Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis sesizează CCR pe legea care dă puteri mărite prefecților

iohannisColectiv

Președintele Klaus Iohannis a sesizat la CCR neconstituționalitatea ordonanței de urgență care prevede că, atunci când un primar sau un președinte de Consiliu Județean se află în imposibilitatea de a-și exercita mandatul, iar instituția nu are un secretar, prefectul poate detașa în locul său un funcționar care să aibă și atribuția de ordonator de credite.

Potrivit unui comunicat remis de Administrația Prezidențială, legea aduce atingere autonomiei administrației publice locale și „încalcă dispoziţiile art. 115 alin. (6) din Constituţie prin aceea că afectează regimul instituţiilor fundamentale ale statului”. În opinia șefului statului  deciziile privind funcţionarea primăriilor şi Consiliilor Judeţene trebuie să revină autorităţilor locale şi „nu reprezentantului autorităţii executive centrale a statului (prefectul)”.

„Problemele curente ale comunei sau orașului nu pot fi realizate de un funcționar public, numit de reprezentantul Guvernului în teritoriu”, scrie Klaus Iohannis în sesizarea transmisă CCR, arătând că potrivit art.121 alin. (2) din Constituție, consiliile locale și primarii rezolvă treburile publice din orașe și comune în exercitarea autonomiei locale.

Președintele subliniază și faptul că în ordonanța de urgență nu sunt prevederi clare cu privire la durata detașării funcționarului public și nici nu este menționat un termen pentru organizarea concursului de ocupare a funcției de secretar, fapt care afectează regimul autorităților administrației publice locale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.