Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ioan Niculaie, aproape de arestarea preventivă

puscarie catuse

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea inculpaţilor:

• NECULAIE IOAN sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani;

• PĂUNESCU STELIAN FLORIN sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală sub forma complicităţii.

În cursul zilei de astăzi, 29 ianuarie 2016, inculpaţii au fost prezentaţi cu propunere de arestare preventivă judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Braşov.

Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, au rezultat următoarele:

În perioada martie 2013 - mai 2015, inculpatul Neculaie Ioan, în calitate de acţionar majoritar la SC I. SA Braşov şi SC F.C.B. SA, s-a asociat cu inculpatul Păunescu Stelian Florin şi suspecta SLĂVILĂ CORINA EUGENIA (jurist în cadrul grupului de firme controlate de către inculpatul Neculaie Ioan), cu scopul de a ajuta SC F.C.B. SA. să stabilească în mod fraudulos un TVA deductibil în cuantum de 6.969.266,88 lei prin înregistrarea în contabilitatea SC F.C.B. SA a unei operaţiuni nereale, respectiv a achiziţiei unei presupuse investiţii de la SC I. SA Braşov constând într-o bază sportivă situată în municipiul Braşov.

Valoarea pretinsei investiţii atestată de înscrisurile înregistrate în contabilitatea SC F.C.B. SA a fost stabilită la suma de 36.007.878,88 lei, deşi în realitate societatea anterior menţionată nu a dobândit niciun drept concret şi niciun bun în urma respectivei tranzacţii, această tranzacţie neavând valoare economică, însă a compensat până în luna februarie 2015 suma de 6.969.266,88 lei, reprezentând TVA deductibil aferent pretinsei achiziţii rezultată din documente ce atestă operaţiuni nereale.

De asemenea, în calitate de acţionar majoritar, administrator de fapt al SC F.C.B. SA şi singura persoană cu drept de semnătură în această firmă, la data de 27 decembrie 2010, inculpatul Neculaie Ioan a retras fără justificare legală din contul de casă al acestei societăţi suma de 9.830.000 lei, iar la data de 30 decembrie 2011 suma de 3.900.000 lei, iar pentru a da aparenţă de legalitate acestor retrageri a înregistrat în evidenţele societăţii un antecontract de vânzare-cumpărare din 18 mai 2012 încheiat între Neculaie Ioan şi SC F.C.B. SA prin care primul s-a obligat, în schimbul sumei de 4.156.400 euro, să transfere proprietatea asupra a două terenuri din extravilanul comunei Sânpetru, judeţul Braşov, pe care acesta le achiziţionase în data de 20 septembrie 2011 cu suma de 871.346, 41 lei, bunul fiind vândut astfel la un preţ de peste 20 de ori mai mare faţă de preţul de achiziţie.

Totodată, în perioada martie 2013 – februarie 2015, inculpatul Păunescu Stelian Florin, în calitate de director economic al grupurilor de firme controlate de inculpatul Neculaie Ioan (P. SA şi R. SA) şi preşedinte al Consiliului de Administraţie la SC I. SA Braşov şi SC F.C.B. SA, s-a asociat cu inculpatul Neculaie Ioan şi suspecta Slăvilă Corina, în scopul de a crea posibilitatea evidenţierii frauduloase de către SC F.C.B. SA a unui TVA deductibil în sumă de 6.969.266,88 lei, prin înregistrarea în contabilitatea celei din urmă societăţi a unei operaţiuni nereale, constând în achiziţionarea de la SC I. SA Braşov, la data de 24 ianuarie 2014, a unei investiţii realizate într-o presupusă bază sportivă situată în municipiul Braşov, valoarea scriptică a acestei investiţii fiind de 36.007.878 lei.

În cauză, procurorii au colaborat cu lucrători de poliţie judiciară din cadrul Secţiei Regionale a Poliţiei Transporturilor Braşov şi ai Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciile Judeţene Anticorupţie Braşov şi Covasna şi au beneficiat de sprijinul tehnic de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii, Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie, se anunţă într-un comunicat de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.