Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis rămâne fără SPP-iștii de încredere

Un grup de ofiteri ai Serviciului de Protectie si Paza (SPP), participa la exercitiu de pregatire pentru asigurarea secutatii summit-ului NATO, pe o pista de pe Aeroportul Baneasa, in Bucuresti

stiripesurse.ro vă prezintă principalele știri ale zilei, printre care și un articol din cotidianul Național pe tema valului de plecări ale unor luptători de elită din cadrul Serviciului de Protecție și Pază.

National:

Gata, dupa ce l-am lasat pe generalul Lucian Pahontu sa-si serbeze in liniste ziua de nastere, desi la paranghelie nu i-a venit cel putin unul dintre „invitatii surpriza” cu care vroia sa ia ochii comesenilor, seful Serviciului de Protectie si Paza intra din nou in malaxorul dezvaluirilor, de aceasta data avand de facut fata unei situatii cu care nu este obisnuit. Pentru ca, vrea-nu vrea, Pahontu trebuie sa dea cat de curand niste explicatii „dureroase”. Si nu este vorba aici musai despre continuarea anchetei in dosarul vanatorii la care a participat si Lucian Pahontu si care s-a soldat prin uciderea prin impuscare a unui barbat.
Pentru ca noua „buba” aparuta unde se astepta mai putin Pahontu si la care trebuie sa se „scarpine” acum tine de iminenta plecare a unor luptatori de elita din cadrul SPP la Serviciul Roman de Informatii. Si cum acestia au fost „tocati” de comandantul Unitatii de Interventie Antiterorista, celebrul „Coldica”, pe „numele” sale reale Darius Strete Ascariu,  pana ce au fost impinsi sa plece.  In cazul unora sa se intoarca la Brigada Antitero a SRI sau sa faca acest pas dupa ce au lucrat doar in cadrul SPP, in cazul altora. Astfel ca la prima vedere s-ar parea ca actuala conducere a serviciului ar avea toate motivele sa-si frece mainile de fericire ca a scapat de luptatorii incomozi fie si prin faptul ca il depaseau pe „Coldica” cam la majoritatea probelor si testelor. Conducere din care, mai nou, spre disperarea celor care nimeresc langa el la sedinte, colegii mai sensibili stiu de ce, a ajuns sa faca parte si generalul Balan, care a preluat functia ramasa vacanta dupa ce generalul Cristi Cioc a fost impins sa se retraga, cel putin pentru moment, in civilie. Si asta pentru ca baietii care deja au trecut cu brio testele la SRI, unde vor fi facuti ofiteri si incadrati si respectati conform pregatirii lor profesionale de exceptie sunt tocmai cei fara de care presedintele Romaniei obisnuia sa nu faca niciun pas, nici in vizitele oficiale si nici in drumetii!
Iar cand va vedea ca lipsesc tocmai garzile de corp cu care se obisnuise si in care avea atata incredere, cu siguranta Klaus Iohannis il va intreba pe Pahontu ce s-a intamplat cu ei. Si daca acesta avea gata pregatita „placa” despre cine stie ce motive personale, ei bine, iata ca adevarul este doar acesta: SPP-istii lui Iohannis fug la SRI satui de umilinte si ca sa-si poata sa-si faca meseria de adevarati luptatori, refuzand cu demnitate sa fie transformati in „urechelnite”, in urma unor operatiuni precum „Bogdan”, precum majoritatea aghiotantilor de demnitari… (Mai multe detalii AICI)

Hotnews:

