Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ion Cristoiu descifrează rechemarea lui Maior: 'Iohannis vrea să-și pună un om de-al lui. Ciolacu e omul lui. Șoferii lui Orban sunt miniștri'

2.bp.blogspot.com
ion cristoiu

Analistul Ion Cristoiu declară, pentru MEDIAFAX, că rechemarea lui George Maior din SUA poate să arate un interes pe care șeful statului îl are de a-și numi un apropiat în postul de ambasador. Jurnalistul neagă vreun scenariu care să vizeze PSD-ul prin rechemarea lui Maior.

Ion Cristoiu a comentat situația generată de anunțul președintelui Klaus Iohannis, într-o discuție informală cu presa, potrivit căruia îl va schimba pe George Maior din funcția de ambasador al României în SUA. Jurnalistul a negat însă un posibil scenariu care să vizeze rechemarea lui Maior pentru ca acesta să se îndrepte către PSD.

Citește și: Laura Codruța Kovesi lăsată de izbeliște!

“Nu cred că face parte dintr-un făcut cu ochiul pesediștilor, deoarece era vorba de rechemare. Rechemarea e un fel de sancțiune. Ea nu s-a întâmplat, ea nu știm dacă a ajuns la președinte, dar poziția președintelui a fost ambiguă: a spus că o să facă o reevaluare, la anul…nu uitați că a răspuns unei întrebări. Noi trebuie să ținem cont, în declarațiile politicienilor și de contextul în care au fost făcute. Una este când politicianul sau președintele ține un statement și asta înseamnă că voia să ne anunțe ceva și alta este când îl întreabă cineva. Și atunci, la întrebarea asta, dl. Klaus Iohannis a dat un răspuns din acesta de după piersic. Adică o să evaluăm, o să vedem”, a susținut Ion Cristoiu.

Acesta nu exclude totuși posibilitatea ca președintele Iohannis să aibă un interes în rechemarea lui Maior.

Citește și: Guvernul Orban, dinamitat din interior: Îmi doresc din toată inima să fie sfârșitul unui asemenea mod de a face politică

“Probabil că are și el un interes să scape de Maior, dar nu pentru că ar avea o antipatie, ci pentru că vrea, într-adevăr, să-și pună un om de-al lui. Deocamdată eu nu am văzut în acest răspuns vreo decizie luată. Când politicienii încep să spună că vom evalua, atunci probabil e sigur că nu se întâmplă nimic. Dacă vrei să-l rechemi pe Maior, nu trebuie să-l reevaluezi. Din punct de vedere al puterii Klaus Iohannis are totul. Are și Ministerul de Externe, are și premierul, nici nu se pune problema să evalueze. Evaluează ce? Se așază așa la masa și se gândește: ”ce fac, să-l rechem sau să nu-l rechem?” Evaluarea e făcută din mers. Probabil că a răspuns unei întrebări și nici el nu s-a decis ce face cu George Maior”, a afirmat jurnalistul.

Citește și: DNA a deconspirat o altă rețea importantă!

În opinia sa, nici scenariul că George Maior va fi rechemat pentru a prelua PSD nu stă în picioare deoarece Klaus Iohannis nu ar face un astfel de bine partidului condus de Marcel Ciolacu pentru că nu are niciun interes.

“Nu văd de ce trebuie să-l recheme pe Maior, câtă vreme Marcel Ciolacu este omul lui. Nu văd de ce trebuie să aducă pe cineva ca să-i dea partidul. După părerea mea, ar face un bine partidului. Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis să facă un bine PSD-ului. George Maior e, totuși, o personalitate. El are nevoie de Marcel Ciolacu, se discută și de Vasile Dâncu. Dacă ați observat, se repetă anul acesta, istoria și din 2004 și din 2009, adică în primul an al unui președinte foarte puternic, la PSD vine cineva care joacă tontoroiul așa cum îi spune dl. președinte. El nu are niciun interes să vină George Maior. El are o imagine, e ambasador la Washington, e om de stânga, nu văd de ce ar face Iohannis un bine PSD-ului și, în plus, nu văd de ce l-ar schimba pe dl. Ciolacu, care ați văzut că deja a anunțat că ”ar candida dacă…” Până acum a zis că nu, acuma, deocamdată ”ar” – începe cu ”ar”. Dacă spune ”ar candida dacă” – atunci sigur candidează”, a explicat analistul politic.

