Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis cere reexaminarea legii privind Statutul aleșilor locali

scapare din inchisoare

scapare din inchisoarePreședintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului vineri, 15 ianuarie, o cerere de reexaminare a legii privind Statutul aleșilor locali.

Iohannis susține că legea care i-a fost trimisă spre promulgare duce la pierderea funcției publice doar a alesului local care a primit o condamnare cu executare. Cum dispozițiile referitoare la încetarea mandatului alesului local sunt de natură să apere integritatea acestuia, simpla condamnare ar trebui să ducă la pierderea mandatului și nu forma de executare a pedepsei.

„Valoarea socială protejată prin dispozițiile referitoare la încetarea mandatului aleșilor locali este integritatea acestuia în exercitarea demnității publice pentru care a fost ales și pentru care i-a fost acordată încrederea de către alegători. De aceea, condamnarea în sine este cea care atrage pierderea integrității și nu modalitatea de executare a pedepsei aplicate de către instanța judecătorească. Or, modificarea Legii privind Statutul aleșilor locali, în forma transmisă la promulgare, ar putea afecta lupta împotriva corupției, precum și eficiența cadrului  legislativ în materie de integritate.(...) Astfel, în opinia noastră, continuarea exercitării vreuneia dintre aceste funcții de către o persoană condamnată penal, fie chiar și în baza unei hotărâri judecătorești definitive la o pedeapsă privativă de libertate cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, plasează sub semnul vulnerabilității chiar exercitarea mandatului de ales local.”

De asemenea, șeful statului declară că un ales local care își continuă exercitarea atribuțiilor, deși a fost condamnat la o pedeapsă cu suspendare, aduce prejudicii unor principii ce țin de morala publică, de integritate, dar și de încredere a cetățenilor în aleșii lor.

„Continuarea exercitării mandatului de către o persoană condamnată cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere este de natură a aduce atingere unor principii elementare ce țin de morala publică, de specificul funcției exercitate, de integritate și, nu în ultimul rând, de încrederea cetățenilor în reprezentanții locali. Mai mult, considerăm că intervenția legislativă conduce la ideea că integritatea este adaptată în funcție de circumstanțe, când în realitate, conduita ar trebui stabilită în acord cu principiile, și nu invers”, se mai arată în comunicatul oficial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.