Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis: România are nevoie de un mare muzeu national al Holocaustului

Klaus Iohannis

 

Presedintele PNL, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj cu prilejul Zilei nationale de comemorare a victimelor Holocaustului din România în care sustine ca tara noastra are nevoie de un 'mare muzeu national' dedicat Holocaustului.
'Aducem astazi un pios omagiu victimelor Holocaustului din România, fiilor acestei natiuni care au pierit în una dintre cele mai mari tragedii ale secolului XX. La mai bine de 70 de ani de la aceasta catastrofa umana, suntem chemati sa comemoram o zi care a devenit în timp una dedicata memoriei suferintei, o rana deschisa care nu se va închide probabil niciodata', spune Iohannis, potrivit mesajului remis AGERPRES.
El aminteste ca România a avut în trecutul ei recent, cu precadere în perioada interbelica, un important curent antisemit care a generat discriminare, ura, violente si crime în masa.
'Acestea au fost consecinte directe ale derapajelor din societate, tolerate când nu era nimic de tolerat si încurajate când s-ar fi cerut descurajate. Tocmai pentru ca lumea româneasca sa nu mai cada vreodata în asemenea greseli ale sacrificiului si crimei, acest trecut nu se cere doar analizat si interpretat, ci si împartasit generatiilor tinere. În plus, aceasta lectie a secolului XX este foarte clara: o societate a concordiei si a pacii nu se poate construi decât atunci când consensul din societate este unul sincer si real, în care cei puternici nu îi strivesc pe cei slabi, ci îi protejeaza si le creeaza conditii de existenta, în care majoritatea întelege si respecta minoritatile. Va chem pe toti sa privim, cu responsabilitate si compasiune, la viitorul nostru ca societate si sa ne amintim în acelasi timp, cu emotie, de genocidul împotriva membrilor comunitatilor evreiesti si rome, iar un asemenea moment sa fie o datorie pentru generatiile de azi si de mâine', adauga liderul PNL.
Iohannis precizeaza ca este 'timpul sa tragem nu doar învataminte, ci este si vremea unui bilant'.
'O natiune puternica este o natiune care recunoaste greselile pe care le-a comis în trecut, le asuma cu luciditate si dovedeste cu respect, în oricare ceas al istoriei sale, ca a învatat dintr-o mare catastrofa a secolului XX. În ultimele doua decenii si jumatate, am facut pasi importanti în directia recunoasterii Holocaustului si comemorarii sale. România a fost singura tara din Europa Centrala si de Est care a condamnat oficial Holocaustul, iar apoi au fost implementate masuri educative si legislative în aceasta directie. În continuare, la nivelul educational, România trebuie sa insiste pe politicile privind cunoasterea Holocaustului, combaterea antisemitismului, a xenofobiei si a intolerantei', spune presedintele PNL.
El arata ca exista pericolul cu care se confrunta societatea româneasca este exportul de antisemitism din diverse state în care proliferarea antisemitismului, cultul criminalilor de razboi, negarea Holocaustului si actele de intoleranta sunt în crestere.
'Astazi, România are nevoie de un mare muzeu national al Holocaustului, un muzeu despre tragedia din al Doilea Razboi Mondial. Un asemenea spatiu nu este doar un loc în care se deplâng tragediile trecutului, ci unul care priveste spre viitor, un loc care vorbeste despre libertate, toleranta, diversitate, drepturile omului, valorile europene si mai ales despre binele comun. Fie ca amintirea victimelor sa ramâna vesnica în inimile noastre !', mai arata Klaus Iohannis.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.