Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Investițiile pe timp de pandemie: ce trebuie să știi dacă vrei să investești în aur?

zmAUkin
aur lingou

Trăim vremuri dificile și cu toții suntem îngrijorați de cum ar putea evolua situația economică în perioada următoare. Contextul actual ne-a luat prin surprindere, iar din ce în ce mai multe voci anunță o nouă criză economică. Astfel, investițiile devin un subiect important de analizat atunci când traversăm momente economice instabile.

În general, în situații incerte sunt alese investiții care prezintă risc limitat, cu o orientare către bunuri care nu se devalorizează semnificativ în timp. Aurul se află printre puținele resurse care dețin un loc proeminent în economia globală încă din antichitate. Interesant este faptul că primele dovezi care atestă existența aurului au fost descoperite pe malul Mării Negre, undeva în apropierea orașului Varna. De altfel, afinitatea poporului român pentru acest metal poate fi observată cu ochiul liber, oamenii alegând să poarte adesea bijuterii din aur, considerându-le semn al bunăstării și o formă de investiție care va dăinui peste generații.

Aurul: un indicator al statutului pieței economice

Investitorii asociază adeseori aurul cu un element de stabilitate, considerându-l un scut de protecție împotriva tulburărilor economice. De altfel, aurul s-a dovedit a fi una dintre cele mai sigure investiții pe timp de criză. Acest fapt este susținut și de statisticile economice ale marii recesiuni din perioada 2007 - 2009 care a lăsat urme adânci asupra evoluției economice, urmând ca între 2008 și 2012 aurul să înregistreze o creștere constantă.

Începând cu anul 2012, prețul aurului a scăzut, ceea ce i-a determinat pe specialiști să afirme că evoluția acestui metal pe piața monetară este un bun indicator al statutului pieței economice. Acest fapt este demonstrat și de comportamentul investitorilor din ultimele luni de pandemie, aurul atingând un nou record istoric de $2.062,50 / uncie, în data de 7 august 2020, potrivit Băncii Rezervei Federale St. Louis.

Avantajul investitorilor cu experiență constă în cunoașterea pieței și urmărirea actualizărilor de prețuri în timp real, ceea ce îi determină să remarce diferite raporturi de cauzalitate în evoluția monedelor de schimb.

Care sunt opțiunile de investiții în aur?

În general, oamenii care aleg să investească în aur recurg fie la achiziționarea fizică, fie la un fond tranzacționat de bursă (ETF), unde tranzacționarea este, mai degrabă, asemănătoare cu cea a acțiunilor. În ceea ce privește investiția în aur fizic, aceasta poate lua diverse forme, fiecare având avantaje diferite:

  1. 1. Lingourile de aur

Una dintre cele mai populare metode de investiții în aur este reprezentată de achiziționarea lingourilor de aur. Deși cu toții avem o imagine preconcepută asupra formei unui lingou, acesta poate lua orice formă de aur pur sau aproape pur care a fost certificat pentru greutatea și puritatea sa. Totuși, dimensiunea lingourilor poate reprezenta un dezavantaj, acestea fiind investiții cu un grad scăzut de lichiditate. Tocmai de aceea, adesea este preferată investiția în lingouri de dimensiuni mici. Mai mult decât atât, există și opțiunea de achiziționare a lingourilor cu statut ”good delivery” care asigură condiții de livrare, valoare și calitate la standarde înalte.

  1. 2. Monedele de aur

În comparație cu lingourile de aur, avantajul monedelor constă în gradul mai ridicat de lichiditate, acestea având un gramaj mai mic. Mai mult decât atât, o atenție sporită trebuie acordată monedelor de aur vechi care au valoare numismatică, ceea ce va face ca investiția să depășească semnificativ valoarea de piață a aurului. Prin urmare, investițiile care se concentrează pe monedele cu circulație pe scară largă prezintă un avantaj mai mare.

  1. 3. Bijuteriile din aur

Cu toate că este cel mai uzual mod de a investi în aur, mulți dintre noi achiziționând astfel de obiecte din pasiune, specialiștii consideră că achiziționarea bijuteriilor din aur nu este neapărat cea mai bună opțiune. Acest lucru rezultă din faptul că prețul inițial de cumpărare al produsului va depăși, ulterior, prețul de vânzare, manopera bijuteriei deteriorând calitatea și puritatea aurului. Totodată, trebuie luată în considerare și puritatea aurului înainte de achiziție, pentru ca prețul să nu fie dezavantajos. Totuși, astfel de investiții în bijuterii au uneori valoare sentimentală și pot fi transmise generațiilor viitoare.

zmAUkin: o nouă metodă de a achiziționa lingouri de aur

În cazul în care ești interesat de identificarea unor metode sigure de achiziționare, un proiect românesc recent lansat pune la dispoziție opțiunea de a investi în aur prin intermediul aplicației zmAUkin. Proiectul s-a născut din dorința de a oferi oamenilor o motivație extrinsecă de a-și combate viciile, propunând ca alternativă investiția în aur sau în alte metale prețioase. Conceptul are la bază ideea de a aloca banii pe care în mod normal i-ai cheltui pe obiceiuri nesănătoase și de a-i transforma în investiții. Mai mult decât atât, proiectul se adresează și persoanelor lipsite de vicii, venind cu o serie de beneficii și opțiuni pentru diferiți utilizatori. În comparație cu alți furnizori, zmAUkin oferă posibilitatea de a achiziționa aur în mai multe rate, fără a fi nevoit să renunți la o sumă considerabilă dintr-odată. Prețul final al lingoului în cadrul aplicației este mai mic decât cel din cadrul unei bănci, ceea ce face posibil să ai parte de un preț bun, cu un efort minim. Aplicația este dedicată tuturor celor care doresc să investească în aur prin intermediul unei metode sigure și eficiente, însă nu reprezintă un cont de economii pentru depunerea și păstrarea sumelor în aplicație, ci o modalitate avantajoasă de a cumpăra diferite resurse. Mai multe detalii pot fi consultate în secțiunea de regulament din cadrul aplicației zmAUkin.

Aurul rămâne în continuare o monedă internațională care este ușor de transformat în bani, oriunde și oricând, oferind în același timp o mobilitate extrem de mare. La final, politica monetară, inflația, geopolitica sau chiar cererea de pe piața de bijuterii rămân factori relevanți care pot avea un cuvânt important de spus în ceea ce privește evoluția prețului aurului.

*Articolul prezent are caracter informativ și nu reprezintă o recomandare de investiție.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.