Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis, despre aderarea României la zona euro: Apel FERM la adresa Guvernului și Parlamentului

facebook.com
euro absorbtie

Aderarea la zona euro este un obiectiv strategic al României, însă e necesară stabilirea unui calendar clar pe această temă între factorii responsabili, respectiv între Guvern şi Parlament, a declarat, luni, preşedintele Klaus Iohannis. 

"Am o evaluare şi politică şi, oarecum, tehnică. (...) Este obiectiv strategic important al României aderarea la zona euro. Din punct de vedere tehnic, România îndeplineşte, de ceva vreme, criteriile de la Maastricht şi, în acest fel, noi am putea să începem construcţia unui calendar de aderare, însă lucrurile nu sunt foarte clare între factorii care trebuie să stabilească acest calendar şi care trebuie să-l ducă mai departe, în speţă Guvernul şi BNR. Probabil, va dura un pic până ce acest nou guvern îşi înţelege bine rolul în arhitectura statului şi începe să evalueze aceste lucruri", a declarat Klaus Iohannis, într-un interviu pentru Calea Europeană.

SOV 'a luat foc' după ce a fost etichetat 'MAFIOT'. Replică pentru Mihai Gâdea


Şeful statului a subliniat că nici părerile specialiştilor nu sunt identice pe acest subiect.

Victor Ponta, două întrebări-cheie în scandalul legii grațierii: 'Cui a folosit tot bâlciul...'


"Sunt unii care s-ar grăbi, care spun că suntem pregătiţi şi ar fi bine să avem repede un calendar şi să înaintăm. Sunt alţii care spun că nu suntem aşa bine pregătiţi, că ar fi bine să avem un calendar care prevede o perioadă mai lungă. Nu vreau să intru acum în aceste chestiuni. În faza în care ne aflăm cred că este treaba specialiştilor să discute până ajung la un punct de vedere comun", a adăugat Iohannis. 

Preşedintele a mai spus că, pe acest subiect, trebuie ţinut cont şi de alte elemente în afara criteriilor tehnice, pledând pentru stabilirea mai rapidă a obiectivelor de etapă. 

"E bine să ţinem cont şi de alte câteva lucruri decât acele criterii tehnice. Este bine să evaluăm foarte profund impactul asupra politicii fiscale, dacă stabilim un astfel de calendar. Trebuie să evaluăm dacă aderarea la zona euro trebuie să se producă pentru a avea ceea ce se numeşte o ancoră sau dacă vrem să aşteptăm până se stabilizează foarte bine economia României şi să aderăm atunci. Deci, foarte multe puncte de vedere trebuie armonizate. Cert este că ar fi bine să se înţeleagă Guvernul cu Banca Naţională, ca să înceapă să lucreze pe aceste chestiuni şi să înceapă să lucreze pe un calendar", a afirmat Iohannis, precizând că este nevoie de mai mulţi ani de pregătire pentru aderarea la euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.