Citește și: Klaus Iohannis o recompensează pe Ana Birchall? Oportunitate pentru fostul ministru al Justiției

Cât privește declarațiile președintelui Iohannis potrivit căreia sunt șanse 50% ca anul viitor să fie alegeri anticipate și tot Ludovic Orban să fie premier, acestea sunt considerate de Ion Cristoiu ca făcând parte dintr-o piesă de teatru jucată atât de șeful Guvernului, cât și de președintele Iohannis.

“Nu cred această alintare a lui Ludovic Orban are menirea de a-i adormi suspiciunile în așa fel încât Ludovic Orban să accepte de bună voie și nesilit de nimeni să plece de la guvernare. Și dintr-un simplu motiv. Nimeni, poate doar cu excepția lui Dumnezeu, nu se poate angaja în fața lui Ludovic Orban că el va fi premier după. Pentru că alegerile anticipate înseamnă până la urmă și o loterie, nu știm cât va obține USR, PNL și nimeni nu poate garanta lui Ludovic Orban că tot el va fi. Poate câștigă USR, nu avem de unde să știm. Bănuiesc că acest calcul îl face și Ludovic Orban. În plus, Ludovic Orban nu are niciun motiv să-l creadă pe Klaus Iohannis deoarece ar însemna ca el să-și întrerupă această prestație, această poziție pe care și-a dorit-o toată viața, ar însemna ca el să se înscrie în campanie. Nu cred că Klaus Iohannis a făcut acest lucru pentru a-I adormi suspiciunile lui Ludovic Orban. Știe și el că Ludovic Orban e suficient de lucid ca să nu creadă în aceste cuvinte”, a afirmat analistul politic.

Citește și: Laura Codruța Kovesi lăsată de izbeliște!

Ion Cristoiu este convins că nici premierul și nici președintele nu vor anticipate, argumentând că liberalii și Iohannis nu vor să împartă beneficiile guvernării și cu alte partide.

“Eu cred, sunt convins că inclusiv declarația de astăzi face parte dintr-un teatru, jucat atât de Ludovic Orban, cât și de Klaus Iohannis. Nu cred că vreunul din ei vrea anticipate, dar această permanentă amenințare cu anticipatele, fie public, fie prin mașinăria de zvonistică, are drept scop șantajarea PSD ca să nu depună moțiune de cenzură. Mi-e tot mai limpede. A fost o vreme când credeam că Iohannis are interesul unei moțiuni de cenzură. Acum nu. Cred că dl Klaus Iohannis are și el tot interesul ca Guvernul Orban să rămână până în noiembrie 2020. Printre altele și pentru că tortul ăla, friptura nu mai e împărțită cu nimeni până în 2020. Dacă sunt anticipate, poate că va fi o friptură pe care va trebui să o împartă PNL mai mult ca sigur cu cineva și, probabil că nici Klaus Iohannis, nici PNL nu vrea să împartă”, a explicat jurnalistul.

Citește și: Guvernul Orban, dinamitat din interior: Îmi doresc din toată inima să fie sfârșitul unui asemenea mod de a face politică

Jurnlistul a mai spus că Guvernul Orban este mai prost decât Guvernul Ciorbea și că zvonistica despre posibile neînțelegeri între președinte și premier fac parte dintr-o diversiune, menită să creeze impresia că actualul guvern liberal e pe cale să pice.

“Singurul lucru care m-a uimit este entuziasmul lui Klaus Iohannis față de Guvernul Ludovic Orban, care după părerea mea, este mai prost decât Guvernul Ciorbea. Este un guvern, ați văzut și astăzi în care un ministru îi prezintă ordonanțe de urgență despre care nu știe, este un guvern în care șoferii lui Dragnea au fost înlocuiți cu șoferii lui Ludovic Orban. E un guvern în care, ca și Guvernul Ciorbea, are nesfârșite ședințe de guvern în care nu se decide nimic, deci după părerea mea, nu văd niciun motiv de entuziasm, dar probabil că lui Klaus Iohannis îi place, îl agreează, deoarece nu cred că va mai găsi în viața lui un tip ca Ludovic Orban care să nu-I iasă din vorbă. Eu cred în continuare că aceste zvonuri, fakenews-uri lansate prin presă că ei nu se înțeleg fac parte din diversiune pentru ca noi să credem că mâine-poimâine pică acest guvern”, a explicat analistul politic.

Citește și: DNA a deconspirat o altă rețea importantă! .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.