Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Investiții pentru un sistem sanitar solid, în toată țara

CNI
Romania harta

Infrastructura sanitară din România este în plin proces de dezvoltare, în ultimii ani, cu ajutorul Companiei Naționale de Investiții. Avem, astăzi, secții importante, care funcționează cu cea mai bună aparatură, la înalte standarde de performanță, în mai multe spitale din țară, în timp ce alte investiții sunt în perioada de implementare.

CNI a finalizat, până în prezent, lucrările de modernizare pentru patru unități sanitare, la Bacău, Zalău, Lipova și în localitatea Slatina Nera, din comuna Sasca Montană. Extrem de importante sunt investițiile pentru unitățile spitalicești din localitățile mici, care nu se află în apropierea unor aglomerații urbane. CNI finanțează și construirea unei cladiri noi pentru Ambulatoriul din cadrul Spitalului Județean de Urgență de la Vaslui, dar și construirea Spațiului Clinic de Recuperare Oncologică, în localitatea Slatina Nera – lucrare recent finalizată. Alte investiții s-au făcut pentru reabilitatarea, modernizarea, extinderea și dotarea Spitalului Orășenesc Vișeul de Sus. De asemenea, un proiect important vizează extinderea prin mansardare pentru amenajarea secției de Pediatrie şi reabilitarea termică a Spitalului Municipal „Sf. Doctori Cosma şi Damian”, de la Rǎdǎuţi.

Salvarea pentru mai multe județe

Din anul 2017, la Spitalul Județean de Urgență din Bacău funcționează cel mai performant aparat de Radioterapie din țară. Secția de Radioterapie de la spitalul din Bacău a fost modernizată, cu 6 milioane de euro, de Compania Națională de Investiții. Această investiție este importantă din multe puncte de vedere, plasând spitalul în topul unităților sanitare din România, ceea ce reprezintă un avantaj atât pentru cadrele medicale care lucrează aici cu aparatură de înaltă performanță, cât și pentru pacienții care primesc cea mai bună îngrijire. Și nu doar pentru cei din județ. Este o investiție vitală pentru zona Moldovei. Nu de puține ori, pacienți care au fost trecuți pe liste de așteptare interminabile, în centrele universitare, au ales să se trateze la noua secție de Radioterapie de la Bacău, fără să regrete alegerea făcută.

Secția de Boli infecțioase de la Spitalul Județean din Zalău a beneficiat, de asemenea, de o investiţie de peste 6 milioane de lei, derulată prin CNI, pentru reabilitarea, modernizarea şi dotarea pavilionului secţiei de boli infecţioase. În urma lucrărilor, clădirea secţiei, declarată monument istoric şi dată în exploatare în anul 1912, a fost modernizată, astfel încât să poată fi respectate normele şi standardele actuale de igienă. Secţia deserveşte judeţul Sălaj, fiind singura cu acest specific, atât pentru adulţi, cât şi pentru copii. În contextul actual, al pandemiei COVID-19, această investiție s-a dovedit extrem de importantă, mai ales după ce capacitatea pavilionului a crescut la 62 de paturi. Extinderea Spitalului Orășenesc de la Lipova este o altă mare realizare a CNI. Spitalul deservește atât orașul Lipova, cât și întreaga arie a Văii Mureșului, adică peste 60.000 de oameni, doar în această zonă. Investiția s-a ridicat la 5,6 milioane de euro.

CNI mai are în execuție aprope 20 de investiții în domeniul sanitar, incluzând Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență Alba-Iulia, Extinderea Spatiului de Spitalizare pentru Spitalul Municipal de Urgență Moinești, un Spital municipal de boli cronice și îngrijiri paleative din Botoșani. În proiect mai este și construirea unui Centru Medical Multifuncțional în Sectorul 4 al Capitalei - primul spital de stomatologie din București. Și secția de recuperare din cadrul Sanatoriului Techirghiol va intra în reparații capitale, cu finanțare din partea CNI. De asemenea, Compania alocă fonduri pentru modernizarea Centrului de screening și diagnostic în bolile oncologice de la Iași.

Medicii rămân în România

Cea mai mare parte a acestor investiții se încadrează în subprogramul Unități Sanitare din Mediul Urban. Subprogramul vizează sprijinirea dezvoltării sistemului sanitar românesc, modernizarea și reabilitarea unităților sanitare existente în mediul urban, îmbunătățirea condițiilor de spitalizare în spitalele județene și municipale, asigurând accesul pacienților în unități sanitare care să respecte normele de igienă și să fie conforme standardelor. În acest moment sunt în implementare 17 obiective, cu o valoare totală de 263,10 milioane de lei, iar lista de solicitări din partea comunităților locale include 88 de solicitări.

CNI a luat în calcul inclusiv crearea de noi locuri de muncă și favorizarea păstrării medicilor în țară, prin aceste lucrări, pe lângă îmbunătățirea condițiilor de spitalizare, inclusiv în zonele aflate la distanță mare față de orașele cu număr mare de locuitori. Unul dintre principalele obiective ale CNI este ca spitalele județene să asigure accesul pacienților în unități sanitare care să respecte normele de igienă și să fie conforme standardelor internaționale. Astfel, 326 de unități sanitare vor fi construite, modernizate și dotate de Compania Națională de Investiții, care vine, astfel în sprijinul comunităților locale, cu servicii medicale moderne, la standarde europene.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.