Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În timp ce Iohannis anunță că România a oprit pandemia, liderii UE sunt profund îngrijorați de noul val Delta. Angela Merkel: 'Europa este pe o gheață subțire'

The telegraph
Angela Merkel

Cancelarul german Angela Merkel a avertizat că Europa este „pe o gheață subțire”, pe măsură ce varianta Delta a Covid se răspândește pe continent. Avertismentul acesteia a venit în timp ce oficialii din domeniul sănătății din UE au declarat că varianta va reprezenta 90% din cazurile blocului până la sfârșitul lunii august, informeaz[ BBC într-o analiză.

Răspândirea ar putea perturba planurile de ridicare a restricțiilor în timpul verii. Varianta Alpha, descoperită pentru prima dată în Marea Britanie, a lovit puternic Europa la începutul acestui an, iar Delta, acum dominantă în Marea Britanie, este considerată cu 40% -60% mai transmisibilă.

În acest timp, în care liderii UE sunt profund îngrijorați de noua tulpină, președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat, jos, că țara noastră a oprit pandemia. „Știm din istoria pandemiilor că se produc în valuri. La noi campania de vaccinare a fost un succces. Noi practic am oprit pandemia”, a declarat joi Klaus Ionannis (mai multe aici).

Delta domină în Marea Britanie

Andrea Ammon, directorul Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), a declarat miercuri că răspândirea variantei Delta a arătat importanța accelerării vaccinărilor în Europa, întrucât „datele preliminare arată că poate infecta și persoanele care au primit o singură doză din vaccinurile disponibile în prezent". Două doze au oferit o „protecție ridicată” împotriva variantei Delta (B.1.617.2), a adăugat ea. Delta, identificată pentru prima dată în India, reprezintă acum aproape toate noile infecții din Marea Britanie.

Impulsul dat de Merkel

Miercuri, Angela Merkel a solicitat un răspuns mai coordonat al UE și a spus că toate statele membre ar trebui să pună în carantină sosirile din Marea Britanie, având în vedere pericolele răspândirii Deltei.

Marea Britanie nu se află pe lista UE a țărilor sigure, din cauza răspândirii Delta, dar această listă nu este obligatorie pentru statele membre.

Prim-ministrul britanic, Boris Johnson, a declarat că, în timp ce persoanele vaccinate complet oferă „un drum bun înainte” pentru reluarea călătoriilor, vara aceasta nu va fi „ca toate celelalte. Aceasta va fi o vară mai dificilă pentru a lua o vacanță”.

Franţa

Deși cazurile din Franța au scăzut, Delta provoacă îngrijorare într-o zonă din sud-vestul țării.

Joi, premierul Jean Castex și ministrul sănătății din țară au vizitat Les Landes, unde varianta reprezintă 70% din infecții.

Castex a descris situația din Les Landes ca fiind „dificilă, dar nu catastrofală”, înainte de a sublinia importanța testării și vaccinărilor.

El a spus că 20 de milioane de persoane din Franța - sau aproximativ 30% din populație - au fost complet vaccinate, dar a susținut că numărul încă nu este suficient de mare. „Să-ție fie teamă de virus, nu te teme de vaccin”, a spus el.

Președintele Emmanuel Macron a vorbit și despre îngrijorarea sa față de răspândirea variantei.

"Ar trebui să fim cu toții vigilenți pentru că vine varianta Delta", a spus el joi. „Vedem că afectează persoanele care nu au fost încă vaccinate sau care au avut o singură doză, ceea ce înseamnă că trebuie să fim și mai rapizi în această campanie de vaccinare.” O reapariție a cazurilor ar putea duce la restabilirea restricțiilor.

Rusia

Joi, Rusia a înregistrat peste 20.000 de cazuri noi și 569 de decese - cele mai mari cifre din ianuarie.

În Moscova - care a înregistrat cel mai mare număr de decese zilnice de când a început pandemia - varianta Delta este responsabilă pentru 90% din noile infecții, potrivit primarului orașului.

Răspândirea variantei a fost complicată de absorbția redusă a vaccinării în toată țara.

Deși Rusia a fost una dintre primele țări care a dezvoltat un vaccin, doar 12,8% dintre ruși au primit o singură doză și 9,9% au fost complet vaccinați până la 16 iunie.

Portugalia

Portugalia a anunțat noi restricții pentru regiunea Lisabona și alte două zone din cauza numărului crescut de cazuri.

Regulile includ o interdicție de călătorie în weekend pentru zona Lisabonei, rezidenților fiind permis doar să plece pentru călătorii esențiale. Planurile de reducere a restricțiilor în alte părți ale țării au fost, de asemenea, abandonate.

La începutul acestei săptămâni, ministrul sănătății din țară a recunoscut că Portugalia ar fi putut „acționa diferit” pentru a preveni răspândirea variantei. Comentariile au venit după ce Angela Merkel a spus că situația din Portugalia ar fi putut fi evitată cu regulile de călătorie la nivelul UE. Portugalia a permis călătorilor din Marea Britanie să intre cu un test negativ.

În mod separat, șeful programului de vaccinare din Portugalia a declarat că țara ar putea rata obiectivul său de a furniza cel puțin o primă doză la 70% din populație până la începutul lunii august, dacă lipsa continuă.

Euro 2020

Șeful german al Asociației Medicale Mondiale a cerut oamenilor să nu călătorească la Londra pentru meciurile Euro 2020 din cauza îngrijorărilor legate de varianta Delta.

Înaintea meciului Germaniei împotriva Angliei, la Londra, marți, Frank Ulrich Montgomery a spus că cei care călătoresc în Marea Britanie „riscă să se infecteze cu varianta Delta”.

"Consider că este iresponsabil ca chiar și persoanele vaccinate să călătorească la Londra în această situație", a declarat el pentru rețeaua de știri RND din Germania.

Stadionul de la Wembley va permite 60.000 de fani să urmărească semifinalele și finala turneului. Înseamnă că stadionul va avea o capacitate de 75% pentru acele jocuri.

Între timp, oficialii sanitari din Danemarca au cerut 4.000 de fani să se testeze după ce trei persoane care au participat la meciul Danemarca-Belgia de joi trecut au contractat varianta Delta.

Se crede că toți trei au fost infectați la joc.

România

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat joi, după ce România a înregistrat primul deces cu tulpina indiană în rândul bolnavilor Covid-19, că este vorba despre un pacient în vârstă de 72 de ani, persoană nevaccinată, din județul Argeș, cunoscută cu obezitate și hipertensiune arterială.

Potrivit lui Gheorghiță, în România mai este internată la ATI o persoană cu varianta Delta a coronavirusului.

Conform datelor publicate de INSP, până la data de 20 iunie au fost confirmate 44 de cazuri de infectări cu varianta Delta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.