Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis schimbă garda: Noii ambasadori pregătiți de MAE și conexiunile lor politice (surse)

iohannis aurescu

Klaus Iohannis a semnat miercuri, 10 noiembrie, decretele de rechemare a cinci ambasadori. Potrivit unor surse politice și diplomatice, pe masa președintelui se află deja lista înlocuitorilor, iar mutările sunt unele interesante, dezvăluind legături mai vechi.

Ambasadorii rechemați ieri de la post sunt Stelian Stoican (NATO), Luminița Teodora Odobescu (UE), George Gabriel Bologan (Italia), Gabriela Dancău (Spania), Viorel Moșanu (Belarus).

Despre Luminița Odobescu s-a aflat deja că va fi consilier al președintelui Klaus Iohannis pe domeniul afacerilor europene. Postul a rămas vacant odată cu pensionarea lui Leonard Orban, fost comisar european, fratele lui Ludovic Orban, în plin scandal al fostului președinte PNL cu președintele Iohannis. Luminița Odobescu este ambasador și diplomat de carieră. A condus Reprezentanța Permanentă în timpul primei Președinții române a Consiliului Uniunii Europene (ianuarie-iunie 2019). Între noiembrie 2012 și august 2015, a fost consilier de stat pentru afaceri europene și politică externă la Cancelaria prim-ministrului Victor Ponta.

În locul Luminiței Odobescu, calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar, șef al Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană va fi preluată de Iulia Matei, o apropiată a fostului ministul George Ciamba (recent decedat) și a judecătoarei Iulia Motoc (CEDO). Iulia Raluca Matei a fost numită în funcția de secretar de stat pentru Afaceri Europene la data de 8 noiembrie 2019. Este diplomat de carieră din anul 2003. Înainte de numirea în funcția de secretar de stat, a deținut, începând cu aprilie 2013, funcția de director general adjunct și ulterior, din 2016, director general al Departamentului Uniunea Europeană din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Foștii ambasadori din Italia și Spania urmează să facă rocada, potrivit unor surse diplomatice. Astfel, George Gabriel Bologan va prelua postul de ambasador în Spania, iar Gabriela Dancău pe cel de ambasador în Italia. Înante de a fi ambasador, George Bologan a fost ataşat cultural şi responsabil cu comunitatea românească la Ambasada României de la Roma, consulul general de la Milano,fost jurnalist pe lângă Sfântul Scaun. Este diplomat din 2003. Gabriela Dancău este diplomat de carieră de 20 de ani. Înainte de a fi ambasador a reprezentat România în calitate de Consul General la Consulatul General al României din Lyon, a fost director al Direcţiei Relații Consulare, din cadrul Ministerul Afacerilor Externe, consul la Ambasada României la Paris, coordonator al Centrului de Vize din cadrul ministerului.

Stelian Stoian, rechemat de la Reprezentanța Permanentă a României la NATO (unde se afla din 2013), ar urma să preia conducerea Misiunii Permanente a României pe lângă organizaţiile internaţionale de la Viena (ONU). Acesta fusese în carți și pentru funcția de ambasador la Washington, înainte de desemnarea ambasadorului Muraru. A mai fost ambasador la Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Consiliul Europei și director general al Direcției Generale ONU și Afaceri Globale din Ministerul Afacerilor Externe.

În locul lui Stoian, la NATO va fi trimis Dănuț Sebastian Neculaescu. Este un mai vechi colaborator al ministrului Aurescu, la fel ca soţia sa. Este fiul lui Sache Neculaescu, jurist reputat din Dâmbovița. Neculăescu a fost numit în funcția de secretar de stat pentru Afaceri Strategice in iunie 2016. El este diplomat de carieră și lucrează în MAE din 2002. Anterior functiei de secretar de stat in guvernul Ciolos, Neculaescu a fost director general pentru afaceri strategice si director pentru politici de securitate. În intervalul aprilie - iulie 2017 a îndeplinit funcția de consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al Prim-ministrului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.