Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Intră DNA în Primăria Iași?

dna

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a dat câştig de cauză Finanţelor Publice într-un litigiu purtat cu Primăria Iaşi privind anularea unui raport întocmit de finanţişti, prin care se relevau o serie de abateri comise de municipalitate în gestionarea unui credit contractat de Primărie în 2006. Soluţia instanţei bucureştene ar putea duce la resuscitarea unei anchete penale privind activitatea primarului Gheorghe Nichita (PSD), potrivit newspro.ro.

Primăria Iaşi a pierdut unul dintre cele mai importante procese în care a fost implicată în ultimii ani, soluţia putând avea efecte directe şi pe latură penală împotriva reprezentanţilor municipalităţii. Pe 24 aprilie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României (ÎCCJ) a admis un recurs al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice privind un raport întocmit de cea din ultimă instituţie cu privire la modul de cheltuire a fondurilor împrumutate de municipalitatea ieşeană în 2006, de la DEXIA. Prin respectivul raport, finanţiştii relevau o serie de nereguli grave privind atribuirea contractelor şi a suplimentărilor financiare ale acestora, reţinând în sarcina Primăriei Iaşi un prejudiciu de aproximativ 2,4 milioane de lei, echivalentul a peste 500.000 de euro.

Pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), structura naţională, a existat un dosar penal în care Nichita a fost acuzat de abuz în serviciu pe această speţă. În luna septembrie a anului trecut, procurorul Ana Dana, de la DNA, clasa această cauză invocând că nu se poate reţine o infracţiune în sarcina primarului Iaşului întrucât nu se poate demonstra existenţa unui prejudiciu.

“Întrucât în niciunul dintre cazuri mai sus prezentate (n.r. lucrările efectuate din fonduri de la DEXIA) nu au rezultat indicii privind producerea vreunui prejudiciu sau a unei alte situaţii dintre cele prevăzute de art. 297 CP se va dispune clasarea cauzei cu privire la săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 13 din Legea 78/2000, raportat la art 297 din CP (n.r. abuzul în serviciu)”, se precizează în rezoluţia de clasare a dosarului de la DNA.

Soluţia a fost dată fără ca primarul Gheorghe Nichita sau alte persoane implicate în respectivele contracte să fie audiate de către procurorul Ana Dana. De asemenea, la momentul pronunţării, Primăria Iaşi avea o soluţie favorabilă, obţinută în 2014, prin care Curtea de Apel Iaşi decidea anularea raportului mai sus menţionat. Decizia de zilele trecute a ÎCCJ a anulat însă soluţia dată la Iaşi şi este definitivă.

Creditul contractat de Primăria Iaşi de la Dexia a fost folosit pentru modernizarea a 120 de străzi din municipiu. În raportul ANAF, întocmit în 2011, se arăta că mai multe lucrări ar fi fost acordate unor firme fără licitaţie. De asemenea, inspectorii de la ANAF mai precizau în raportul lor şi deficienţe cu privire la organizările de şantier:

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.