Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis, reprezentat la manifestaţiile de la Kiev. Mesaj de impact al preşedintelui

iohannis porosenko

Ucraina marchează în acest sfârşit de săptămână un an de la evenimentele din Maidan (Piaţa Independenţei din centrul Kievului) - epicentrul manifestaţiilor între noiembrie 2013 şi februarie 2014 - care au dus la înlăturarea preşedintelui prorus Viktor Ianukovici. Mai mulţi lideri europeni, între care preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi preşedintele german, Joachim Gauk, participă la Kiev la un "marş al demnităţii".

Preşedintele României este reprezentat la eveniment de consilierul pentru securitate naţională, George Scutaru. Klaus Iohannis a transmis şi un mesaj cu ocazia împlinirii unui an de la evenimentele din Kiev. Şeful statului compară "eroii euromaidanului" cu revoluţionarii din Timişoara şi Bucureşti din 1989. Iohannis critică încă o dată acţiunile ruse în Ucraina şi pledează pentru rezolvarea conflictului pe căi diplomatice.

"Astăzi se împlinește un an de la Revoluția Demnității, când cetățenii Ucrainei s-au mobilizat și au ieșit în stradă împotriva unui regim corupt și autoritar, care le amanetase destinul european. Gândul meu se îndreaptă cu respect către toți cei care și-au dat viața pentru libertate, în acele zile tumultuoase. Am văzut cum o națiune renaște și cum aspirațiile ei nu pot fi distruse de șenilele tancurilor. În multe privințe, eroii Euromaidanului au semănat cu eroii de la Timișoara sau București, din 1989. Din păcate, încercările la care este supusă Ucraina sunt departe de a se fi încheiat. În ultimul an, Federația Rusă a ocupat Crimeea, iar în estul Ucrainei se implică în destabilizarea acestei țări. Sper ca negocierile de pace de la Minsk să fie respectate și să pună capăt confruntării armate, care a dus deja la pierderea a mii de vieți omenești și la peste un milion de refugiați. Ca președinte al României, susțin soluția diplomatică în rezolvarea acestui conflict, astfel încât Ucraina să fie un stat stabil, democratic, suveran, căruia să i se respecte integritatea teritorială. La manifestările de azi, de la Kiev, sunt reprezentat de consilierul meu pentru securitate națională, George Scutaru. Pe 17 martie, mă voi reîntâlni cu președintele Petro Poroșenko, cu prilejul vizitei mele oficiale în Ucraina", este mesajul preşedintelui Klaus Iohannis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.