Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INTERVIU - Teodor Atanasiu: Este evidentă căderea lui Iohannis. Planul pentru al doilea mandat

Atanasiu

Primvicepreședintele PNL, Teodor Atanasiu, admite, într-un interviu acordat STIRIPESURSE.RO că președintele Klaus Iohannis este într-o cădere abruptă a popularității, însă susține că pe final de mandat prezidențial să ne așteptăm la o revenire în forță, după ce PNL va prelua guvernarea, iar România va prelua șefia Uniunii Europene, iar Klaus Iohannis va juca un rol extrem de important în acest tablou.

Citește și:SONDAJ - Este DEZASTRU total în mandatul lui Klaus Iohannis/DOCUMENT

R. Președintele Iohannis se prăbușește în sondaje. Care credeți că este cauza?

Atanasiu: Este evidentă căderea președintelui pentru că așteptarea românilor de la președinte a fost foarte mare. Nimeni nu și-a pus problema că alegerile prezidențiale sunt în 2014 și alegerile parlamentare în 2016. Românii n-au răbdare doi ani, să vină niște alegeri să câștige partidul președintelui să câștige și Guvernul sau nu. Românii erau obișnuiți ca președintele României să conducă și Guvernul, pentru că domnul Băsescu a fost premierul guvernului Boc și din acest motiv răbdarea românilor a fost foarte scurtă. Văzând că președintele nu se implică în actul guvernamental, au început să fie nemulțumiți. Eu sunt convins că lucrurile se vor schimba în momentul în care va fi o guvernare politică performantă, în momentul în care președintele va trebui să își asume atribuțiile odată cu preluarea conducerii președinției europene de către România.

Citește și: 'Negociatorul-șef' al PNL recunoaște discuțiile cu Crin Antonescu: doamna Gorghiu m-a rugat

R. Deci sperați ca pe final de mandat să avem parte de o revenire spectaculoasă?

Atanasiu: Da, cu siguranță că da.

R. Cum vedeți inițiativa ca parlamentarii PNL cu 3-4 mandate să nu mai prindă locuri eligibile pe liste?

Atanasiu: Despre acest lucru îmi e ușor să vorbesc pentru că nu sunt în situația de a avea 3-4 mandate. Pot să vă spun că, în general, când se iau decizii despre candidaturi se iau pe bază de performanță a mandatelelor, nu pe numărul de mandate. Avem colegi cu 3-4 mandate care au performat și colegi cu 1-2 mandate care nu au performat. Deci trebuie să discutăm despre performanță.

R. În partid s-a discutat o astfel de inițiativă?

Atanasiu: În partid s-au discutat alte două lucruri: faptul că avem nevoie de o înnoire a clasei politice, că vom avea o parte dintre candidați, candidați noi, care nu au mai avut niciun mandat și probabil că vom merge spre o treime oameni noi și, de asemenea, s-a discutat despre sporirea numărului de doamne pe listele partidului. Noi ne dorim, de asemenea, ca minim o treime să fie doamne.

R. La nivelul organizației de București a fost acuzat un non-combat cu PSD. Cunoașteți astfel de cazuri?

Atanasiu: În timpul campaniei electorale nu-mi dau seama dacă s-a făcut sau nu s-a făcut non-combat, fără să am dovezi. Nu vreau să vorbesc, să acuz pe cineva fără să am o dovadă. Alianțe cu PSD? Punctual, după alegeri, colegii au mai făcut înțelegeri cu PSD, dar nu cred că în timpul campaniei electorale vreun membru al partidului și-a trădat colegii ca să facă campanie pentru contracandidatul de la PSD.

R. Cum vedeți alegerile parlamentare? La locale discutam despre o campanie anostă și nu pare să se fi schimbat ceva.

Atanasiu: Înainte de a vă răspunde la întrebarea asta vreau să vă spun că PNL, la București, nu a pierdut alegerile în mod special pentru că vreunul dintre liderii partidului au sprijinit un candidat de la PSD, ci din cauza faptului că o parte dintre liderii partidului au contestat candidații desemnați de partid să ne reprezinte și  atunci a trebuit să avem succesive runde de desemnări, ajungând la al patrulea candidat la Capitală. Acesta a fost marele handicap al PNL la aceste alegeri din București.

În ceea ce privește alegerile din toamnă, este adevărat că legea nu permite o campanie electorală de tip clasic și de aceea cred că pre-campania va fi mai importantă decât campania în tentativa de a-i face cunoscuți pe cei care doresc să candideze. De aceea, nu vei putea merge cu o listă de oameni total noi, de aceea va trebui să faci o îmbinare între cei care vin cu experiență și cei care vin cu tinerețea și noutatea. Cred că va fi o pre-campanie mai bună decât campania electorală, pentru că partidele au învățat la locale că în pre-campanie ai voie să te prezinți mai bine decât în campania propriu zisă.

R. Surse din PNL ne-au precizat că dumneavoastră ați fost mandatat să încercați să-l aduceți înapoi pe Crin Antonescu. Cum stă situația?

Atanasiu: Partidul nu a luat niciodată o astfel de decizie, să mă mandateze pe mine să negociez cu Crin Antonescu. Vă spun eu foarte clar cum au stat lucrurile: am avut o discuție cu doamna copreședinte Alina Gorghiu, care m-a rugat, pe baza faptului că am o relație de amiciție cu Crin Antonescu să îl sun și să îl întreb dacă dorește un nou mandat din partea PNL și dacă dorește, să discutăm condițiile în care dorește acest nou mandat. Nici vorbă de altfel de discuții.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.