Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis baga Palatul Cotroceni in carantina!

Cu un sef al statului supranumit deja cam de toata lumea drept „marele mut”, ar fi greu de crezut ca la Palatul Cotroceni nu este liniste. Si, totusi, starea de veritabil „il dolce far niente” in care pare sa se fi scufundat de ceva vreme Administratia Prezidentiala a fost zdruncinata de o decizie bizara, cel putin la prima vedere, a lui Klaus Iohannis, relatează National.

Presedintele s-a cam suparat pe toata lumea din jurul sau, ajungand si el la concluzia ca oamenii sai de incredere nu prea fac o echipa unita, ci se fac unii pe altii, pe unde se prind. De asemenea, dupa cum se pare, este foarte posibil ca seful statului sa fi si fost recent tras de maneca, informativ vorbind, despre „cuiburile” care s-au format la Palatul Cotroceni, unde tot felul de personaje din teritoriu sunt bagate pe usa din spate, mereu pe aceeasi filiera, pentru a discuta tot felul de posturi pe nenumaratele liste facute pentru intrarea la guvernare. Si, in buna parte, seful statului chiar are de ce sa fie suparat, numai ca metoda prin care vrea sa „faca ordine” la Cotroceni este cel putin una stranie si cu prea putini sorti de izbanda, dupa cum sustin cei cu niscaiva vechime in sistem.

Au dat in spionita

In culisele Cotroceniului este pe cale sa explodeze un scandal cat Palatul de mare, dupa ce „spionita” practicata pe scara tot mai larga a inceput sa iasa la iveala. Iar unii oameni se plang, fatis sau mai pe la colturi, ca atmosfera tinde sa devina una tot mai apasatoare, in care toata lumea controleaza pe toata lumea, in incercarea disperata de a-i depista pe cei care nu-s „iohannisti” in suflet si-n simtiri. Culmea este insa ca nu ne referim aici musai la structurile de informatii, cum ar putea fi unii tentati sa creada. Iar impartirea in „bisericute” a unora dintre oamenii cei mai de incredere ai presedintelui este tot mai fatisa, luptele subterane de pana acum intre cele doua principale grupari rabufnind deja recent.

Asa ca este de asteptat ca, treziti din motaiala, unii sa-si puna intrebari. Mai ales ca nu mai este un secret pentru nimeni ca Dan Mihalache si Teodor Atanasiu sunt deja doua sabii care nu mai incap in aceeasi teaca, fie ea si una prezidentiala. Iar dupa „adulmecarea” reciproca de pana acum, sunt deja semnale ca se pregateste trecerea la lovituri bine tintite pentru castigarea unei felii cat mai mari din increderea presedintelui. Sau cel putin intrarea in gratiile „primei doamne”.

Filiera nevestelor

Cert este ca in Palatul Cotroceni au intrat tot mai multe persoane care nu prea aveau ce sa caute pe acolo. Cu exceptia cersitului cate unui post caldut. Si chiar daca prin sistem se vorbeste deja de o adevarata „filiera a nevestelor” prin care s-au incercat tot felul de propulsari, este foarte probabil ca aceasta rampa de lansare sa fie amorsata in cel mai scurt timp. Astfel ca se poate vorbi de introducerea unei adevarate „carantine” la Cotroceni, cel putin in privinta celor care au luat cu asalt Palatul pentru a prinde cate o ciozvarta din ciolanul Puterii, singurele atuuri de la CV fiind cunoasterea limbii germane sau originile ardelenesti. Sau cel putin aceasta ar fi doleanta sefului statului, cel care degeaba se tine departe de toate jocurile de culise, daca unii dintre oamenii sai de incredere „zburda” in acest domeniu de activitate.

