Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis, implorat de fermieri să nu promulge Legea mirosului: Măsurile sunt mult mai drastice decât legislația europeană

iohannis semnatura

Federația Națională PRO AGRO cere președintelui României să nu promulge „Legea mirosului”. În cazul în care ar intra în vigoare legea, spune federația, există un risc major de închidere a unui număr important de ferme.

CITEȘTE ȘI: BREAKING - Comisia de la Veneţia a respins cererea Guvernului: Tudorel Toader rămâne membru titular (surse) .

  • „Având în vedere că în foarte multe cazuri s-au eliberat autorizații de construcție pentru construcții civile în mediul urban, fără a se ține cont de exploatațiile existente din sectorul zootehnic, cu încălcarea principiului noului venit, specific protecției mediului, ne vom găsi în situația în care vor apărea un număr foarte mare de reclamații, explică federația într-un comunicat. Coroborând cu faptul că la acest moment, nu există aparatură care să poată constata depășirea unor valori olfactive, există premisa unor decizii părtinititoare în detrimentul fermelor existente.
  • Solicităm tratarea problemei disconfortului olfactiv, precum și legiferarea în acest sens, de o manieră care să asigure protejarea fermelor deja existente, dar și cu asigurarea mijloacelor tehnice care să poată constata, în mod obiectiv, eventualele depășiri ale cotelor și apariția unui disconfort olfactiv.
  • În cazul în care acest act normativ intră în vigoare, există riscul ca un număr mare de ferme să nu își mai poată continua activitatea, generând astfel un număr semnificativ de șomeri pe piața muncii, de asemenea, slăbind independența alimentară a României. În cazul în care vor exista controale, care vor genera sancțiuni pecuniare în sarcina fermierului, acestea vor constitui majorări ale prețului produselor comercializate prin adăugarea contravalorii sancțiunii la costul total al produsului, generând o lipsă de competitivitate în raport cu produsele provenite din import.
  • Solicităm tratarea acestei probleme de o manieră responsabilă, raportat la efectele negative pe care le poate produce, respectiv la stânjenirea fără motiv a fermelor românești, care poate duce inclusiv la încetarea activității, pentru niște motive care nu pot fi dovedite și înregistrate cu vreo aparatură tehnică.
  • Măsurile impuse de această lege sunt mult mai drastice decât legislația la nivel european, generând astfel revolta fermierilor care constată că propriul legislativ le îngreunează în mod nejustificat activitatea și nu forul european”,

Legea mirosului a fost adoptată miercuri, 17 iunie, de Camera Deputaților, for decizional. Actul aduce modificări la textul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2005 privind protecția mediului, primarii putând dispune ”încetarea temporară sau definitivă a activităților generatoare de poluare, disconfort olfactiv, în vederea aplicării unor măsuri de urgenţă sau pentru nerespectarea programului pentru conformare şi/sau a planului de gestionare a disconfortului olfactiv, după caz”.

Legea mirosurilor introduce în legislația românească termenul de „disconfort olfactiv”, dar și „planul de gestionare a disconfortului olfactiv”, plan de măsuri cuprinzând etapele care trebuie parcurse în intervale de timp precizate, în scopul identificării, prevenirii şi reducerii disconfortului olfactiv care se realizează atât în cazul unor instalaţii sau activități noi sau a instalaţiilor sau activităților existente cât şi în cazul unor modificări ale instalaţiilor sau activităților existente.

Autoritățile administrației publice locale vor avea obligația să reglementeze, inclusiv prin interzicerea permanentă sau temporară, desfășurarea activităților generatoare de mirosuri în zonele de locuit, recreere, odihnă, tratament și agrement și să controleze preventiv și la sesizarea publicului activitățile care nu se supun reglementării din punct de vedere al protecției mediului. La elaborarea planurilor de urbanism și amenajarea teritoriului se vor prevedea, obligatoriu, și măsuri de prevenire și reducere a disconfortului olfactiv.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.