Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Învăţământul superior, mai accesibil în ţările OCDE

facebook.com
studenti

Învăţământul superior este mai accesibil datorită creşterii bugetelor publice, însă unele sectoare nu reuşesc în continuare să recruteze personalul calificat de care au nevoie, se arată în raportul anual privind educaţia publicat marţi de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), relatează AFP, potrivit Agerpres.

Mecanismele de sprijin financiar au contribuit la îmbunătăţirea accesibilităţii la învăţământul terţiar (superior) pentru un număr mai mare de persoane, afirmă OCDE. Astfel, 'în ţările în care taxele de şcolarizare sunt cele mai mari, cel puţin 70% dintre studenţi primesc alocaţii şi împrumuturi pentru studii', se arată în raport.

În 2016, ţările membre OCDE au cheltuit în medie 3,5% din PIB pentru învăţământul primar, secundar şi post-secundar non-terţiar (adică în completarea şcolii secundare, precum şcolile pregătitoare). Bugetul public pentru aceste niveluri de învăţământ a crescut cu 18% din 2005.

Citește și: Lovitură pentru polițiști! Ordinul ministrului de Interne a fost publicat în Monitorul Oficial

În ceea ce priveşte învăţământul terţiar (adică învăţământul superior), cheltuielile au crescut în medie cu 28%, mai mult decât dublul ritmului de creştere a înscrierii (12%) între 2005 şi 2016 în ţările OCDE.

Cu toate acestea, înscrierile şi bugetul total au crescut într-un ritm mai lent din 2010.

Conform cifrelor din 2016, cheltuielile per student în învăţământul terţiar sunt de 15.556 de dolari americani, dintre care aproximativ o treime fiind destinaţi pentru cercetare şi dezvoltare.

Ponderea absolvenţilor din învăţământul terţiar a crescut semnificativ, de la 35% în rândul tinerilor de 25-34 de ani în 2008 la 44% în 2018.

În aproape jumătate din ţările OCDE, peste 40% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 19 şi 20 de ani sunt înscrişi în învăţământul terţiar.

Organizaţia afirmă însă că 'rămân provocări', precizând că 'anumite sectoare se luptă în continuare să recruteze personalul calificat de care au nevoie'.

Citește și: Denise Rifai mitraliază USR-PLUS: ‘Nu e cazul să facem circ politic continuu și gratuit’

Astfel, în 2017, doar 14% dintre absolvenţi au optat pentru inginerie şi construcţii, iar 4% pentru tehnologiile informaţionale şi de comunicaţii (IT&C). Cu toate acestea, subliniază OCDE, aceste două sectoare sunt cele două domenii de studiu asociate cu cele mai bune oportunităţi pe piaţa muncii.

În special, femeile sunt subreprezentate: ele reprezintă în medie mai puţin de 25% dintre noii înscrişi în aceste domenii în ţările OCDE.

Punând accentul pe Franţa, Angel Gurria, secretarul general al OCDE, a declarat marţi că ţara are 'multe avantaje competitive'. 'În Franţa, 47% dintre tinerii cu vârste între 25 şi 34 de ani sunt absolvenţi de învăţământ superior, comparativ cu 32% în Germania, de exemplu', a spus el în cadrul unei conferinţe de presă.

Cu toate acestea, există încă provocări care trebuie rezolvate, precum 'timpul necesar studenţilor pentru a-şi termina studiile superioare', deoarece doar '4 din 10 studenţi obţin licenţa după termenul de trei ani', sau accesul încă redus la învăţământul superior în cazul tinerilor cei mai defavorizaţi, a menţionat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.