Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Investigație mamut în Rusia: avioane și elicoptere vândute în străinătate ar fi ajuns pe mâna ucrainenilor (presă)

elicopter rus mi-8

Oficiali ai agenției de stat de aviație civilă a Rusiei, Rosaviatsia, au fost acuzați de anularea înregistrării aeronavelor care au fost utilizate ulterior de armata ucraineană, a informat luni ziarul cu surse la Kremlin Izvestia, citând surse ale forțelor de ordine și ale Ministerului Transporturilor din Rusia.

O inspecție efectuată de Ministerul Transporturilor din iulie a arătat că 59 de avioane și elicoptere au fost scoase ilegal din registrul aeronavelor civile din Rusia în perioada martie 2022 și iunie 2023, potrivit publicației. Izvestia a spus că 36 dintre aeronave au fost vândute în străinătate, dintre care opt au ajuns în țări considerate „neprietenoase” de Moscova. Mai interesant e că trei elicoptere de transport Mi-8 ar fi fost folosite de Ucraina în apărarea în curs de apărare împotriva forțelor ruse, potrivit uneia dintre sursele publicației, în timp ce un avion de transport Il-76 făcuse livrări de marfă.

FSB face verificări

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) are acuzații penale împotriva a trei oficiali din Rosaviatia.

Prima acuzație de neglijență implică o pedeapsă maximă de trei luni de închisoare, în timp ce a doua acuzație de abuz de putere se pedepsește cu până la șapte ani de închisoare.

Ofițerii de poliție și agenții FSB ar fi percheziționat sediul din Moscova din Rosaviatsia pe 7 februarie, oamenii legii confiscând documente aparținând șefului inspecției pentru siguranța zborului Kristina Byvalina, fostului ei adjunct Anna Zhiltsova și șefului adjunct al înmatriculării aeronavelor civile Pyotr Kozyrev. Nu a fost clar clar dacă oficialii au fost luați în arest.

Efect

Sursele Izvestia au susținut că scandalul de anulare a înmatriculării aeronavelor a dus la demiterea fostului șef al Rosaviației, Alexander Neradko, în septembrie. Neradko a lucrat la agenție timp de 14 ani și ar putea fi urmărit penal.

Rosaviatsia, Ministerul Transporturilor, FSB și Ministerul de Interne nu au răspuns solicitărilor de comentarii ale Izvestiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.