Totul doar din pix

De asemenea, dupa cum sustin sursele noastre, seful statutului nu doar ca se declara adeptul fara exceptie a comunicarii in scris, dar se incapataneaza sa impuna acest stil de lucru si tuturor colaboratorilor sai. Ceea ce, la urma urmei, poate nu este chiar atat de rau, mai ales in ceea ce priveste comunicarile oficiale. Insa acest stil de lucru ar putea deveni unul care sa ingreuneze serios activitatea aparatului administrativ de la Cotroceni, mai ales atunci cand este vorba de tot felul de informari, rapoarte sau alte comunicari care impun o asemenea urgenta. Si care, cel putin pana acum, se faceau si verbal. Insa pentru a preintampina orice „intoxicare”, la fel dupa cum nu se uita la televizor, „neamtul” vrea de acum inainte sa lase numai „hartiile” sa vorbeasca. Ceea ce ar putea bloca intr-o oarecare masura activitatea Administratiei Prezidentiale, mai ales ca, dupa cum isi aduc aminte cei mai vechi din sistem, si Emil Constantinescu impusese acelasi stil la venirea lui la Cotroceni. Iar dupa doar doua-trei luni, pur si simplu se sufocase de hartii, aceasta auto-izolare neajutandu-l prea mult apoi in indeplinirea mandatului prezidential.

***

Hotnews:

Partidul lui Vlad Plahotniuc a darimat astazi guvernul din care facea parte. Cu doua saptamini in urma, procurorul apropiat de acelasi partid ceruse arestarea lui Vlad Filat, concurentul lui Plahotniuc pentru puterea absoluta in Moldova. Acum, cu PLDM in degringolada, Plahotniuc are toate cartile in mina pentru formarea unui nou guvern care sa mimeze orientarea pro-europeana. El are insa si cartile necesare pentru a deraia complet Moldova din drumul spre Europa. Cu o criza economica si sociala in progresie, cu mari sanse de conflicte interne, Moldova se vede condusa de un stapin in comparatie cu care Sorin Ovidiu Vintu, Voiculescu sau Patriciu par domnisoare de pension.Dar cine este Plahotniuc? Genul de racket mai destept decit angajatorii lui, Plahotniuc a acumulat bani si a devenit un nume cunoscut in Moldova in anii 2000, cind a ajuns director general al Petrom Moldova. Din acel moment a inceput sa acumuleze si putere politica, pe care a folosit-o initial ca sa cistige influenta pe linga Vladimir Voronin, apoi ca sa rupa o parte din partidul acestuia si sa construiasca un partid tot mai important in Moldova, Partidul Democrat. A continuat sa stringa bani prin afaceri in domenii diverse, dar esential pentru el a fost controlul pietei media: prin agentia lui publicitate controleaza mare parte din bugetele de reclama din tara, detine mare parte din piata TV si radio prin trustul Prime TV.In paralel, a dus o lupta la baioneta impotriva lui Vlad Filat, cel care acumulase, la rindul sau, o putere uriasa in micuta republica ce balansa permanent intre UE si Rusia. In urma negocierilor politice din ultimii ani, Plahotniuc a reusit sa-si asigure controlul asupra procuraturii si, in ultimele luni, asupra serviciilor secrete. Adaugati la asta bani, enorm de multi bani pentru o tara ca Moldova, adaugati influenta politica majora, adaugati lovitura uriasa de forta prin arestarea preventiva a lui Filat, adaugati reintrarea in legatura cu Rusia (dupa ce a avut o scurta perioada in care isi racise relatiile cu Moscova) si veti avea imaginea unui personaj scapat de sub orice control.

Ziarul Financiar:

