Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis nu se dezice de Lazăr

Inquam Photos / George Calin
iohannis lazar

Dincolo de zgomotul de fond din spațiul public, indiferent că vorbim despre dreapta sau stânga, dovezile că Augustin Lazăr a fost o rotiță importantă din agrenajul comunist sunt incontestabile. Ba chiar și Augustin Lazăr a recunoscut că “este posibil să fi făcut anumite lucruri”, bine că nu i-a scăpat celebra: “așa era sistemul”.

Cu toate că există dovezi, mărturii – nu numai de la Iulius Filip – și în ciuda semnalelor date de opinia publică, președintele Iohannis nu poate să renunțe la Augustin Lazăr, pentru că procurorul general i-a închis 17 dosare, așa că președintele, vrea sau nu, trebuie să-și plătească datoria.

Doar că una e una și alta e alta. Klaus Iohannis tocmai acum ar trebui să dea dovadă de coloană vertebrală. Președintele vorbește prea mult despre comunismul și face foarte puțin în acest sens. Reația societății civile în aces caz este și ea impresionantă.

Daniel Morar, fost procuror șef al DNA, a renunțat la premiul pe care l-a primit de la GDS în 2011, după anunțul că și Augustin Lazăr va fi premiat.

„(…) în contextul dezvăluirilor recente ivite în spațiul public cu privire la activitatea domnului Augustin Lazăr ca procuror în perioada regimului comunist, surprinderea mea a fost cât se poate de mare atunci când am aflat că premiul G.D.S. pe anul 2018 a fost acordat acestuia, în pofida faptului că activitatea dânsului a presupus volens nolens, prin actele întocmite în dosarul disidentului anticomunist Iulius Filip, cauționarea regimului represiv. Din câte ne dăm seama, domnul Augustin Lazăr nu a fost un torționar, însă nu este nici un inocent. Profesia de procuror în regimul comunist a ales-o în cunoștință de cauză și trebuia să înțeleagă care sunt consecințele unei asemenea activități într-un regim represiv. Avea de ales, chiar în condițiile acelor vremuri, mai ales că erau anii 80, iar nu anii 50”, scrie Daniel Morar, într-o scrisoare.

Cel mai suculent mesaj în acest caz vine însă de la Mircea Dinescu, cel care a anunţat, de asemenea, într-un editorial, că a cerut GDS să îi şteargă numele dintre fondatori.

“Ca membru fondator al GDS-ului, solicit ca numele meu să fie șters de pe certificatul de botez al Sfintei Sfintelor Civice, cum părea acest lăcăș de cult al dialogului în 1990. Nu de alta, dar taman zilele astea, cînd se împliniră 30 de ani de la apariția scrisoricii de amor a subsemnatului către Nicolae Ceaușescu, publicată în ziarul Libération, din pricina căreia fusei priponit la domiciliu, n-aș vrea să fiu părtaș la scena în care, pupîndu-l pe procurorul Lazăr pe frunte, GDS-iștii îl vor săruta, post-mortem, pe Nea Nicu în cur”, a scris Mircea Dinescu.

Klaus Iohannis a rămas singurul apărător al lui Augustin Lazăr. Semnalele politice și strigătele ONG-urilor par să nu mai conteze, Iohannis nu se dezice de fost procuror de la Aiud.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.