Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ioana Ramona Bruynseels, semnal de alarmă privind situația din Deltă: 'Unde este Guvernul României? Mai există?'

Radu Pop
Inquam Photos
Ramona Ioana Bruynseels

Ioana Ramona Bruynseels, șeful Departamentului de Politici Publice al AUR, atrage atenția asupra unor neregili grave din Delta Dunării, generate direct sau indirect de războiul din Ucraina. De la poluarea aerului și a apei, până la situația pescarilor românilo, probleme din Deltă sunt ignorate de autorități, susține Bruynseels.

„Aș vrea să reamintesc că, la extremitatea sud-estică a României și la extremitatea estică a UE se află o zonă naturală cu regim înalt de protecție ecologică, plasată în cadrul Patrimoniului Natural UNESCO. Este vorba de Rezervația Biosferei Delta Dunării. Ca un amănunt, de un an și jumătate zona respectivă se află și în proximitatea unui teatru de război – Ucraina. După începerea războiului, ca prin minune, a fost deschis navigației maritime Canalul de mare adâncime Dunăre – Marea Neagră care cuprinde brațul Chilia și canalul Bîstroe. Proaspăt dragat și adâncit de partea ucraineană cu binecuvântarea autorităților române! Fiind război, malul ucrainean al brațului Chilia și porturile dunărene din Ucraina au început să fie bombardate. Ce anume a fost distrus în Ucraina nu spune nimeni.

Dar nici nu întreabă nimeni! Din România, evident! Au fost distruse cumva și ceva locații de depozitare de substanțe chimice? După un an și jumătate de război, autoritățile române nu au fost în stare să amplaseze, măcar vis-a-vis de Reni, Izmail, Orlovka și Chilia Nouă niște stații mobile de monitorizare a calității aerului ca să avertizeze populația din România dacă vântul de nord ar aduce peste deltă substanțe nocive.

Cât despre monitorizarea calității apei, nici vorbă. Nici măcar după ce au căzut niște bucăți de drone pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării, nu s-a luat nici un fel de măsură, în afară de a construi niște “adăposturi” ridicole.

Acum vreo 2 săptămâni a explodat un cargou încărcat cu ciment și sare care se îndrepta spre canalul Bîstroe. Nimeni nu știe de ce a explodat. A fost anunțat ca un mare succes faptul că acest cargou a fost tractat să “eșueze controlat” la nord de Sulina în Baia Musura. Nu am auzit de nici un fel de operațiune de descărcare a încărcăturii.

Se așteaptă ca cimentul și sarea să “alimenteze” în Marea Neagră? Nu este de ajuns uriașul val de poluare adus de râul Nipru în urma distrugerii marelui baraj Nova Kahovka? De fapt, cargoul proaspăt eșuat se alătură unui alt cargou (Turgut S) eșuat în 2010, în aceași zonă și, de care, evident, că nu se ocupă nimeni.

‼️De un an și jumătate pescarii români nu își mai pot desfășura activitatea pe brațul Chilia sau nord Sulina, în Marea Neagră din cauza traficului navelor maritime sau chiar din cauza interdicțiilor impuse de autoritățile române. ‼️‼️‼️Într-o reuniune la Comisia Europeană a fost ridicată problema afectării acestor pescari iar răspunsul autorităților europene a fost dezarmant “Autoritățile române nu au cerut nici un fel de compensații pentru cele cateva zeci de pescari”

Turismul în deltă este în moarte clinică pentru că vizitele turiștilor străini sunt în mare parte anulate și este normal. Cine ar vrea să își petreacă vacanța la câțiva kilometri de bombardamentele unui război real?

Toate aceste lucruri mă fac să întreb: unde este Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării? Mai există? Unde este Ministerul Mediului? Mai există? Unde este Guvernul României? Mai există?”, scrie Ioana Ramona Bruynseels pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.