Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis s-a întâlnit cu directorul general al OMC, care a apreciat progresele făcute de România

Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a primit miercuri, la Palatul Cotroceni, vizita directorului general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), Roberto Azevedo, care a apreciat progresele pe care România le-a făcut în ultima perioadă ca membru al Uniunii Europene şi ca economie de piaţă consolidată. Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, remis Agerpres, această vizită face parte dintr-o serie de întâlniri care au scopul de a consolida cooperarea economică internaţională din cadrul şi prin intermediul OMC.

În debutul întrevederii, Roberto Azevedo a apreciat "progresele semnificative pe care România le-a făcut în ultima perioadă, ca membru al Uniunii Europene şi ca economie de piaţă consolidată", se arată în comunicat. Conform sursei citate, printre subiectele discutate s-au aflat şi tendinţele globale actuale în domeniul politicilor economice, precum şi teme aflate pe agenda reuniunii G20 de la Hamburg, din 7-8 iulie. "În ciuda faptului că politicile comerciale sunt aproape permanent supuse tentaţiilor protecţioniste, au fost evidenţiate progresele economiei mondiale tocmai în contextul oportunităţilor economice oferite de comerţul liber", se spune în comunicat.

Totodată, preşedintele Iohannis a apreciat rolul şi contribuţiile OMC la cooperarea economică internaţională, prin promovarea liberalizării comerţului internaţional. "De asemenea, a fost subliniată ideea că procesul de liberalizare a schimburilor comerciale a adus beneficii deopotrivă ţărilor dezvoltate şi celor aflate în dezvoltare, prin accesul la produse de calitate superioară, crearea de locuri de muncă, sporirea fluxului de investiţii străine directe, transferul de tehnologii şi inovaţii", se precizează în comunicat.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul discuţiilor s-a arătat că beneficiile comerţului liber sunt cu atât mai evidente cu cât politicile economice se vor raporta, în mod consecvent, la principiile economiei de piaţă, prin promovarea liberului schimb nu doar la nivelul relaţiilor economice internaţionale, ci şi în raport cu mediile de afaceri de la nivel naţional. Totodată, şeful statului a menţionat faptul că orientarea către competitivitate necesită şi o flexibilitate sporită, în special în sfera pieţei muncii. "În acest sens, se impune regândirea profundă a rolului sistemului educaţional în dezvoltarea unei economii dinamice şi inovative, prin care să fie valorificate avantajele competitive de care dispunem şi, în plus, să fie prefigurate soluţii prospective pentru economia viitorului, bazată tot mai mult pe digitalizare şi inovaţie tehnologică", se spune în comunicat.

De asemenea, au fost abordate şi provocările actuale cu care se confruntă Uniunea Europeană, nu doar cele referitoare la Brexit, ci şi cele privitoare la politicile prin care statele membre încearcă să susţină sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii, antreprenoriatul, creativitatea şi inovaţia, se mai arată în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.