Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis nu ratează nicio ocazie să 'faulteze' Guvernul. Mesaj dur la ASE: 'Trebuie abandonată iluzia că politicile fiscale și monetare pot ține loc reforme'

captura privesc.eu
Klaus Iohannis la bilantul DNA

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 18 aprilie a.c., un mesaj cu prilejul aniversării a 105 de ani de la înființarea Academiei de Studii Economice din București. Mesajul a fost prezentat de către domnul Cosmin Marinescu, Consilier Prezidențial - Departamentul Politici Economice și Sociale.

În mensajul citit de consilierul Marinescu, preşedintele critică preocuparea exclusivă pentru aspectele cantitative ale politicilor economice. "Economistul responsabil înțelege că progresul economic înseamnă mai mult decât latura cantitativă, statistică, a unor rate înalte de creștere, care sunt obținute ușor dar se pot pierde la fel de ușor. Astfel, trebuie abandonată iluzia că politicile fiscale și monetare pot ține loc reformelor reale, așa cum par să arate prioritățile actuale în materie de guvernare. Este necesar ca economia noastră să prospere și în sens calitativ, prin productivitate și competitivitate, căci de aici vine prosperitatea durabilă în viața de zi cu zi a românilor", afirmă preşedintele.

Vezi şi: STUDIU îngrijorător: Cum te face internetul să fii mai expus unor boli

Vă prezentăm textul mesajului:

„Domnule Președinte al Senatului Academiei de Studii Economice,

Domnule Rector al Academiei de Studii Economice,

Domnilor miniștri,

Domnule Președinte al Academiei Române,

Doamnă Primar General,

Stimați profesori și cercetători,

Stimați invitați,

Dragi studenți,

Îmi face plăcere să transmit «La mulți ani!» Academiei de Studii Economice, cu ocazia unei aniversări aflate în tandem firesc cu Centenarul statului național român. Acest moment festiv cinstește memoria întemeietorilor de școală economică românească și sper, totodată, să și prefigureze un parcurs academic pe măsura exigențelor prezentului economic, date fiind importanța esențială a educației economice și rolul decisiv al economistului în fundamentarea politicilor publice.

Cu 105 ani în urmă, pe 6 aprilie 1913, se fonda Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale, prin Decret Regal, pe lângă Ministerul Industriei și Comerțului. Prin contribuțiile ilustre ale unor mari profesori, precum Victor Slăvescu și Virgil Madgearu, școala comercială românească devenise consacrată în perioada interbelică.

Astăzi, după încercările istorice prin care România a trecut, după moștenirea nefastă a comunismului în plan științific și moral, școala românească de economie se reclădește pe baze noi, iar Academia de Studii Economice trebuie să aibă ambiția de a fi cunoscută și recunoscută, și dincolo de granițele țării, printr-un capital uman de excepție în domeniul pregătirii economice.

Academia de Studii Economice ocupă astăzi un loc de prestigiu în peisajul educațional din România, ca universitate de cercetare și educație avansată, lider al învățământului superior economic și administrativ din România, cu una dintre cele mai bune reputații în rândul angajatorilor din țara noastră.

Doamnelor și domnilor,

Cred că suntem cu toții de acord că educația economică de calitate este o necesitate aproape strategică pentru prosperitatea oricărei societăți moderne, democratice. În acest sens, ASE are și o responsabilitate socială, prin asigurarea unei calități înalte a ofertei educaționale, prin profesionalizarea mediului antreprenorial românesc și prin participarea la soluționarea problemelor cu care se confruntă economia românească.

Am remarcat deschiderea spre internaționalizare a Academiei de Studii Economice și doresc să încurajez acest demers atât la nivel de studenți, cadre didactice sau programe academice, ca proces natural de adaptare la globalizare inclusiv în plan educațional, dar și ca instrument util de consolidare a unei elite deschise către exterior.

România are nevoie, deopotrivă, de școli de afaceri puternice și de știință economică veritabilă, care să asigure performanța mediului de afaceri și dezvoltarea sustenabilă. Pentru aceasta, soluțiile trebuie să evite capcana programelor populiste și iluzia că economia poate să ofere prosperitate oricui și oricât, indiferent de calitatea politicilor din domeniu.

Economistul responsabil înțelege că progresul economic înseamnă mai mult decât latura cantitativă, statistică, a unor rate înalte de creștere, care sunt obținute ușor dar se pot pierde la fel de ușor.

Astfel, trebuie abandonată iluzia că politicile fiscale și monetare pot ține loc reformelor reale, așa cum par să arate prioritățile actuale în materie de guvernare. Este necesar ca economia noastră să prospere și în sens calitativ, prin productivitate și competitivitate, căci de aici vine prosperitatea durabilă în viața de zi cu zi a românilor.

De aceea, consider că asumarea curajoasă, din partea comunității academice, a unor poziții de principiu în planul politicilor publice nu poate decât să contribuie la îmbunătățirea acestora. Până la urmă, dumneavoastră, doamnelor și domnilor profesori și cercetători, sunteți cei mai avizați experți în măsură să apreciați calitatea politicilor publice și să propuneți alternative sănătoase, care să ajute inclusiv la dezvoltarea culturii economice în rândul publicului larg.

Universitatea economică, înainte de a fi un producător de idei, este o piață a ideilor economice, tocmai pentru că ideile autentice rezultă din dezbateri și liber schimb, care nu pot fi constrânse decât prin exigența onestității și a rigorii științifice.

De aceea, universitatea performantă este deopotrivă de cercetare și de educație, iar Academia de Studii Economice, în ciuda perioadelor convulsive, beneficiază deja de un secol de înțelepciune în privința acestui adevăr.

Doamnelor și domnilor,

Alături de cultivarea și promovarea excelenței universitare, Academia de Studii Economice este ideal plasată în peisajul public din România pentru a juca rolul unui forum de analiză și dezbatere, care să reunească cei trei mari actori din economia românească - mediul academic, cel de afaceri și autoritățile publice.

Din perspectiva relației cu mediul de afaceri, nu pot decât să încurajez dezvoltarea modelului universității antreprenoriale, al cărei parcurs să fie conectat atent la nevoile actorilor din economia reală, astfel încât studenții ASE, fie ei viitori contabili, finanțiști, manageri ori economiști de profesie, să devină beneficiarii acestui spirit antreprenorial universitar.

Le doresc studenților Academiei de Studii Economice să studieze temeinic, astfel încât să poată contribui, prin propria carieră profesională, și la profesionalizarea mediului de afaceri românesc.

În încheiere, vă felicit pentru performanțele obținute și vă urez mult succes în continuare, să aveți energia și voința de a susține dezvoltarea României prin educație economică de calitate, prin economiști buni și soluții inspirate.

Vă mulțumesc!”

Vezi şi: În curând va înflori liliacul: Efectele terapeutice pe care nu le ştiai ale florilor de liliac .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.