Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INVESTIGAȚIE Cum este legat numele lui Victor Ponta de EADS

David Simonds EADS BAE 23.09.12

Contractul cu EADS, unul dintre cele mai controversate din istoria post-decembristă a României, privitor la securizarea granițelor, urmează să producă un nou cutremur în politica românească. Avertismentul a fost lansat încă din toamna trecută, atât de Traian Băsescu, dar și în unele publicații. Romaniacurata.ro a realizat o amplă documentare a conexiunilor din lumea politicii cu diferitele firme care au compus conglomeratul EADS cu un episod filiera Ponta – Fundația Secolului XXI.

Victor Ponta a fost între 2003 și 2006 președintele Fundației Secolul XXI, o asociație cu nucleu PSD, având printre fondatori și membri marcanți personaje ca Ioan Rus (ministru de Interne în Guvernul Năstase), Ioan Mircea Pașcu (ministru al Apărării în Guvernul Năstase), pe Ilie Năstase (succesor al lui Victor Ponta la președinția fundației).

Pe lângă VIP-urile politice ce s-au perindat de-a lungul vremii în fundație găsim și personaje cu o notorietate mai redusă. Astfel, în mandatul de președinte al lui Victor Ponta, din consiliul director al Fundației Secolul XXI au făcut parte și Iulia Rudeanu (asociata Dacianei Sârbu din SC Mandarine Production SRL), Ovidiu Miculescu (fost șef în cadrul trustului Antenelor, ulterior consilier al ministrului Ponta în 2009 și în ultimii ani președinte al Societății Române de Radiodifuziune), Cristina Zegheru (șefă, până acum 7 luni a Europa FM și membră în conducerea Radio 21) și fratele acesteia, Ovidiu Zegheru.

Fratele ex-șefei de la Europa FM, Ovidiu Zegheru (care totodată a fost și membru în consiliul director al Fundației Secolul XXI în mandatul Ponta), a fost co-asociat cu un anume Gabriel Ioniță în firma Heltech SRL, cu obiectul de activitate: intermedieri in comertul cu masini, echipamente industriale, nave si avioane.

Firma Heltech a derulat afaceri cu Eurocopter România (Eurocopter e una din liniile de business ale EADS). Mai mult, pe administratorul Heltech SRL, Ciucioi Bogdan Paul, îl găsim în octombrie 2012 (în Guvernul Ponta), ca fiind reprezentant al Eurocopter România SA în relația cu CJ Constanța condus de Nicușor Constantinescu, căruia i-a vândut pentru 4,2 milioane euro (fără TVA) elicopterul care s-a prăbușit recent în lacul Siutghiol.

De asemenea, membrul în consiliul director al Fundației Secolul XXI, Ovidiu Zegheru, a fost co-asociat și în firma RTP Gravitas Servcom SRL, cu același Gabriel Ioniță. Firma celor doi, RTP Gravitas, o găsim ca deținătoare de părți sociale în cadrul societății Artal Tehno SRL. Ceilalți asociați din Artal Tehno SRL erau trei persoane fizice, cetățeni francezi: Bernard Plano, Pierre Duverneuil și Raphael Giraud. Toți trei sunt deținători de funcții importante în companii din cadrul concernului EADS.

Sediul social al Artal Tehno SRL s-a aflat pe strada Londra, nr. 16, ap. 7., Sector 1, București. La aceeși adresă găsim și sediul social al unei alte firme: EADS Telecom România SRL (fostă MATRA NOREL COM Franța, filiala România). Precizăm și că administratoarea Artal Tehno SRL, Ruxandra Dana Paraschiva, a cumpărat de la Gabriel Ioniță, asociatul lui Ovidiu Zegheru, firma International Media Management SRL.

Rezumând, Ovidiu Zegheru, membru în consiliul director al Fundației Secolul XXI (când șeful acesteia era Victor Ponta), apărea la acel moment ca asociat în două firme care au avut contracte cu EADS. Mai mult, administratorul uneia dintre firme, Bogan Paul Ciucioi, apare totodată și ca reprezentant al Eurocopter România SA.

Asociatul lui Ovidiu Zegheru din cele două firme care au legătură cu EADS, Gabriel Ioniță, apare ca asociat în alte două firme, cu un alt apropiat al PSD. E vorba de Octavian Morariu, cu care Gabriel Ioniță este asociat în ANO Management&Consulting SRL și Optimal Activ SRL. Iar administrator al firmei ANO Management&Consulting SRL, în care Octavian Morariu este co-asociat, a fost numit Bogdani Paul Ciucioi, care în 2012 apare ca reprezentant al Eurocopter România SA.

De asemenea Ovidiu Zegheru mai apare de-a lungul vremii și în acționariatul Kartel Media SRL, alături de Macovei Laurențiu Flavian (care a fost și membru în conducerea Europa FM) și de Valentin Nicolau (consilier al premierului Adrian Năstase, ulterior numit șef al Societății Române de Televiziune). Cei trei și-au vândut părțile sociale deținute la Kartel Media, către Figaro Petruța și Figaro Bogdan Laurențiu, două nume anonime, dar active.

Astfel, Figaro Petruța și Figaro Laurențiu au vândut firma Spoon Media& Strategy SRL către mai mulți cumpărători, dintre care cele mai multe părți sociale au ajuns la Chirilescu Claudia Mariana. Acest nume apare în declarațiile de avere ale Elenei Udrea ca fiind unul din cumpărătorii apartamentelor din blocul familiei Udrea-Cocoș de pe strada Frederic Chopin.

Figaro Laurențiu apare și ca împuternicit al asociaților în firma Exotic Smoothie SRL unde co-asociat era Vântu Ionuț Codrin și în firma Online Business Consulting SRL, unde co-asociat era Vântu Ioana.

Figaro Petruța și Figaro Laurențiu au vândut firma Radio Consult Grup SRL către Weldon Investment LTD, offshore din Insulele Virgine Britanice, reprezentat de către cetățeanul israelian Igor Higer, nume care apare și ca președinte al Boardului la VIMETCO EEXTRUSION SRL, firmă pui a ALRO Slatina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.