Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INTERVIU - PSD dorește schimbări MAJORE la Legea electorală / DOCUMENT

PSD

Imediat după alegeri, liderii PSD au vorbit despre necesitatea schimbării Legii electorale. Pe o modificare propusă și de Monica Macovei, 10 deputați PSD au depus un proiect de lege pentru modificarea Legii nr.14/2003.

Principala modificare vizează condițiile pentru crearea unui partid politic. În actuala formulă a legii este nevoie de 25.000 de membri fondatori, din 18 județe ale țării plus Capitala, dar nu mai puțin de 700 de oameni din fiecare județ. În noua formă a legii, propusă de PSD, se prevede că un partid politic poate fi înființat cu cel puțin 3 membri fondatori. .

Principalul promotor al acestei legi este deputatul PSD, Mihai Sturzu. Pentru a afla care sunt mizele acestei modificări legislative, dar și pentru a vedea care sunt riscurile am vorbit cu Mihai Sturzu.

R: În momentul de față se tinde spre un bipartidism în România. De ce acum această lege, care va da naștere la o puzderie de partide, ca în anii 90?

M.S.: Din fericire suntem în anul 2014, departe, la 24 de ani după anul 1990. Situația din anii 90 era o situație în care oamenii, după 30 de ani de comunism spuneau: vrem să participăm la actul politic! Foarte mulți oameni au participat așa cum au considerat atunci că pot participa la actul politic. După 25 de ani, cetățenii României, spun, prin votul lor, același lucru: trebuie să aibă dreptul să participe la actul politic. Eu sunt foarte convins că un astfel de proiect de lege prin care partidele din România pot fi înființate doar de către 3 persoane, noi, politicenii, le spunem oameni că un drept fundamental, dreptul la conectivitate cu fiecare segment din viața noastră este unul foarte important, suprem, dacă vreți.

R: Conform acestei legi, oricare 3 persoane pot crea un partid?

M.S.: Oricare 3 persoane cu drept de vot, bineînțeles.

R: Nu riscăm să dăm drumul unor partide extremiste pe piață?

M.S.: Din câte știu eu aceste partide sunt interzise, inclusiv în România. Din fericire orice program politic al unui partid se validează doar în urma votului cetățenilor. Prin urmare, oricine poate să-și facă un partid, poate să-și aleagă o doctrină, poate să militeze pentru o politică în care crede, dar de aici și până la a influența viața românilor în mod radical orice partid trebuie să treacă prin votul cetățenilor și cetățenii României sunt niște cetățeni foarte responsabili.

R. Ne uităm puțin peste graniță ( Franța, Germania, Marea Britanie etc) și vedem că acolo s-au ridicat din nimic partide extremiste. Riscăm să dăm naștere unor partide de acest gen?

M.S.:Nu cred că riscăm nimic. Printr-o astfel de lege le spunem cetățenilor României că au posibilitatea să ajungă să ia, la un moment dat, decizia în România. Întotdeauna vocea oamenilor este, ca să spun așa, vocea divinității. Nimic nu este de necontestat, în afară de vot. Votul este de necontestat.

R. În ultimul an am avut 2 exemple de partide care s-au născut foarte greu: PMP și PLR. Această lege vine în sprijinul partidelor mari, care vor obține mai ușor sprijinul partidelor balama?

M.S.: Eu cred că societatea în care trăim este o societate foarte transparentă, o societate în care o astfel de idee este în primul rând liberă și autonomă. Toată lumea poate să participe la crearea unei astfel de idei. Cred că a trecut vremea în care politicenii puteau să se gândească că pot controla felul în care oamenii se exprimă. Eu cred că PSD, tocmai în virtutea faptului că este cel mai mare partid, trebuie să fie primul care ascultă cetățenii.

R. Nu riscă să se distrugă partidele mari, care sunt formate pe bază de fuziuni? PSD, PNL sau PDL, cu toții au absorbit foarte multe partide micuțe.

M.S. Nu mi-am propus niciodată să discut oameni sau partide, eu discut idei. Este adevărat că în România, astăzi, sunt o sumă de partide mari 4,5,6. Aceste 5 partide, ca să zic așa, reprezintă un cerc închis, acest cerc închis face ca de fapt să existe traseismul, pentru că dacă un politician nu se mai regăsește într-un partid este nevoit să se mute în alt partid (...) de ce să nu împrospătăm această resursă umană, cu oameni care vin noi, care vin cu energie, cu idei.

R. Vor muri partidele mari pentru că vor pleca oamenii care consideră că pot face ceva independent?

M.S. Eu nu cred că, astăzi, cele mai mari minți din România sunt, aici, în Parlament. Eu sunt convins că sunt oameni în afara Parlamentului, în afara sferei politice, cu expertiză fantastică în foarte multe domenii. De ce să nu spunem acestor oameni de acasă că pot participa la actul politic? Să o facem!

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.