Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Care au fost invențiile anului 2021 - Premiile au mers către domeniile sănătăţii şi electronicii

stiinta

Cei şase câştigători ai premiului "Inventatorul european al anului" au fost premiaţi joi, în principal pentru rezultate obţinute în domeniul medical şi cel al electronicii, potrivit palmaresului anunţat de Oficiul European de Brevete (OEB) în cadrul unei ceremonii desfăşurate online de la Munchen, transmite AFP preluat de agerpres.

Juriul l-a premiat pe fizicianul german Karl Leo la categoria "întreaga activitate" pentru munca sa de pionierat privind diodele organice care emit lumină (OLED) de înaltă eficienţă, semiconductori organici care îmbunătăţesc eficienţa energetică a dispozitivelor electronice, luminozitatea imaginilor şi rezoluţia culorii.

La categoria "industrie", chirurgul norvegian ORL Per Gisle Djupesland, medic specializat în aerodinamică nazală, a fost premiat pentru inventarea unui dispozitiv medical destinat îmbunătăţirii administrării medicamentelor pe calea nazală, mai eficient decât spray-urile convenţionale. Această invenţie, utilizată pentru tratamente împotriva migrenelor sau a polipilor, a permis înflorirea activităţii unei companii, Optinose AD, care acum este listată la bursă.

Per Gisle Djupesland deţine un total de 26 de brevete europene.

La categoria "ţărilor care nu sunt membre ale OEB", juriul a onorat-o pe cercetătoarea indo-americană Sumitra Mitra pentru descoperirea de noi materiale dentare compozite.

Doi profesori de inginerie chimică, austriacul Robert N. Grass şi elveţianul Wendelin Sark, au fost premiaţi la categoria "Cercetare" pentru munca depusă în domeniul stocării datelor ADN, care încapsulează fire ADN în mărgele de siliciu (sticla).

Omenirea produce date într-un ritm extraordinar, stocate pe dispozitive cu o durată de viaţă limitată sau care se degradează în timp. Invenţia lui Robert Grass şi Wendelin Stark, utilizată în prezent pentru a urmări originea produselor de-a lungul lanţurilor de aprovizionare "deschide calea stocării datelor" timp de milenii "imitând capacităţile de stocare ale ADN-ului din fosile", subliniază OEB.

La categoria "IMM-uri", suedezii Henrik Lindström şi Giovanni Fili au fost recompensaţi pentru celulele solare cu pigment fotosensibil şi versatil ce permit dispozitivelor electronice portabile (telefoane etc.) să se reîncarce, chiar şi în încăperi.

Premiul publicului i-a revenit lui Gorkana Vunjak-Novakovic, o ingineră sârbo-americană în domeniul biomedical, profesoară la Universitatea Columbia din SUA, pentru o tehnică de inginerie a ţesuturilor ce permite producerea de ţesuturi umane (ex-vivo, în afara corpului) din propriile celule ale pacientului. O metodă considerată "promiţătoare" pentru a înlocui ţesuturile pulmonare şi cardiace deteriorate, potrivit OEB.

Aceste premii, printre cele mai prestigioase din Europa în domeniul inovaţiei, sunt acordate anual de OEB unor inventatori remarcabili care aduc "o contribuţie majoră societăţii, progresului tehnologic şi economiei".

OEB speră să relanseze interesul pentru cercetare în Europa, unde numărul cererilor de brevet a scăzut anul trecut cu 0.7%, fiind depuse 180.250 de dosare, faţă de 181.406 în 2019.

Preşedintele OEB, Antonio Campinos, a salutat "imaginaţia, cunoştinţele şi ingeniozitatea" câştigătorilor, precum şi "capacitatea lor de a duce o idee inovatoare până în faza comercializării".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.