile electorale trecute, in care echipa Fagadau-Mazare a esuat lamentabil.

  • Reabilitarea obiectivelor cultural istorice - măsură pe care o consider foarte importantă. Este nevoie ca la nivelul municipalității obiectivele acestea să fie atât reabilitate cât și introduse în circuitul turistic printr-o promovare eficientă, folosind resursele aflate în  gestiunea administrației locale în așa fel încât acestea să atragă constant atât turiști cât și constănțeni. Starea de degradare a acestora de multe ori reprimă atenția turiștilor, iar aceștia nu le mai calcă pragul acestor comori ale Constantei.

  • City bus tour - prin introducerea la nivel local a unui traseu turistic ușor de urmat, turiștii au nevoie și de mobilitatea facilitată de autobuze care sa circule pe o ruta ce cuprinde toate obiectivele istorice. Aceste autobuze să poată fi accesate de către turiști prin intermediul unui bilet cu valabilitate de 48 de ore, aceștia având posiblitatea de călători cu linia respectivă pentru a parcurge traseul turistic, putand cobori si urca oricand in cele 48 de ore de valabilitate, asa cum se intampla in multe orase europene.

  • City breaks - prin colaborare/ dialog cu agenții economici locali, hotelieri, agenții de turism și administratori ai unităților de agrement, îmi doresc să stimulez turismul local prin promovarea internațională a unor pachete de vacanță de 3-4 zile pe litoralul mării Negre ce se vor organiza atat în afara sezonului estival, cat si in sezonul estival. Prin introducerea acestei măsuri va fi susținută activitatea economică din domeniul turistic și în afara sezonului estival.

  • Linie de chartere – nu este o idee noua, in vremurile bune ale turismului de pe litoral aterizau foarte multe curse charter pline de turisti straini. Asta putem face si astazi, avem aeroportul Kogalniceanu la dispozitie, iar primaria se poate implica, chiar si la nivel de dialog, pentru acest proiect, impreuna cu operatorii din turism si cu agentiile de turism. Se poate incerca si gasirea unei formule legale pentru a putea veni si cu un suport financiar pentru a sustine aceste curse. O solutie ar fi reduceri fiscale pentru operatori, pe o perioada de doi ani, cat se sustin financiar aceste curse, pentru ca apoi sa devină fezabile si sa se sustina singure. Avem taxa de promovare, care este incasata mare parte de catre o asociatie, poate nu este cel mai bun exemplu, pentru ca sunt ceva nemultumiri acolo, dar avem un punct de plecare pentru a gasi solutii de sprijinire a acestor curse care sa aduca turistii straini, de care Constanta si Mamaia au mare nevoie.

Despre turism ar mai fi multe de spus, dar consider ca in   primul rand primarul Constantei trebuie sa creeze un dialog cu operatorii din turism, hotelieri, agentii, operatori internationali, pentru a crea o strategie pentru urmatorii 15 ani, care sa ne conduca la un turism durabil si care sa aduca bunastarea de care au nevoie constantenii.

- „Magazinele de vise” (de etnobotanice) sunt o problema in Constanta? Ce va ganditi sa faceti in privinta acestora?

Problema magazinelor de vise a apărut pentru că primăria a dat autorizații de funcționare pentru acestea, dar din punctul meu de vedere cea mai mare problema a Constanței a fost și este că această administrație pare ca ne conduce sub influența acestor substanțe de vise, oamenii aceștia parcă trăiesc pe alta planetă… Asta este impresia mea și a multor constănțeni, chiar daca o spun cu mâhnire, pentru că este vorba despre orașul meu…

- Cu ce va fi diferita Constanta lui Mihai Tararache de Constanta lui Radu Mazare (mai ales in conditiile in care constantenii l-au ales ani la rand pe acesta intr-un numar covarsitor)?

Constanța lui Mihai Tararache se va despărți în mod fundamental de republica Mazăre, de toate nedreptățile, penibilul și umilintele la care au fost supuși constănțenii. În Constanța lui Mihai Tararache oamenii vor zâmbi pe străzi, se vor plimba în parcurile orașului cu plăcere, iși vor duce cu încredere copii la grădinițele și școlile de stat, vor apela la sistemul medical constănțean fără rețineri, se vor plimba la orice oră din zi și din noapte în siguranță pe străzile Constanței, fără să le fie frică de infractori sau de câini, iar tinerii vor dori să-și întemeieze o familie și să-și croiască un viitor pentru ei și copii lor în orașul nostru. Aceasta este Constanța pe care mi-o doresc și pentru care nu voi  economisi niciun pic de energie si nu voi zăbovi nicio clipă să mă lupt!!!

- Daca veti castiga nominalizarea liberalilor, credeti ca va fi o lupta stransa cu contracandidatul PSD? Cine va asteptati sa fie acesta?

Mai mult ca sigur, cel care va executa orbeste, de fapt o face din 2008, ordinele sistemului de tip mafiot care a sufocat Constanța, domnul Făgădău, va fi candidatul republicii Mazăre. Este candidatul perfect pentru ei, ar fi necazul care continuă ca un blestem pentru constănțeni. Dar sunt sigur că cei mai mulți dintre noi au realizat, în sfârșit, cât rău au făcut acești oameni orașului nostru!

- Alegerea primarului se va face dintr-un singur tur. In cursa se va inscrie si candidatul PMP Claudiu Palaz. Este candidatura sa o problema pentru PNL? Credeti ca va lua din voturile electoratului de dreapta pe care mizeaza liberalii?

Nu exista astazi cand vorbim, și puteti verifica asta, în Constanța, o personalitate pentru care constănțenii să-și rupa cămașa de pe ei și să exclame: Ecce homo! Aceasta este realitatea! In 2016 constănțenii vor decide dacă continuăm ca și până acum, cu moștenitorul lăsat de echipa Mazăre, sau schimbăm acest sistem de tip mafiot, și nu putem schimba, având în vedere că alegerea primarului se face, din păcate, din primul tur, decât cu echipa cea mai puternică din opoziție, Partidul National Liberal. PNL Constanța a facut deja un apel pentru toți ceilalți candidați din opoziție, să se alăture echipei noastre, pentru că este loc pentru toata lumea și suntem deschiși să preluam din proiectele acestora, pe care constănțenii le apreciază. Stabilirea candidatului PNL se va face în urma cercetărilor sociologice, iar cel mai bine plasat candidat, în urma consultării constănțenilor, va fi candidatul PNL Constanța pentru primărie. Este pentru prima dată când o formațiune politică face acest exercițiu democratic în interiorul sau. De aceea, în continuare, îi așteptăm pe toți cei care doresc să candideze, să vină alături de noi.

- Exista sondaje interne ale PNL privind pozitionarea partidului in Constanta si in alte judete? Care este scorul electoral al partidului potrivit acestora?

Scorul electoral al PNL se află pe un trend ascendent la Constanța, din ultimele cercetări scorul partidului este astăzi peste scorul PSD, nu cu mult, dar să nu uităm trendul ascendent. Este prima dată după mulți ani, când la Constanța, un partid de opoziție are un scor atât de mare. De aceea, organizația PNL Constanța este obligată să întarească scorul electoral cu o muncă pe organizare internă, soluții și proiecte pentru nevoile și așteptările constănțenilor, pentru că anul 2016 să aducă la îndeplinire proiectul nostru prin care să redăm Constanța constănțenilor!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.