Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis, între UE și SUA

www.presidency.ro
Klaus Iohannis summit NATO

Klaus Iohannis se pregătește de o vizită oficială în SUA, unde se va întâlni cu Donald Trump. Chiar dacă unii o anunță ca pe o mare victorie a diplomației românești, cel mai probabil că lucrurile au stat altfel.

Donald Trump, indiferent de cât de mult își conservă imaginea de mascul alfa, are și el nevoie să lucreze la relațiile sale. Atât în plan intern cât și internațional. După întrevederile de la summitul NATO și G7, nucleul dur al Uniunii Europene s-a arătat vizibil nemulțumit de prestația președintelui american. Aceste lucruri nu au rămas fără ecou nici în State, americanii dorind să vadă că Trump este capabil să își și dezvolte relații, nu doar să le dinamiteze.

Dacă ne gândim și la toate controversele legate de presupusele relații dintre administrația americană și ruși, este clar că Trump are nevoie să dea câteva semnale puternice. Creșterea cu 40% a bugetului de apărare a flancului estic al NATO (România, Bulgaria, Polonia și țările baltice) poate fi unul dintre aceste semnale. O întrevedere cu președintele României, teritoriu strategic de maximă importanță regională, poate fi un alt semnal de acest fel.

Dată fiind situația, sunt șanse destul de mari ca în urma întrevederii dintre cei doi șefi de stat să fim anunțați și de câteva proiecte specifice asupra cărora Trump și Iohannis au căzut de acord. Președintele american este cel care are în primul rând nevoie să demonstreze că pune lucrurile în mișcare, iar Iohannis poate profita.

Cu toată această situație sensibilă dintre UE și SUA, România trebuie să fie capabilă de un joc diplomatic performant. În momentul actual, un astfel de joc înseamnă apropierea relațiilor cu partenerii de peste ocean și în același timp conservarea relației cu partenerii europeni.

Pragmatic, SUA și nu UE are în momentul de față interesul de a strânge relațiile cu România. Și câtă vreme Merkel și cu Macron s-au arătat profund dezamăgiți de atitudinea lui Trump, este clar că americanii trebuie să investească în niște „insule tactice” europene. Una dintre aceste insule poate fi România.

În final, dincolo de relația privilegiată pe care Iohannis o are cu Merkel, cred că, în final, acesta va fi capabil să ia cea mai bună alegere pentru România, adică intensificarea parteneriatului strategic cu SUA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.