DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Întrevedere între Viorica Dăncilă şi Corina Creţu: S-a discutat despre creşterea absorbţiei de fonduri europene şi evitarea dezangajării

Inquam Photos / Octav Ganea
Viorica Dancila la PSD

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, s-a întâlnit marţi, la Bruxelles, cu premierul Viorica Dăncilă, întrevederea având loc în contextul discuţiilor aprofundate dintre CE şi autorităţile române privind modalităţile de creştere a absorbţiei şi de evitare a dezangajării de fonduri europene. Potrivit unui comunicat transmis Agerpres, comisarul european a îndemnat la acordarea unei atenţii sporite Programului Operaţional Regional, ce înregistrează cele mai mari întârzieri şi un risc de dezangajare de fonduri de până la 831 milioane de euro până la finalul anului curent.

În acest context, comisarul european a indicat necesitatea implementării Planului de acţiune pentru POR, agreat cu autorităţile din România în august 2017, şi care prevede printre altele: extinderea finanţării către noi domenii de eligibilitate şi creşterea fondurilor disponibile pentru domeniile cu perspective de implementare mai bune; simplificarea regulilor privind depunerea şi selecţia proiectelor; acordarea de asistenţă tehnică din partea autorităţilor române pentru beneficiari în pregătirea şi implementarea proiectelor, informează comunicatul de presă.

"Sunt foarte îngrijorată de evoluţia proiectelor privind spitalele regionale, care au fost aprobate în luna iulie 2015. Din păcate, construcţia celor trei spitale regionale este unul dintre proiectele care înregistrează mari întârzieri. Având în vedere că, aşa cum arată lucrurile în prezent, este puţin probabil ca lucrările să înceapă în 2019, autorităţile naţionale trebuie să accelereze demersurile pentru finalizarea studiilor de fezabilitate şi începerea implementării cât mai curând posibil. Un proiect de o asemenea anvergură pentru România necesită toată atenţia celor implicaţi", a afirmat comisarul european Corina Creţu, citată în comunicat.

Totodată, oficialul european a felicitat autorităţile naţionale pentru progresele înregistrate, în particular cu privire la desemnarea autorităţilor de gestiune, îndeplinirea condiţionalităţilor şi începerea implementării programelor.

Comisarul european a agreat cu prim-ministrul Viorica Dăncilă crearea unui grup de lucru pentru simplificare, în vederea creşterii ratei de absorbţie a fondurilor europene, mai arată sursa citată.

"Sunt încântată de eforturile depuse de doamna prim-ministru, ce indică o preocupare reală din partea autorităţilor naţionale privind utilizarea deplină a fondurilor europene. Pentru a beneficia de acelaşi nivel de finanţare în anii ce vor urma, România trebuie să arate că poate utiliza în mod eficient şi pe deplin aceste resurse. Anul 2018 este de o importanţă crucială pentru viitorul politicii de coeziune. Am încredere că România va accelera implementarea şi va susţine propunerea Comisiei pentru o politică de coeziune mai puternică şi mai modernă", a declarat înaltul oficial european, potrivit comunicatului.

Aceasta a fost cea de a doua întâlnire dintre cei doi înalţi oficiali de la preluarea mandatului de către actualul prim-ministru al României.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Smart Start USA

CITESTE SI

EXQUIS.RO

REVISTABLOGURILOR.RO

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.