Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis vrea sa se incheie epoca datelor publice 'care există teoretic undeva într-o arhivă'

iohannis

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis vineri, 20 februarie a.c., un mesaj cu prilejul Conferinței OPEN DATA DAY 2015, mesaj adresat participanților la eveniment de către domnul consilier prezidențial Andrei Muraru.

 

Vă prezentăm textul mesajului:

 

„Domnule Prim-ministru,

Excelenţele Voastre,

Stimaţi invitaţi,

Celebrarea Zilei Internaționale a Datelor Deschise îmi oferă prilejul de a sublinia importanţa guvernării deschise în România și de a insista pe impactul datelor deschise asupra comunităţilor în care trăim.

Accesul la informație, transparența, implicarea cetățenilor în deciziile publice, o relație deschisă și eficientă de cooperare între instituții și societate sunt principii care stau la baza viziunii mele ca Președinte privind statul român, funcționarea sa și raporturile sale cu cetățenii.

Am vorbit la preluarea mandatului despre modul în care văd România peste ani – cu o altă stare de spirit, şi cu un nou mod de a înțelege guvernarea (centrată pe cetățeni) – trecând cu bine peste obstacolele de care sunt conștient, peste rezistenţa la schimbare şi teama de nou.

Statul român și procesul de guvernare - atât la nivel central, cât şi la nivel local - au nevoie de o deschidere substanțială către cetățeni, iar Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă este instrumentul care trebuie să răspundă nevoilor noastre curente, dar şi să ridice România la standardele de modernizare și evoluție tehnologică de la nivel mondial. Ne aflăm în fața unei schimbări a modului în care cetățenii și instituțiile se percep reciproc, depăşesc barierele și sporesc încrederea reciprocă. Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă exprimă la acest nivel dorința statului român de a se moderniza, punând accent pe deschidere, responsabilitate și eficiență.

Avem astăzi posibilitatea să concretizăm viziunea privind guvernarea deschisă tocmai datorită evoluției tehnologice, a răspândirii accesului la internet și la mijloace de comunicare moderne, a capacității unui număr foarte mare de cetățeni de a utiliza aceste canale. La acest nivel, societatea românească este deschisă. Mai mult, un număr din ce în ce mai mare de cetățeni doresc o guvernare deschisă, se implică în mod activ în deciziile publice și solicită răspicat o deschidere adecvată, funcțională, a instituțiilor și proceselor decizionale către ei.

Experiența recentelor alegeri – mobilizarea cetățenilor în contrast cu reacția autorităților – constituie, cred, unul din cele mai elocvente exemple pentru a ilustra nevoia unei comunicări eficiente şi transparente între instituții și cetățeni, pentru ca drepturile lor să fie respectate și instituțiile să-și îndeplinească atribuţiile. Cum ar fi fost dacă aflam toate informațiile privind votul din străinătate de la autoritățile însărcinate cu organizarea scrutinului şi nu doar – aşa cum s-a întâmplat în realitate – de la utilizatori cu simţ civic ai Facebook-ului?

Discutăm astăzi despre o reformă a partidelor politice și una electorală. Cât de normal ar fi ca tot ce ține de finanțarea partidelor și a campaniilor electorale să fie accesibil publicului larg? Fac aici trimitere directă și la consecințele lipsei de transparență – la corupție, la cheltuirea defectuoasă a banului public, la lipsa tragerii la răspundere – începând cu alegerile și terminând cu funcționarea administrației publice, cu guvernarea în general. Deschiderea şi democratizarea datelor este următorul pas pe care instituțiile ar trebui să-l facă în lupta împotriva corupției, la orice nivel.

Sunt teme care se răsfrâng direct asupra a tot ce înseamnă stat de drept, dar și bunăstare.

Stimaţi invitaţi,

Nu putem vorbi despre stat de drept fără acces real la informație. În opinia mea, datele deschise și guvernarea deschisă sunt instrumente prin care drepturile cetăţeneşti înscrise în Constituţie sunt exercitate în mod real. Trebuie să trecem de la o Românie a ”datelor care există teoretic undeva într-o arhivă” la o Românie a ”datelor utilizabile și ușor accesibile”. Am toată încrederea că cetățenii știu ce să facă cu ele. Și știu că le așteaptă. De la acces gratuit la legislație, la date despre sistemul de sănătate, la achiziții publice și rezultate ale cercetărilor științifice efectuate cu bani publici.

Nu putem vorbi despre bunăstare fără participarea cetățenilor la deciziile care îi privesc, mai ales la nivelul comunităților locale. Iar această participare se face doar dacă autoritățile comunică efectiv cu ei – despre ce fac sau ce vor face. Dialogul poate exista doar dacă ambele părți sunt informate corespunzător cu privire la problemele de pe agenda publică a comunităţilor respective.

Administrația publică trebuie să pună la dispoziția tuturor date complete și relevante – subliniez cele două valori – despre activitatea depusă, deciziile luate, rezultatele obținute. Sunt date publice deoarece privesc administrația publică, care gestionează probleme publice și fonduri publice. Datele deschise sunt cheia responsabilității administrației publice față de cetățeni.

Sunt conștient de dificultăți. Atât în planul mentalităților, al lipsei unei culturi a guvernării deschise către comunitate, dar și a diseminării informației cu privire la faptul că aceste date există, că ar trebui să fie publice și accesibile. Cât și în plan practic, în gestionarea și crearea bazelor de date, a platformelor online. Dar beneficiile sunt incontestabile și depășesc costurile.

Sunt conștient și de reușite. România a făcut o serie de progrese rapide în ceea ce privește datele deschise – avem portaluri speciale și site-uri ale instituțiilor publice cu multe seturi de date utile. Sunt pași importanţi, dar mai sunt foarte multe de făcut.

Este nevoie de eforturi pentru a crește nu doar cantitatea, ci și calitatea datelor puse la dispoziția publicului. Dar mai ales este nevoie de progrese la nivelul instituțiilor pentru a conștientiza importanța acestui demers, valoarea guvernării deschise – iar aceste progrese depind de informarea și pregătirea adecvată a personalului din administrația publică privind managementul datelor deschise. Un accent special trebuie pus pe organismele de la nivel local, unde atât rezistența la schimbare, cât și nevoia modernizării sunt mari.

Stimaţi invitaţi,

În contextul provocărilor evidențiate, vreau să subliniez două aspecte, în încheierea acestui mesaj. Un prim aspect este necesitatea susținerii politice pentru guvernarea deschisă și pentru deschiderea datelor, dar o susținere plină de conținut, reală, pe termen lung. Însoțită de termene, mecanisme, soluții, aprofundând și completând Planul Național de Acțiune care a fost adoptat anul trecut. În calitate de Președinte reafirm disponibilitatea de a susține aceste demersuri în baza prerogativelor funcției pe care o dețin.

Un al doilea aspect ține de promovarea într-un mod cât mai accesibil și util a datelor deschise, încurajând utilizarea lor inovativă, la nivel public, la cel al societății, dar și al mediului de afaceri. Avem nevoie de o nouă generație de antreprenori care să construiască aplicații inovative, de analiști, jurnaliști, activiști, cercetători care să lucreze, să interpreteze și să exploateze aceste date în beneficiul societăţii şi al comunităţilor în care trăiesc.

Vă mulţumesc!”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.