Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Între cine se va duce lupta pentru succesiune în PSD

revista presei

Hotnews:

Lupta pentru putere arata, mai ales in cazul PSD, ca lupta de clasa: nu se termina niciodata. In ziua in care unul castiga presedintia partidului se si naste urmatorul lider sau chiar mai multi. Acestia incep a doua zi neobosita munca de subminare din interior a noului sef, cauta sa se ridice, sa castige baronii, sa cumpere bunavointa televiziunilor, pe scurt, sa faca totul pentru a creste suficient de mare cat sa puna intr-o buna zi mana pe functia mult ravnita. Tot de a doua zi, daca vrea o viata cat mai lunga in fruntea partidului, noua capetenie trebuie sa-si elimine rivalii... Dragnea negociaza azi cu toata lumea, inclusiv cu opozitia, visand probabil sa obtina o in final o achitare si rugandu-se intens sa nu se deschida alte dosare cu adevarat grele. Alina Gorghiu, unul din copresedintii PNL, nici macar n-a mai ascuns prefererinta pentru Dragnea cand l-a numit, in urma cu doua saptamani "omul rational", "singurul lider politic care mai reuseste sa dea o directie politica in Partidul Social Democrat"... Rovana Plumb conduce partidul ca presedinte interimar, fiind considerata om de incredere de catre Victor Ponta,  cum a fost si pentru familia Nastase (buna prietena cu Dana Nastase). Plumb n-are mare autoritate in partid, insa dispune de bune relatii, vechime si a stiut sa castige simpatia filialelor. Ponta isi imagineaza ca va conduce partidul cu mana Rovanei Plumb. Loialitatile tin, insa, in acest partid, pana la usa biroului de presedinte. Odata ocupat locul, nu mai garanteaza nimeni pentru nimic. Or, si Rovana Plumb vrea cat mai multa putere, inclusiv cea de prim-ministru daca se poate... Un alt baron local, Marian Oprisan, a prins aripi, mai ales ca se numara printre putinii pesedisti care se poate lauda cu o achitare. E drept, tot in prima instanta, dar e o achitare. Aceasta sentinta rara intr-un partid ca PSD il transforma pe posesorul ei intr-un potential lider, insa Oprisan vine, la fel ca Dragnea, cu handicapul baronului provincial, de moda veche... Valeriu Zgonea este ultimul nume care poate fi luat in calcul. Presedintele Camerei Deputatilor n-ar prea dori o sefie temporara, pe care a o piarda eventual dupa alegerile din 2016, ci tinteste cu bataie lunga. Si lui Zgonea ii lipseste anvergura, prestanta si greutatea dar nici ceilalti posibili competitori nu dispun de mari calitati de lider. Dupa autosuspendara lui Ponta si inevitabila cadere din fruntea Guvernului, intre aceste nume se va duce, cel mai probabil, lupta pentru succesiune in PSD. Aparitia unui candidat-surpriza este improbabila.

Ziarul Financiar:

În urmă cu şase decenii, un acord pentru anularea a jumătate din da­toriile postbelice germane a ajutat Germania să devină o economie puternică şi Europa răvăşită de război să intre într-o perioadă prelungită de prosperitate. O clauză a acordului de la Londra din 1953 prevedea că Germania nu-şi va plăti restul de datorii decât atunci când va avea cu ce şi nu prin datorii noi, iar creditorii au fost încurajaţi să cumpere exporturile germane pentru a se asigura că îşi primesc bani înapoi. În 2015, Grecia a cerut doar iertarea datoriei, dar a fost refuzată. Istoria secolului al XX-lea oferă multe exemple de eşecuri şi succese în rezolvarea crizelor cauzate de datoriile suverane. O lecţie pe care o dă această istorie este că pro­blemele grave sunt rezolvate doar după tăieri adânci în valoarea nominală a datoriilor.

RFI:

Preşedintele François Hollande le-a cerut francezilor, înaintea Zilei Naţionale a Franţei, să rămână uniţi în faţa ameninţării teroriste. El solicită populaţiei să "respingă teama", care este "cea mai dură otravă" pentru "traiul împreună". "Un terorism fundamentalist s-a instalat la câteva ore de mers cu avionul de noi. Acesta distruge, asasinează, masacrează, violează, în Orientul Mijlociu, Maghreb, în Africa subsahariană, dar şi pe teritoriul nostru", a declarat François Hollande. "În faţa acestor agresiuni, a acestor ameninţări, ţara noastră trebuie să refuze divizarea, pentru că exact asta vor teroriştii, dar şi teama, pentru că aceasta ar putea fi cea mai dură otravă din cadrul comunităţii noastre naţionale", spune preşedintele francez.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.