Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Întreaga omenire este afectată de inteligența artificială: Mii de oameni sunt 'aruncați' în șomaj de angajatorii care preferă serviciile roboților

www.listedaleinternetului.hostoi.com
cadou roboti

Aproximativ 1,5 milioane de persoane din Anglia sunt expuse riscului de a-și pierde locul de muncă în urma automatizării, potrivit Oficiului Național pentru Statistică (ONS), potrivit https://www.agerpres.ro/.

Comunicatul Oficiului Național pentru Statistică arată că femeile sunt cele mai predispuse să își piardă locul de muncă din cauza automatizării, cu șanse de 70%. Ocupanții posturilor în regim part-time și tinerii sunt, de asemenea, expuși acestui risc.

CITEȘTE ȘI: Verdeţurile, vitale pentru sănătate. Plantele care curăţi ficatul şi reduc nivelul colesterolului

ONS a analizat locurile de muncă a 20 de milioane de persoane în 2017 și a constatat că 7,4% dintre acestea prezintă un risc ridicat de a fi înlocuite.

Autoritatea definește automatizarea ca fiind sarcinile care se efectuează în prezent de lucrători, care în viitor sunt predispuse a fi înlocuite de tehnologie. În această categorie ar putea intra programe de calculator, algoritmi sau chiar roboți.

Cele trei profesii cu cea mai mare probabilitate de automatizare sunt cea de chelner, activitățile de umplere a rafturilor și ocupațiile elementare din domeniul vânzărilor, toate curprinzând activități repetitive.

Pe de altă parte, profesiile cu cel mai mic risc de a fi eliminate în urma automatizării sunt cele ale medicilor, cadrelor didactice din învățământul superior și profesioniștilor din domeniul educației.

CITEȘTE ȘI: Secretul unei vieţi lungi şi sănătoase: De ce japonezii sunt cei mai longevivi pământeni

„Nu este atat de mult despre preluarea sarcinilor de către roboți, ci de faptul că activitățile repetitive, de rutină, pot fi efectuate mai repede și mai eficient printr-un algoritm scris de un om sau de o mașină proiectată pentru o anumită funcție”, se regăsește în comunicatul ONS. De asemenea, autoritatea a menționat că a analizat automatizarea locurilor de muncă, deoarece aceasta ar putea avea un impact asupra pieței muncii, economiei și societății.

ONS declară că există mai puține locuri de muncă cu risc de automatizare acum decât s-a crezut în anul 2011, diferența fiind de la 8,1% la 7,4%, însă proporția locurilor de muncă cu risc scăzut și mediu de automatizare a crescut.

Se menționează că motivele exacte pentru scăderea proporției funcțiilor cu risc ridicat de automatizare sunt neclare, însă este posibil ca automatizarea anumitor locuri de muncă să se fi întâmplat deja: „De exemplu, auto-scanarea produselor la supermarketuri este deja comună, fiind redusă nevoia de a avea cât mai mulți angajați care lucrează la casele de marcat.”

ONS afirmă că, deși numărul total al locurilor de muncă a crescut, majoritatea acestora se află în ocupații cu risc scăzut sau mediu. Acest lucru sugerează că piața forței de muncă se poate orienta către locuri de muncă care necesită abilități mai complexe și mai puțin obișnuite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.