Scandalurile, frâ­na-rea brutală a economiei chineze şi a economiilor emergente în general, prăbuşirea preţurilor materiilor prime, presiunile legislative sau managementul prost fac să se clatine coloşi care au rezistat zeci de de­cenii pe scena business-ului mondial. American International Group (AIG), un gigant al asigurărilor care după ce a fost salvat în 2008 de la faliment de guvernul american prin cel mai mare bailout de acest gen de până atunci, de 185 miliarde dolari, şi-a răsplătit managerii cu bonusuri de 165 milioane dolari, are în faţă perspectiva scindării în trei bucăţi la presiunile investitorilor activişti Carl Icahn and John Paulson. Icahn şi Paulson sunt nume de legendă ale scenei financiare internaţionale. Argumentul lor este că divizându-se în bucăţi mai mici, AIG poate scăpa de reglementările costisitoare impuse de autorităţile americane în efortul de a împiedica apariţia unor pericole precum cele care au paralizat sistemul financiar în timpul crizei, scrie The Wall Street Journal.Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană şi una dintre cele mai mari din Europa, pare să aibă probleme şi mai mari. Grupul a anunţat că va elimina 35.000 de locuri de muncă până în 2020, dintre care 20.000 în următoarele 24 de luni, va renunţa la active cu o bază totală de costuri de patru miliarde euro şi va ieşi de pe pieţele din Argentina, Chile, Mexic, Uruguay, Peru, Danemarca, Finlanda, Norvegia, Malta şi Noua Zeelandă. Banca vrea, de asemenea, să-şi înjumătăţească baza de clienţi la nivel internaţional. Banca a raportat pentru trimestrul trei pierderi record de şase miliarde euro şi că nu va plăti dividende pentru 2015 şi 2016. Deutsche Bank este implicată în mai multe scandaluri legate de manipularea dobânzilor şi de corupţie în urma cărora a fost schimbată radical conducerea sa... VW se confruntă cu primele pierderi în 15 ani, Shell a raportat cele mai grele pierderi din ultimul deceniu, iar acţiunile ArcelorMittal s-au prăbuşit cu 50% anul acesta.

Romania Libera:

Cuplurile de chinezi pot avea de acum doi copii, autorităţile de la Beijing anunţând oficial joi, 29 octombrie, sfârşitul politicii zisă a „copilului unic“, în vigoare din 1979. Decizia, considerată istorică, prezentată adesea drept un cadou al puterii politice care relaxează controlul asupra vieţii private a cetăţenilor, este în realitate un imperativ economic şi social. Evoluţiile sunt destinate corijării îngrijorătorului dezechilibru bărbaţi-femei /116/100) din ţară şi stopării îmbătrânirii populaţiei. Anunţul pune capăt unei politici de  circa 35 de ani şi era aşteptat după numeroasele apeluri în acest sens a experţilor chinezi. Decizia a fost luată în cel de al 5-lea plen al  Comitetului Central al PC chinez – reunit de luni în cel mai mare secret - care s-a încheiat joi.

Scandalurile, frâ­na-rea brutală a economiei chineze şi a economiilor emergente în general, prăbuşirea preţurilor materiilor prime, presiunile legislative sau managementul prost fac să se clatine coloşi care au rezistat zeci de de­cenii pe scena business-ului mondial. American International Group (AIG), un gigant al asigurărilor care după ce a fost salvat în 2008 de la faliment de guvernul american prin cel mai mare bailout de acest gen de până atunci, de 185 miliarde dolari, şi-a răsplătit managerii cu bonusuri de 165 milioane dolari, are în faţă perspectiva scindării în trei bucăţi la presiunile investitorilor activişti Carl Icahn and John Paulson. Icahn şi Paulson sunt nume de legendă ale scenei financiare internaţionale. Argumentul lor este că divizându-se în bucăţi mai mici, AIG poate scăpa de reglementările costisitoare impuse de autorităţile americane în efortul de a împiedica apariţia unor pericole precum cele care au paralizat sistemul financiar în timpul crizei, scrie The Wall Street Journal.Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană şi una dintre cele mai mari din Europa, pare să aibă probleme şi mai mari. Grupul a anunţat că va elimina 35.000 de locuri de muncă până în 2020, dintre care 20.000 în următoarele 24 de luni, va renunţa la active cu o bază totală de costuri de patru miliarde euro şi va ieşi de pe pieţele din Argentina, Chile, Mexic, Uruguay, Peru, Danemarca, Finlanda, Norvegia, Malta şi Noua Zeelandă. Banca vrea, de asemenea, să-şi înjumătăţească baza de clienţi la nivel internaţional. Banca a raportat pentru trimestrul trei pierderi record de şase miliarde euro şi că nu va plăti dividende pentru 2015 şi 2016. Deutsche Bank este implicată în mai multe scandaluri legate de manipularea dobânzilor şi de corupţie în urma cărora a fost schimbată radical conducerea sa... VW se confruntă cu primele pierderi în 15 ani, Shell a raportat cele mai grele pierderi din ultimul deceniu, iar acţiunile ArcelorMittal s-au prăbuşit cu 50% anul acesta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.