DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ioana Ene Dogioiu, după decizia CCR: Moțiunea USR PLUS – AUR e moartă!

 Ioana Ene Dogioiu

Jurnalista Ioana Ene Dogioiu susține că prin decizia Curții Constituționale a României de azi este consființită ”moartea” Moțiunii de cenzură inițiată de alianța dintre USR PLUS și AUR.

”Decizia de azi a CCR nu exista legal, e doar o minuta, va exista legal la publicarea in Mof. Dar ea consfinteste, in unanimitate, faptul ca motiunea USR-PLUS e moarta. Adica are la baza un viciu de procedura, in viziunea CCR. CCR nu putea opri votul pentru ca exista o decizie anterioara care spune ca orice motiune odata pornita trebuie votata. Dar daca trecea si Citu ataca din nou la CCR castiga. Repet, e unanimitate.”, scrie ea pe Facebook.

În acst moment în Parlament sunt două moțiuni de cenzură - una depusă de alianța dintre AUR și USR PLUS, dar care este blocată în acest moment și procedurile nu merg mai departe până la apariția motivării deciziei Curții Constituționale. Cealaltă a fost depusă chiar azi de PSD și care deja a fost trimisă pe circuitul parlamentar - joi va fi citită în plen, iar marțea viitoare - 5 octombrie va fi dezbătută și votată.

_

Reamintim că în ședința din data de 28 septembrie 2021, Curtea Constituțională a luat în dezbatere cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională între Parlamentul României, pe de o parte, și Guvernul României, pe de altă parte, cerere formulată de prim-ministrul Guvernului.

Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a decis:

1. A admis cererea formulată de prim-ministrul Guvernului şi a constatat că există un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern, generat de conduita Parlamentului cu privire la modul de desfășurare a procedurii de control parlamentar inițiate prin moțiunea de cenzură nr.2MC/3 septembrie 2021 – „Demiterea Guvernului Cîțu, singura șansă a României de a trăi!”.

2. Parlamentul urmează să dezbată moțiunea de cenzură depusă și să își exprime poziția prin vot asupra acesteia cu respectarea exigențelor constituționale și regulamentare și aplicarea principiului loialității constituționale.

Curtea a constatat că moțiunea de cenzură a fost depusă cu întrunirea numărului de semnături necesare. Însă, Parlamentul, în ansamblul său, a încălcat art.1 alin.(5) din Constituție coroborat cu art.94 alin.(1) din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, precum și art.113 alin.(2) din Constituție. Parlamentul nu a dezbătut moțiunea de cenzură, astfel că nu a finalizat procedura inițiată și continuă să încalce art.113 din Constituție. În consecință, au fost încălcate și prevederile constituționale ale art.1 alin.(3) privind statul de drept și alin.(4) privind echilibrul puterilor în stat.

*

Decizia este definitivă şi general obligatorie.

Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.