Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ion Cristoiu DINAMITEAZĂ cazul CEDO-Kovesi: 'E devastatoare pentru Iohannis. Independența procurorilor-șefi va crește'

Ion Cristoiu

Jurnalistul şi publicistul Ion Cristoiu afirmă că decizia CEDO privind revocarea Codruţei Kovesi de la conducerea DNA va creşte independenţa procurorilor-şefi faţă de preşedintele Iohannis care nu va mai putea să-i demită atât de uşor, aşa cum a făcut cu fosta şefă a DNA.

Ion Cristoiu reaminteşte că, de fapt, cel care a demis-o pe Codruţa Kovesi a fost Klaus Iohannis, pentru ca apoi să susţină în faţa propriului electorat că nu a avut încotro.

„Tot procesul a fost dirijat de Klaus Iohannis şi SRI. Aveau multe motive să scape de Kovesi. Codruţa Kovesi, ca să-i citez, chiar îşi luase lumea în cap, se credea o Ana Ipătescu a vremurilor noastre şi nu mai asculta. Pentru a nu-şi supăra electoratul tefelist, Klaus Iohannis a spus că nu a avut ce face”, a explicat Ion Cristoiu, relatează Mediafax.ro.

Citește și: Marcel Vela, întrebat dacă se vor deschide bisericile: Biserica trebuie să facă o analiză obiectivă, fără patimă

În opinia sa, toate interpretările care au venit în urma deciziei CEDO sunt aiuristice, arătând că fosta şefă a DNA nu a contestat demiterea sa, ci lipsa unei căi de atac a acestei decizii.

„Ideea că CCR sau Tudorel Toader sau PSD a scos-o din joc pe Codruţa Kovesi e o frumoasă legendă.Toate interpretările sunt aiuristice. Codruţa Kovesi nu s-a plâns la CEDO că a fost demisă. În legislatia românească nu există, şi poate ar trebui modificată, o prevedere ca un procuror-şef demisi să poată face contestaţie. La CEDO s-a câştigat pentru viitor posibilitatea ca un procuror-şef demis de preşedinte să poată să conteste în justiţie şi să se judece”, a susţinut jurnalistul.

Ion Cristoiu spune că, din acest punct de vedere, principala consecinţă a deciziei CEDO este devastatoare pentru Klaus Iohannis deoarece procurorii-şefi nu mai pot fi demişi de şeful statului,

„E limpede că actualii procurori-şefi nu mai pot fi demişi de preşedintele Iohannis. Decizia CEDO face imposibil abuzul de a demite un procuror-şef prin procedurile de până acum. Pentru Klaus Iohannis nu va mai fi la fel de uşor să demită un procuror-şef, ca înainte de demiterea lui Kovesi.(...) Dl. Cătălin Predoiu a moştenit toată puterea pe care o dobândise ministrul Justiţiei în vremea lui Tudorel Toader, iar câştigul de pe vremea lui Tudor Toader poate fi exploatat electoral de Cătălin Predoiu”, a subliniat publicistul.

Ion Cristoiu afirmă că decizia CEDO nu i se pare un eveniment deoarece Codruţa Kovesi este demult în afara jocului politic intern, este dispărută, iar mâine se va uita că a câştigat la CEDO.

„Agenda publică este alta, ieşirea din criză, măsurile care se iau. A picat prost această decizie”, a conchis jurnalistul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.