Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ion Cristoiu explică schimbările de pe scena politică: 'Acest proces este de o sută de ori mai periculos decât alegerile pentru Klaus Iohannis'

2.bp.blogspot.com
ion cristoiu

Publicistul Ion Cristoiu explică schimbările rapide de pe scena politică după alegerile parlamentare din 6 decembrie care au dus la demisia premierului Orban din fruntea Guvernului şi vor declanşa bătălii interne pentru şefia PNL, anunță MEDIAFAX.

„Ca să înţelegem ce se întâmplă începând de aseară trebuie să ne întoarcem la perioada de până la alegeri. Luni întregi preşedintele nu a acceptat nicio schimbare în atelajul puterii: nu a schimbat niciun ministru, deşi aveau probleme, şi-a proclamat mereu încrederea faţă de Ludovic Orban. A fost o politică, o strategie de păstrare a status quo-ului, o strategie ce pleacă de la un adevăr: când umbli la un atelaj, la o maşinărie a puterii s-ar putea să provoci o serie de lucruri pe care nu le poţi controla. Începând de aseară, Klaus Iohannis a renunţat la această strategie şi a început să umble deja la maşinărie, presupunând că puterea e o maşinărie. Acest proces este de o sută de ori mai periculos decât alegerile pentru Klaus Iohannis, pentru că păstrarea echipei, a status quo-ului cu orice pret te fereşte de imprevizibil. Când declanşezi acest proces de modificare a status quo-ului este practic imposibil, şi dacă eşti Nicolae Ceauşescu, să ţii lucrurile sub control, pentru că ai de-a face cu oameni”, a declarant publicistul.

Citește și: Ludovic Orban: ‘Se poate forma o majoritate parlamentară fără PSD și acesta este obiectivul nostru’

Ion Cristoiu spune că demisia lui Ludovic Orban din fruntea Guvernului a fost forţată şi va declanşa o bătălie pe şefia PNL între grupările din partid, existând două variante pentru a preveni situaţia din epoca Dragnea când şeful PSD nu deţinea şi funcţia de premier.

„(Klaus Iohannis.n.r) i-a forţat demisia lui Ludovic Orban, promițându-i, sunt aproape sigur, că va rămâne preşedintele PNL, chiar dacă dl. Ciucă va fi mai mult ca sigur propunerea aleasă de Klaus Iohannis pentru şefia Guvernului, propunere care văd că e acceptată tacit şi de USR şi de UDMR. Prin demisia lui Orban din funcţia de premier s-a declanşat în PNL un proces care este foarte greu de controlat. Adică nemaifiind premier, îţi poţi pierde puterea în partid. Mai mult ca sigur, grupări anti-Orban se agită acum şi vor să-i ia locul la şefia PNL. Probabil că i-a promis şi şefia Camerei Deputaţilor. Este practic imposibil să reluăm schizofrenia de pe vremea lui Dragnea. Ai două variante: ori premierul este şi şeful partidului, ori premierul este un tehnocrat militar, în genul lui Ciucă, care ascultă de ordine şi care nu are putere în partid şi atunci poate ca premierul să nu fie şeful PNL, cu condiţia ca el să fie mai mediocru decât Klaus Iohannis. Probabil că şi de aceea l-a şi scos pe Ludovic Orban, pentru că Ludovic Orban are o grupare puternică în partid. Ca premier şi-a făcut o întreagă camarilă şi iată că Nicolae Ciucă a început această operaţie post-Ludovic Orban. Chiar dacă rămâne numai preşedintele PNL şi cu atât mai mult al Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban rămâne puternic”, a afirmat publicistul.

Citește și: Date de ultimă oră! PMP rămâne sub pragul electoral .

Ion Cristoiu este convins că va avea loc o schimbare şi la conducerea PNL, iar cel care va veni în locul lui Ludovic Orban trebuie să mediocru în raport cu preşedintele Iohannis.

„Se va declanşa o schimbare şi în PNL şi, după părerea mea, nu va veni o personalitate. Trebuie să fie cineva care să stea în umbra lui Klaus Iohannis din punct de vedere public. Nu poate fi decât Raluca Turcan. În niciun caz Rareş Bogdan, că e o personalitate şi Klaus Iohannis se teme de el. Nu poate fi, s-a vehiculat şi numele lui Eduard Hellvig. Nu pot fi decât doi candidaţi la mediocritate în raport cu Klaus Iohannis: Raluca Turcan, care este ca apa sfinţită şi, probabil, Siegfried Mureşan, pe care, dacă reuşeşti să-l pui şef la PNL, nu va reuşi să-şi facă o grupare în partid. Problema este să nu pui un şef de gaşcă din PNL. Dar toate aceste procese, cum s-a văzut şi din demisia secretarului general al Guvernului, sunt practic imposibil de controlat de o minte omenească şi foarte important, ai de-a face cu un Klaus Iohannis care a intrat în apus. El face, se agită, dar nu mai are putere de control atât de mare pentru că şi cei din PNL, şi sistemul instituţiilor de forţă şi-au dat seama că nu mai e puternic”, a mai spus publicistul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.