Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ion Cristoiu, după întâlnirea de la Vila Lac: Tataie de la Cotroceni i-a convocat pe liderii Coaliției de Guvernare ca să le dea câteva la fund

Ion Cristoiu

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că întâlnirea de marți, de la Vila Lac, dintre Klaus Iohannis și liderii partidelor care alcătuiesc Coaliția de Guvernare, poate fi imaginată, în absența unui comunicat oficial, ca o reuniune de familie în care președintele, pe post de tataie, și-a chemat fiii gâlcevitori pentru a-i împăca sau pentru a le ”da câteva la fund”.

”Klaus Iohannis s-a întâlnit marți, 26 ianuarie 2021, la Vila Lac, cu liderii Coaliției de Guvernare pentru a media disputele dintre cele trei guverne – al PNL, al USR PLUS și al UDMR, privind alcătuirea Bugetului.

Întâlnirea se înscrie în spațiul evenimentelor oficiale.

Klaus Iohannis nu s-a întâlnit cu bărbierii prezidențiali pentru a se hotărî dacă să-și lase sau nu cioc.

Președintele României s-a întâlnit cu liderii partidelor care alcătuiesc Coaliția de Guvernare și a discutat cu ei chestiunea Bugetului pe 2021. Care Buget întârzie să se nască, deși premierul a jurat pe ce are el mai drag – mâncatul silabelor pe nerăsuflate – că documentul va fi gata pe 8 februarie 2021. Ar fi fost normal ca Administrația prezidențială să marcheze momentul printr-o trecere în agenda oficială pe ziua de marți 26 ianuarie 2021, și, după consumarea lui, printr-un Comunicat. Era o obligație decurgând nu doar din transparența care deosebește democrațiile de dictaturile secretomane, dar și din evitarea zvonurilor.

Raluca Prună a EXPLODAT la adresa Comitetului de Vaccinare: TOLEREAZĂ rețele paralele de vaccinare

Se știe că acolo unde nu se comunică, înfloresc zvonurile date drept informații sigure și bănuielile date drept adevăruri absolute. În cazul întâlnirilor cu liderii Coaliției de Guvernare se impunea un Comunicat al Administrației prezidențiale pentru a contracara un nărav tipic politicienilor noștri. Fiecare dintre participanți iese în public după întâlnire și trage spuza pe turta lui în dezvăluirea a ceea ce s-a discutat. În cazul întâlnirii de la Vila Lac se impunea un comunicat al Administrației prezidențiale și pentru că, înainte de moment, în spațiul public au circulat multe zvonuri despre grave neînțelegeri, ba chiar și certuri între partidele care alcătuiesc Coaliția în legătură cu câteva mari probleme ținând de împărțirea banilor între cele trei guverne care încap în Guvernul de Centru Dreapta și mai ales de cum și de unde se va face rost de bani.

Deficitul bugetar pe 2021 nu poate trece de linia roșie care înseamnă 7% din PIB. În astfel de condiții, Bugetul nu poate fi decât unul de strângere a curelei. Situația unui Guvern monocolor sau a unuia alcătuit în jurul unui partid e simplă. Strângerea curelei e asumată de partidul majoritar în Parlament fără prea mari probleme. Guvernul Florin Cîțu are o situație infinit mai complicată. Guvern de colaborare, el trebuie să impună strângerea curelei celor trei partide care alcătuiesc Coaliția. Două dintre acestea – PNL și USR PLUS – sunt chiar de la investirea Guvernului, în 23 decembrie 2020, într-o competiție fățișă pentru păstrarea capitalului politic în condițiile Guvernării, ba chiar pentru sporirea acestui capital. Și cum sporirea capitalului deținut de un partid al Coaliției presupune în chip automat micșorarea capitalului deținut de celălalt partid, e de la sine înțeles că fiecare dintre cele două partide vrea ca tovarășul de Coaliție să strângă cureaua și nu el.

Klaus Iohannis nu mai e demult președintele tuturor românilor. Printr-o încălcare gravă a Constituției, el s-a poziționat, încă din campania pentru alegeri, drept președintele a unei părți a românilor doar. A românilor care votează cu forțele de Centru Dreapta. Mai multe întîlniri petrecute după alegeri au adîncit în opinia publică imaginea de Tataie al Dreptei. Până acum Klaus Iohannis s-a întâlnit pe rând sau cu toate deodată de patru ori. Întâlnirea de la Vila Lac e cea de a cincea.

Date fiind informațiile din spațiul public despre certurile din Coaliția de Guvernare în privința Bugetului, nu încape vorbă că Tataie de la Cotroceni i-a convocat pe certăreți la Vila Lac pentru a-i împăca. Nu știm dacă Klaus Iohannis își va scrie vreodată Memoriile. Tare ne temem că nu va face asta. Klaus Iohannis a realizat performanța de a scrie și publica două cărți de memorii înainte de a-și încheia mandatul de președinte avansând o premieră în istoria politicii mondiale: Cea de a scrie memoriile nu despre trecut, ci despre viitor.

În absența unui Comunicat despre întâlnire rămâne să ne aventurăm rău în presupuneri despre ce-a făcut și ce-a dres Klaus Iohannis ca Tataie care și-a chemat fiii gâlcevitori pentru a-i împăca. I-a ascultat pe cei patru lideri, după care a zis:
Aveți cu toții dreptate?
Le-a zis din start cum trebuie să arate Bugetul și liderii Coaliției, pe post de copii cuminți și-au notat conștiincioși indicațiile?
I-a lăsat să se certe pe rupte, în timp ce el, stând în capul mesei și-a pus deștele la urechi și a ascultat transpus o romanță sau sunetele liniștitoare ale unui pârâiaș susurând printre pietricele?

Indiferent de ce a făcut la întâlnire, Klaus Iohannis s-a manifestat din nou, în conflict cu Constituția, drept Tataie al Coaliției de Guvernare.
El i-a convocat pe liderii Coaliței de Guvernare ca să le dea câteva la fund”, scrie Ion Cristoiu pe blogul personal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.