Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Investiţiile străine directe spre ţările cu venituri mici au rezistat suprinzător de bine în 2020, anunță Banca Mondială

banca mondiala

Transferurile de bani spre ţările cu venituri mici şi medii ale cetăţenilor care lucrează peste hotare au rezistat suprinzător de bine în 2020, depăşind investiţiile străine directe şi asistenţa externă pentru dezvoltare, arată un raport publicat miercuri de Banca Mondială, transmite Reuters.

Potrivit instituţiei financiare internaţionale, aceste transferuri de bani au scăzut anul trecut cu doar 1,6% până la 540 miliarde de dolari, cu doar opt miliarde de dolari mai puţin decât în 2019, sprijinite de stimulentele fiscale ale ţărilor care găzduiesc muncitori migranţi, o modificare a fluxurilor remitenţelor dinspre numerar spre digital, iar faptul că mai puţini oameni au călătorit în contextul pandemiei a făcut ca mai mulţi bani să fie trimişi prin canalele formale decât prin canalele informale, scrie Agerpres.ro.

În urmă cu un an, Banca Mondială se aştepta la o scădere de aproximativ 20% a remitenţelor, pe fondul scăderii salariilor şi al gradului de ocupare a celor care lucrează peste hotare în contextul în care pandemia a aruncat lumea în recesiune.

"Rezistenţa fluxurilor de remitenţe este remarcabilă. Remitenţele ajută familiile să îşi acopere nevoile crescute de sprijin", susţine autorul raportului, Dilip Ratha.

Banca Mondială subliniază faptul că scăderea de 1,6% înregistrată în 2020 a fost inferioară celei de 4,8% înregistrată în criza financiară mondială din 2009. Comparativ, investiţiile străine directe spre ţările cu venituri mici şi medii, exceptând China, au scăzut cu peste 30% în 2020. În consecinţă, fluxurile remitenţelor spre ţările cu venituri mici şi medii au depăşit în 2020 investiţiile străine directe (259 miliarde de dolari) şi asistenţa externă pentru dezvoltare (179 miliarde de dolari).

Situaţia diferă însă de la o regiune la alta. Transferurile de fonduri au crescut în America Latină şi Caraibe (6,5%), în Asia de Sud (5,2%), Orientul Mijlociu şi Africa de Nord (2,3%). În schimb, au scăzut în Asia de Est şi Pacific (-7,9%), în Europa şi Asia Centrală (-9,7% până la 56 miliarde de dolari) şi în Africa sub-sahariană (-12,5%).

Banca Mondială subliniază că volumul real al transferurilor de fonduri, care include atât fluxurile oficiale cât şi cele non-oficiale, este mai mare decât datele declarate oficial şi în consecinţă a făcut un apel pentru o colectare mai bună a datelor.

Pentru perioada următoare, având în vedere relansarea economiei mondiale preconizată pentru 2021 şi 2022, Banca Mondială se aşteaptă ca remitenţele să crească cu 2,6% în 2021 până la 553 miliarde de dolari şi cu 2,2% în 2022 până la 565 miliarde de dolari.

Grupul Băncii Mondiale, una dintre cele mai mari surse de finanţare şi expertiză pentru ţările în curs de dezvoltare, ia măsuri rapide şi complexe pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să îşi consolideze reacţia faţă de provocările generate de pandemie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.