Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Inundații masive în China - Cel puțin 12 persoane și-au pierdut viața

content.time.com
inundatii china

Inundaţiile din sud-vestul şi nord-vestul Chinei s-au soldat cel puţin o doisprezece morţi şi au pus în pericol mii de alte persoane, potrivit presei de stat, relatează The Guardian, potrivit news.ro.

În provincia sud-vestică Sichuan, cel puţin şase persoane au murit şi alte douăsprezece sunt date dispărute după ce ploile torenţiale au declanşat inundaţii, a relatat, duminică, agenţia de ştiri de stat CGTN.

Aproximativ 1.300 de persoane au fost evacuate până sâmbătă, potrivit CGTN.

Între timp, în oraşul Longnan, din nord-vestul provinciei Gansu, au fost raportate alţi şase morţi şi 3.000 de persoane au fost evacuate, a informat postul de stat CCTV. Precipitaţiile care au căzut pe parcursul unei zile şi jumătate au fost de până la 98,9 mm în zonele cele mai grav afectate, aproape dublu faţă de media din luna iulie.

Ploile vin pe fondul unui val de căldură în anumite părţi ale ţării, inclusiv în provincia estică Zhejiang şi în oraşul Shanghai. Temperaturile au atins până la 42 de grade Celsius săptămâna trecută.

Se preconizează că valurile de căldură vor reveni săptămâna aceasta în multe regiuni ale Chinei şi vor persista până la sfârşitul lunii august, au spus meteorologii de stat. Sunt aşteptate temperaturi între 39 şi 42 de grade Celsius în regiunea sudică după 20 iulie, inclusiv în provinciile Jiangxi, Zhejiang şi Fujian.

Căldura înăbuşitoare va dura pentru o ”perioadă extinsă” de 40 de zile, în creştere faţă de cele obişnuite 30 de zile obişnuite, au mai precizat meteorologii.

Experţii spun că astfel de evenimente meteorologice extreme devin din ce în ce mai probabile din cauza schimbărilor climatice. Aerul mai cald poate stoca mai multă apă, fenomen care duce la ploi torenţiale atunci când este eliberat.

Pe lângă inundaţii, problemele economice cauzate parţial de măsurile stricte ale politicii zero-Covid restricţionează călătoriile şi perturbă lanţurile de aprovizionare.

China nu este singura ţară care se confruntă cu o vreme extremă. Pompierii din Portugalia, Spania, Franţa, Grecia şi Maroc se luptă cu incendiile de vegetaţie care se extind pe zeci de mii de hectare, în timp ce valul de căldură din această săptămână continuă să aducă temperaturi extreme şi să provoace sute de morţi în sud-vestul Europei.

Al doilea val de căldură al verii – cu temperaturi care ating 47 grade Celsius în Portugalia şi 45 de grade Celsius în Spania – a declanşat incendii care au dus la evacuarea a mii de persoane.

În Marea Britanie, a intrat în vigoare primul cod roşu pentru căldură excepţională, iar temperaturile sunt estimate să urce până la 41 de grade Celsius în următoarele două zile, un nivel record de căldură.

În Germania, nivelurile scăzute ale apei fluviului Rin din cauza secetei au perturbat lanţul de aprovizionare cu mărfuri în ţară.

De asemenea, valurile de căldură au lovit şi sudul Statelor Unite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.