Consiliul Superior al Magistraturii ar urma sa se pronunte joi asupra legilor justitiei asumate deja in Parlament de PSD. Magistratii cer din nou, in marea lor majoritate, ca proiectele de legi sa primeasca aviz negativ in CSM, chiar daca in aparenta unele lucruri s-au imbunatatit fata de varianta prezentata initial de ministrul justitiei, Tudorel Toader. Asociatiile de judecatori si procurori au desfiintat noile proiecte de legi, considerate in esenta un pericol pentru independenta justitiei. Din toate luarile de pozitie, se remarca insa apelul Forumului Judecatorilor adresat Comisiei Europene.
“In fata unui asalt nemaiintalnit si continuu impotriva justitiei, in general, si a corpului magistratilor, in special, solicitam Comisiei Europene ca, in cadrul raportului de tara ce va fi facut public in luna noiembrie 2017, sa analizeze posibilitatea de a recomanda autoritatilor romane ca toate modificarile propuse in prezent si in viitorul apropiat sa nu afecteze independenta justitiei, prin sublinierea - inca o data - a unor limite clare, de netrecut, pentru respectarea MCV si a parcursului european al Romaniei”, se arata in ultima luare de pozitie a Forumului.
Acest asalt nemaintalnit al politicienilor impotriva justitiei a atins o noua culme cu amenintarile si presiunile exercitate de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, impotriva magistratilor care critica legile justitiei. Tariceanu a anuntat, luni, ca sesizeaza Inspectia Judiciara, solicitand excluderea din magistratura a presedintei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Cristina Tarcea, dupa ce site-ul lumea justitiei a publicat un comentariu postat de aceasta pe un forum specializat in care solicita sprijinul judecatorilor. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Guvernul înfruntă opoziţia tuturor şi astăzi în şedin­ţa de guvern care începe la ora 15.00 va adopta o ordo­nan­ţă de urgenţă prin care obligaţiile sociale vor fi trans­ferate de la angajator la angajat, impozitul pe venitul sala­rial va scădea de la 16% la 10%, iar CAS se va reduce cu două puncte procentuale.
Reforma fiscală a PSD este cea mai importantă de la adop­tarea cotei unice de impozitare, în 2005, iar impli­ca­ţiile nu sunt pe deplin lămurite, în condiţiile în care mi­lioa­ne de contracte de muncă trebuie schimbate, sindi­catele se tem că salariile în multe ramuri vor scădea - în IT şi cercetare această supoziţie este întărită de simulările spe­cialiştilor – iar patronatele cred că reducerea venitu­ri­lor la buget ar putea însemna, în plan practic, intro­ducerea de noi taxe. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Rusia a comemorat într-un mod discret şi prudent centenarul Revoluţiei din Octombrie, care a avut loc de fapt pe 7 noiembrie după calendarul gregorian. Întregul edificiu mitologic creat de fosta Uniune Sovietică în jurul acestui eveniment s-a prăbuşit în ultimele două decenii. Iar preşedintele Vladimir Putin are şi el interesul ca revoluţia bolşevică să nu fie celebrată ca un mare eveniment progresist ci mai curînd ca o dramă complexă în istoria Rusiei.
S-a terminat, într-adevăr, cu marile manifestaţii şi defilări în Piaţa Roşie, cu celebrările muzicale şi poetice, cu exaltarea Revoluţiei din Octombrie ca un salt gigantic în istoria umanităţii. Purtătorul de cuvînt al Kremlinului a declarat că Vladimir Putin a “tratat” această zi ca pe una obişnuită.
Totuşi, iar acest lucru are semnificaţia sa, liderul de la Kremlin a participat la inaugurarea unei noi biserici la Moscova. Să fi vrut el să le reamintească ruşilor că venirea bolşevicilor la putere a însemnat o prigoană fără precedent în istoria Rusiei faţă de credincioşi şi faţă de preoţii ortodocşi? Putem în orice caz deduce acest lucru. La sfîrşitul lunii octombrie, informează Agenţia France Presse, Vladimir Putin a inaugurat un memorial destinat să omagieze victimele represiunilor politice. Cu această ocazie el a declarat că “Revoluţia face parte integrantă şi complexă din istoria” Federaţiei ruse, şi în consecinţă trebuie “tratată cu obiectivitate şi cu respect”.
Există cîteva contradicţii, interesante de altfel, în atitudinea lui Putin. El, format în epoca sovietică, s-a dovedit treptat a fi un nostalgic al epocii ţariste. In acelaşi timp nu s-a grăbit să debaraseze ţara de memoria lui Stalin, tolerînd un fel de perpetuare a cultului pentru “liderii puternici”. Vladimir Putin mai are însă o angoasă: ca nu cumva celebrarea revoluţiei bolşevice să-i inspire astăzi pe opozanţii săi… Anul viitor vor avea loc din nou alegeri prezidenţiale în Rusia, care bineînţeles că nu pun în primejdie realegerea sa, dar liderul de la Kremlin nu doreşte în orice caz să favorizeze exaltarea spiritului de contestaţie şi de revoltă… (Mai multe detalii AICI)

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.