Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ion Cristoiu, despre situația din Franța: Un experiment tip USR. Nu se cresc politicieni în laborator

ion cristoiu

Jurnalistul Ion Cristoiu comentează situația din Franța și protestele "vestelor galbene", spunând că sunt efectul capitalismului care nu se mai teme și nu mai ține de protecția socială. În plus, pe Emmanuel Macron și partidul său îi compară cu Dacian Cioloș și USR.

"O încercare a unui președinte de a silui realitatea, crezându-se un fel de Stalin al capitalismului. Să fie și un semnal în condițiile în care erau partidele comuniste și Război Rece, capitalismul a fost atent la măsurile sociale că se gândea că vine peste el comunismul. Apoi și-a luat nasul la purtare, nu mai ține de protecția socială și se poate ajunge la ce e în Franța", spune jurnalistul Ion Cristoiu, într-un interviu acordat MEDIAFAX.

Acesta face referire și la modul în care a apărut Emmanuel Macron, președintele Franței, pe scena politică, făcând o comparație cu situația din România.

"În Franța s-a încercat un experiment, s-a creat un fel de USR și Dacian Cioloș, un Macron- creație mediatico-politico-de servicii, fără a avea experiența președinților francezi și s-a trezit un partid creat artificial și acum dacă era un partid autentic, profund, tradițional, acest partid ar fi reușit să contracareze", explică jurnalistul.

Redăm integral interviul:

MEDIAFAX: Care credeți că sunt cauzele sociale și politice care au condus la izbucnirea protestelor violente din Franța?

Ion Cristoiu: Sunt și cauze sociale și politice. În principal se rezumă la încercarea lui Macron, în numele unui capitalism radical, de a aplica măsuri de dreapta într-o țară obișnuită cu măsuri de stânga. Măsurile luate peste noapte, fără ca Macron să aibă un partid tradițional, care să fie implementat în toate structurile până la ultimul cătun din Franța. O încercare a unui președinte de a silui realitatea, crezându-se un fel de Stalin al capitalismului. Să fie și un semnal în condițiile în care erau partidele comuniste și Război Rece, capitalismul a fost atent la măsurile sociale că se gândea că vine peste el comunismul. Apoi și-a luat nasul la purtare, nu mai ține de protecția socială și se poate ajunge la ce e în Franța. E mai mult o nemulțumire socială.

Greu de înțeles în România acest lucru, pentru că în timp ce românului puțin îi pasă dacă crești sau scazi salariul cu 500 de lei, în Franța, creșterea prețului cu un cent îi dereglează omului viața pentru că și-a calculat viața de acel cent. Taxa pe carburant era o măsură care afecta bugetul francezului de statut mediu, pentru că relatările de acolo arată că este vorba despre oameni mici întreprinzători, care au fost loviți de aceste măsuri de dreapta.

Măsurile politice- în Franța s-a încercat un experiment, s-a creat un fel de USR și Dacian Cioloș, un Macron- creație mediatico-politico-de servicii, fără a avea experiența președinților francezi și s-a trezit un partid creat artificial și acum dacă era un partid autentic, profund, tradițional, acest partid ar fi reușit să contracareze. Dar fiind unul artificial, cu oameni care nu au mai făcut politică, concluzia și pentru România este că e bine să lași să crească din viață, nu poți crește politicieni și jurnaliști în laboratoarele din păduri, se cresc din viata, din concurență. Creațiile artificiale, politice nu au nicio șansă pentru că ele se ivesc din birouri, nu din realități.

MEDIAFAX: Credeți ca Administrația Emmanuel Macron va găsi soluții pentru depășirea crizei sociale?

Ion Cristoiu: Depinde de evenimentele de azi. Nu e exclus să fie o tensiune. De obicei, în istorie, revoluțiile sunt cu începuturi spontane, când sunt anunțate ca în Franța, s-ar putea să nu aibă loc. Dacă nu se corectează, pentru că stă prost în sondaje, nu va supraviețui, mai ales la măsurile pe care vrea sa le ia el. Indiferent dacă supraviețuiește sau nu, e “mort”.

MEDIAFAX: Există riscul apariției unor proteste similare în România, spre exemplu din cauza prețului carburanților, a stării infrastructurii rutiere?

Citește și: Klaus Iohannis a DECLANȘAT o revoltă fără precedent - Președintele e AMENINȚAT de transportatori

Ion Cristoiu: Nu pot să existe pentru că românului puțin îi pasă că a crescut un cent benzina, pentru că românul e nechibzuit. Nu poți să te aștepți în Piața Victoriei. La noi e izmeneala cu corupția, acolo sunt mișcări sociale cu profunzime economică. Dincoace ele nu au fost provocate de măsuri economice și nu vor avea loc pentru că actuala guvernare stă exagerat grav de bine cu măsurile sociale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.