Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ioan Oltean poate fi arestat, Teodorescu este salvat. Care sunt consecințele votului de astăzi

IOAN OLTEAN - INTREVEDERE - ORGANIZATII ROMANESTI DIN ITALIA

Deputații au dat miercuri, 9 decembrie, un vot favorabil cererilor DNA privind încuviințarea arestării preventive a deputatului Ioan Oltean. Cererea similară făcută de DNA pentru deputatul Cătălin Teodorescu nu a fost însă aprobată. Dar care sunt consecințele pe plan politic ale acestor mișcări surprinzătoare?

Ioan Oltean era, până de curând, unul dintre cei mai puternici oameni politici din Bistrița. Era puternic și la nivel național, indiferent că vorbim de defunctul PDL sau de actualul mare PNL. Odată cu problemele sale de ordin juridic, omul care „înghițea broscoiul” a spus adio carierei sale politice. Social-democrații își freacă mâinile de bucurie: Oltean nu mai reprezintă o miză politică, iar poporul vede clar acum cum și liberalii au corupții lor de renume. Diferența la capitolul „corupți” între PNL și PSD se micșorează vizibil. Ambele partide au, în această perioadă, propriile VIP-uri care dau cu subsemnatul la DNA sau îngroașă rândurilor numelor mari din Beciul Domnesc.

În vremurile sale de glorie, Oltean câștiga fără probleme județul Bistrița. La centru, se știa clar că Bistrița e a lui Oltean și că niciun adversar politic nu va reuși să îl depășească. Era politicianul cel mai băgat în seamă de presa locală și nu stătea rău nici când venea vorba de presa națională. Crinuța Dumitrean, care tot astăzi va afla dacă magistrații vor admite contestația sa la arestarea preventivă, a reprezentat mereu piatra de moară a lui Ioan Oltean. Susținerea ei necondiționată, sprijinirea pentru accederea la funcții tot mai înalte, a dus într-un final la schimbarea etichetei lui Oltean dintr-un „lider de top” la un „corupt” care s-a înfruptat cu lăcomie din bani publici.

În cazul lui Cătălin Teodorescu situația e mult mai simplă. Spre deosebire de „colegul” de dosar penal, Teodorescu a făcut, de-a lungul carierei sale politice, mai puține valuri la nivel național decât la nivel local. În Argeș Teodorescu era un sponsor de bază al defunctului PDL, lucru care nu l-a scăpat de suspiciuni privind un posibil joc politic la două capete, alimentate de votul de astăzi din Camera Deputaților. Până în momentul în care numele său a apărut în dosarul ANRP, Teodorescu era un actor politic mult mai discret, la nivel național fiind aproape necunoscut publicului larg.

Ambii politicieni au fost puternici în felul lor. La nivelul PNL pierderea este uriașă: un lider de fief local (Ioan Oltean), care în prezent a fost înlocuit la șefia PNL de un consilier județean cu notorietate scăzută chiar și la nivel local, și un sponsor dintr-un județ în care abia după 25 de ani s-a ajuns la scoaterea greilor PSD din jocul mare, și nu prin opoziție constructivă, ci tot cu „sprijinul” DNA care a luat la puricat corupția din Argeș. Cu toate că Teodorescu scapă de arestul preventiv, el fiind salvat de colegi, nu va scăpa și de eticheta de „corupt” care implicit va afectași partidul din care face parte.

Cel mai probabil deputații PNL au votat astăzi cererile DNA privind încuviințarea arestării preventive a deputaților Ioan Oltean și Cătălin Teodorescu. Dezavantajul pentru partid este acela că aceste arestări duc din nou la creionarea imaginii că și PNL este un partid plin de corupți. În contextul în care recent au fost anunțate criteriile de integritate pentru viitorii candidați liberali, cererile de arestare a doi deputați ai partidului minimalizează singurul atribut de imagine prin care PNL  se diferențiază de PSD: integritatea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.