Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Interzicerea armelor de asalt în Noua Zeelandă, susţinută inclusiv de asociaţiile care fac lobby pentru arme

RTV.net
Kalaşnikov

Parlamentul din Noua Zeelandă examinează în această săptămână o propunere de înăsprire a legii privind deţinerea de arme în urma atacului comis asupra a două moschei din Christchurch, o reformă care a dus la consens chiar şi în rândurile asociaţiilor favorabile deţinerii armelor de foc, relatează AFP potrivit Agerpres.

Contrastul nu ar putea fi mai puternic faţă de situaţia din Statele Unite, unde cea mai mică încercare de a manipula legislaţia privind armele este împiedicată de rezistenţa feroce a Asociaţiei naţionale pentru arme de foc (NRA). În Noua Zeelandă, chiar proprietarii de arme cred că lucrurile trebuie să se schimbe.

Şocul ar fi trebuit să fie masacrul comis la 15 martie în două moschei din Christchurch (sudul noii Zeelande), unde 50 de credincioşi musulmani au fost ucişi de un extremist australian, Brenton Tarrant, care a folosit mai multe arme de asalt.

"Vrem să sprijinim toate schimbările pe care guvernul nostru le va decide pentru a preveni un nou atac terorist în Noua Zeelandă", a declarat Nicole McKee, secretar al Consiliului proprietarilor de arme de foc cu licenţă.

La mai puţin de o săptămână după masacru, premierul Jacinda Ardern a anunţat interzicerea armelor semi-automate de tip militar (MSSA). Noul proiect de lege privind armele va fi prezentat marţi în parlamentul neo-zeelandez.

De obicei durează câteva luni pentru ca acest tip de legislaţie să fie adoptată, însă urgenţa situaţiei create a determinat-o pe Ardern să propună ca proiectul de lege să fie adoptat până la 11 aprilie.

Alte măsuri suplimentare ar urma să fie luate până la sfârşitul anului, precum crearea unui registru al armelor, consolidarea controalelor înaintea acordării permiselor de port-armă şi condiţii mai stricte în ceea ce priveşte depozitarea armelor.

Lucru de neimaginat în Statele Unite, unul dintre cei mai mari deţinători de arme din Noua Zeelandă, Hunting&Fishing, a luat iniţiativa de a opri vânzarea de puşti semi-automate de tip militar şi a suspendat vânzările de arme online.

"Acest tip de arme de război nu îşi au locul în compania noastră sau în ţara noastră", a declarat directorul general al Hunting&Fishing, Darren Jacobs.

Noua Zeelandă are propria sa Asociaţie naţională pentru arme de foc. Dar, de la masacrul de la Christchurch, aceasta nu încetează să amintească că nu este decât o asociaţie sportivă şi nu lobby-ul bogat şi influent de tipul NRA din SUA.

"Membrii noştri trag asupra unor ţinte de hârtie cu ajutorul unor arme de foc", a explicat preşedintele asociaţiei, Malcolm Dodson.

NRA din Noua Zeelandă ar lua în considerare chiar o schimbare de nume pentru a se distinge mai bine de asociaţia americană.

Noua Zeelandă şi SUA au multe asemănări. Sunt două foste colonii britanice ale căror populaţii de origine europeană au luptat împotriva populaţiei indigene şi au creat în secolul al XIX-lea o mentalitate de pionierat ce respinge în mod constant "frontiera".

Totuşi, cele două ţări au o atitudine fundamental diferită faţă de armele de foc, după cum arată unele statistici izbitoare. În 2016, în Noua Zeelandă (4,7 milioane de locuitori) s-au înregistrat nouă crime comise cu arme de foc. În Statele Unite (cu o populaţie de 327 de milioane de locuitori), au fost înregistrate 14.415 de cazuri, o rată pe cap de locuitor de 23 de ori mai mare.

În SUA există aproximativ 393 milioane de arme în rândul populaţiei, ceea ce înseamnă o proporţie de 12 arme la zece locuitori. În Noua Zeelandă sunt 1,5 milioane de arme, adică trei arme la zece locuitori.

Guvernul de la Wellington estimează la 13.500 numărul de arme semi-automate de tip militar deţinute de populaţie. În SUA există aproximativ 15 milioane de astfel de arme în circulaţie.

Diferenţa fundamentală dintre cele două ţări este Al Doilea Amendament din Constituţia Statelor Unite, moştenit de la părinţii fondatori, care garantează ''dreptul oamenilor de a deţine arme'', a afirmat Philip Alperts, specialist în politici privind armele de foc la Universitatea din Sydney.

Acest cercetător din Noua Zeelandă explică faptul că ţara sa consideră deţinerea unei arme drept un privilegiu, în timp ce în SUA este un drept inalienabil.

"Populaţia noastră ar fi îngrozită la vederea, în Statele Unite, a unor oameni care se plimbă cu o armă", a spus el, explicând că securitatea este un aspect fundamental al culturii neo-zeelandeze privind armele de foc.

Noua Zeelandă, totuşi, are şi o minoritate extremistă radicală. "Premierul tiranic ucide tirul sportiv", notează unul dintre cele mai recente site-uri pro-arme.

Dar când NRA şi alte asociaţii au căutat să-şi facă auzite vocile în dezbaterea din Noua Zeelandă, replica fostului ministru de interne, Judith Collins, a fost simplă: "Vedeţi-vă de treburile voastre!", încheie AFP

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.